Compania RCS&RDS raspunde, prin doua comunicate de presa remise luni seara, scrisorii adresate vineri de presedintele Discovery Networks clientilor operatorului si pozitiei exprimate de presedintele CNA, Rasvan Popescu pe tema scoaterii Discovery din grilele RCS. RCS "indeamna public" Discovery Networks sa creeze un pachet separat pentru abonatii interesati si sustine ca seful CNA este "mai grabit sa aplice amenzi anumitor companii, adoptand pozitii partizane in litigii comerciale, decat de indeplinirea procedurilor legale".

Tot luni, Paginademedia.ro scrie ca Discovery Networks a sesizat Consiliul Concurentei in cazul scoaterii posturilor sale din grila RCS&RDS.

Adresa transmisa de RCS&RDS la CNA in privinta programelor Discovery si BBC si inregistrata in data de 28 noiembrie urmeaza sa fie discutata in sedinta de marti a CNA.

  • In urma eliminarii posturilor Discovery din grilele RCS, Mark Hollinger, presedinte si CEO al Discovery Networks, a adresat vineri o scrisoare deschisa clientii operatorului, aratandu-si indignarea fata de situatia creata si anuntand ca a demarat discutii cu autoritatile romanesti si europene. Vezi scrisoarea deschisa semnata de Mark Hollinger
  • Tot vineri, seful CNA, Rasvan Popescu, declara ca acest caz va fi discutat saptamana aceasta CNA si ca masura nu a avut aprobarea Consiliului.

In comunicatele sale de luni, RCS&RDS arata:

in privinta scrisorii lui Mark Hollinger:

  • ne surprinde prin contradictia dintre grija deosebita pentru soarta telespectatorilor, exprimata in acest mesaj si pozitia din timpul negocierilor, cand principala preocupare a reprezentantilor Discovery era mentinerea unor tarife si a unor venituri garantate cat mai mari.
  • Pentru a elimina suspiciunea de ipocrizie a acestui dublu limbaj, lansam public indemnul nostru adresat Discovery Networks de a crea un pachet separat care sa contina toate programele Discovery si care sa poata fi achizitionat de catre abonatii interesati, la un pret stabilit chiar de catre Discovery Networks.
  • Ne exprimam speranta ca toti fanii Discovery, semnatari ai petitiei sau nu, vor reusi sa ii convinga pe reprezentantii Discovery Networks sa accepte acest demers si astfel sa le permita cat mai curand vizionarea canalelor dorite si totodata, ca domnul Hollinger nu va ignora solutia propusa, refuzandu-le telespectatorilor accesul la emisiunile promovate in scrisoare.

in privinta declaratiilor lui Rasvan Popescu:

  • Contractul de distributie dintre compania noastra si Discovery Networks International a expirat la sfarsitul lunii noiembrie 2012 si nu a putut fi prelungit, intrucat cele doua parti nu au reusit sa gaseasca o solutie reciproc convenabila.
  • In aceste conditii am fost fortati sa intrerupem transmiterea acestor canale, deoarece difuzarea lor fara contract nu este permisa de lege.
  • Precizam ca anterior, societatea noastra a depus la CNA solicitarea de modificare de grila, dar aceasta nu a fost discutata in Consiliu. Nu putem sa nu constatam ca domnul Rasvan Popescu este mult mai grabit sa aplice amenzi anumitor companii, adoptand pozitii partizane in litigii comerciale, decat de indeplinirea procedurilor legale, astfel incat telespectatorii sa poata avea acces la canalele oferite. Nu credem ca rolul domnului Rasvan Popescu, in calitate de presedinte al CNA, este acela de a aprecia sau a decide componenta ofertei comerciale a unui operator sau de a-si exprima si a incerca sa isi impuna preferintele pentru un furnizor de programe, in defavoarea altora.