Romtelecom a anuntat miercuri seara ca incepand de joi, 3 ianuarie va retrage cele 11 canale TV ale grupului Pro TV din grila TV a abonatilor sai la platforma de satelit (Dolce), "ca urmare a cererilor financiare nerezonabile exprimate de ProTV S.A. catre Romtelecom, de crestere de trei ori a costurilor de difuzare" a acestor programe. Doua canale HBO, alaturi de alte posturi TV de calitate vor inlocui continutul grupului Pro TV, sustine operatorul. Canalul ProTV va fi transmis in continuare pe platformele IPTV (televiziune prin internet) si cablu ale Romtelecom, conform principiului must carry.

Comunicatul integral al Romtelecom:

"Ca urmare a cererilor financiare nerezonabile exprimate de ProTV S.A. catre Romtelecom, de crestere de 3 (trei) ori a costurilor de difuzare a celor 11 canale ale grupului (ProTV, ProTV International, ProTV HD, Acasa TV, Acasa Gold, Acasa HD, ProCinema, Sport.ro, Sport.ro HD, MTV Romania, VH1) pe platformele TV ale Romtelecom, negocierile dintre cele doua parti au esuat. Astfel, Romtelecom este fortata, incepand de astazi, 3 ianuarie, sa retraga cele 11 canale din grila TV a abonatilor Romtelecom. Canalul ProTV va fi transmis in continuare pe platformele IPTV si CATV, conform principiului must carry. Toate canalele grupului Pro TV S.A. continua sa fie disponibile la aceasta data pe platforma NextGen, companie detinuta de Romtelecom.

Cresterea acestor costuri de catre ProTV S.A., care nu sunt in concordanta cu realitatile pietei, ar fi implicat in mod automat costuri mai mari pentru abonamentele clientilor Romtelecom, compromis pe care compania nu este de acord sa-l accepte. Romtelecom si-a aratat toata deschiderea in timpul acestor negocieri, propunand grupului ProTV S.A. inclusiv constituirea unui pachet separat pentru aceste canale, disponibil pentru un cost suplimentar, insa si aceasta varianta a fost declinata.

Incepand cu data de 3 ianuarie, Romtelecom inlocuieste posturile grupului Pro TV S.A. cu canale noi, de cea mai buna calitate: HBO, HBO Comedy, BBC Knowledge, Comedy Central, Shorts, BBC World News, France 24, MTV Hits, Mooz Hits, iar pentru abonatii cu receptoare HD: Eurosport 1 HD si Shorts HD. In plus, pentru platforma IPTV se introduc canalele Mooz Dance si Mooz Dance HD. De asemenea, toti abonatii Romtelecom se vor putea bucura de canalele Dolce Sport in pachetul Variat.

Romtelecom isi exprima regretul pentru orice inconveniente ale clientilor sai, din motive independente de companie.

De asemenea, aducem asigurari tuturor clientilor nostri ca suntem dispusi sa continuam sa gasim o solutie amiabila, cu obiectivul de a cadea de acord asupra unui pret stabil si corect pentru transmiterea canalelor grupului. Speram in continuare ca Pro TV S.A va intelege realitatile pietei din Romania si se va gandi la consumatorii sai."

Pro TVa anuntat miercuri ca "Romtelecom nu a agreat conditiile de reinnoire cerute de PRO TV pentru contractul de retransmisie a canalelor de televiziune din portofoliul PRO TV S.A", astfel ca "serviciul Dolce DTH si alte servicii de retransmisie ale Romtelecom nu vor mai retransmite aceste canalele incepand de joi, 3 ianuarie 2013".

Pro TV S.A. sustine ca "Romtelecom nu si-a aratat disponibilitatea de a plati pentru canalele Pro TV un pret care sa exprime valoarea corespunzatoare pe care canalele Pro TV o reprezinta in pretul platit de fiecare abonat Romtelecom".

UPDATE Joi (12:04)Oficialii Romtelecom: "Abonatii care aveau deja canalele HBO in grila vor primi un discount lunar din valoarea pe care o plateau pentru pachetul separat ce contine HBO".

La data de 30 septembrie 2012, Romtelecom avea peste 1,21 milioane abonati la serviciile TV (DTH, IPTV si Cablu).