Curtea Constitutionala a respins, joi, ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate a hotararii Parlamentului prin care au fost numiti mai multi noi membri ai CNA, potrivit unui comunicat de presa. Grupul parlamentar al PDL depusese sesizarea in conditiile in care candidatii acestui partid pentru posturi in CNA nu au intrunit voturile necesare pentru a fi validati. Decizia Curtii vine in conditiile in care sase membri CNA isi incheie acum mandatele, doar doi dintre acestia ramanand in noul Consiliu.

Curtea Constitutionala arata ca forul audiovizual, ca autoritate publica autonoma sub control parlamentar, nu este reglementat in Legea fundamentala si, drept urmare, nu este de rang constitutional, iar procedura de numire a membrilor CNA este de rang legal..

Pe 30 octombrie, parlamentarii au validat sase membri titulari pentru CNA - doi propusi de PSD, unul de PNL, unul de UDMR, unul de Guvern si unul de Presedintie. Doi candidati propus de PDL, respectiv UNPR nu au intrunit atunci numarul de voturi necesare pentru a fi validati, fapt pentru care PDL a anuntat ca va contesta hotararea Parlamentului la Curtea Constitutionala. Aceasta a respins, astazi, sesizarea de neconstitutionalitate.

Sase membri CNA isi incheie acum mandatele: Rasvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Dutu si Mircea Deaca. Dintre acestia, Rasvan Popescu si Lorand Turos au primit un nou mandat prin decizia Parlamentului din 30 octombrie (propusi fiind de PSD, respectiv UDMR), in timp ce ceilalti patru sunt inlocuiti cu Vasile Buda (propus de PNL), Maria Monica Gubernat (propusa de PSD), Laura Corina Georgescu (propusa de guvern) si Florin Gabrea (propus de Presedintie).

Din noul consiliu mai fac parte Cristina Trepcea - nominalizata de Camera Deputatilor (la propunerea PSD) in 2008; Christian Mititelu si Mihai Malaimare - propusi de Guvernul Tariceanu in 2008; Narcisa Iorga - propusa de Presedintie in 2008; Valentin-Alexandru Jucan - propus de Senat la propunerea PDL in martie a.c..