Consiliul de Administratie al TVR a aprobat participarea Televiziunii Romane la concursul Eurovision 2013, care se va desfasura in luna mai, la Malmo, in Suedia, avand drept conditie ca suma maxima alocata sa fie de 200.000 de euro, au declarat pentru Mediafax reprezentantii Televiziunii Romane.

Totodata, Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a recomandat recuperarea din vanzarea de publicitate si sponsorizari cel putin a taxei de participare la Eurovision 2013, au mai spus reprezentantii TVR.

Dan Manoliu, redactorul-sef al Redactiei Divertisment din TVR, a fost desemnat sa se ocupe de organizarea participarii Romaniei la editia din acest an a concursului Eurovision, care se va desfasura la Malmo, in Suedia, pe 14, 16 si 18 mai.

Reprezentantii TVR au mai spus ca perioada in care va fi organizata competitia nationala Eurovision va fi anuntata in curand.

Suma stabilita de TVR pentru participarea la Eurovision 2013 este similara cu cea alocata pentru participarea Romaniei la editia din 2012 a concursului. In 11 ianuarie 2012, surse din TVR declarau pentru Mediafax ca Televiziunea Romana a stabilit un buget de circa 200.000 de euro pentru participarea la Eurovision 2012.

Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat, in sedinta din 28 noiembrie 2012, participarea Televiziunii Romane la concursul Eurovision 2013, care se va desfasura la Malmo, in Suedia. Hotararea a fost adoptata cu unanimitate de voturi de membrii CA prezenti la sedinta respectiva, potrivit unui comunicat remis la momentul respectiv.

Concursul Eurovision este cea mai importanta competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa -, care se desfasoara in fiecare an, incepand din 1956.

Patru tari din Europa - Bosnia si Hertegovina, Portugalia, Slovacia, si Turcia - au anuntat ca nu vor participa la editia din acest an a Eurovision, primele trei invocand motive financiare, in timp ce Turcia s-a plans de regulile de desfasurare ale competitiei muzicale, informeaza C21 Media.

Televiziunile RTP din Portugalia, STV din Slovacia si BHRT din Bosnia si Hertegovina au invocat motive financiare, a declarat Jon Ola Sand, reprezentant al EBU, responsabil cu organizarea Eurovision.

Jon Ola Sand a adaugat ca European Broadcasting Union intelege presiunile financiare la care sunt supuse televiziunile publice europene, precizand ca EBU cauta modalitati de reducere a costurilor pe care le impune participarea si retransmisia concursului Eurovision.

Pe de alta parte, si televiziunea publica din Turcia (TRT) a anuntat ca nu va participa la editia din 2013 a Eurovision, criticand regulile de desfasurare a concursului, care sunt insa in vigoare de patru ani. Intr-un comunicat de presa remis in decembrie, TRT a criticat decizia luata de membrii "privilegiati" ai European Broadcasting Union (EBU), Germania, Franta, Marea Britanie, Spania si Italia, de a reduce cu 50% efectele voturilor publicului, din cauza unor "rezultate nesatisfacatoare" obtinute in ultimii ani.

"Suntem surprinsi" de decizia luata de televiziunea publica din Turcia, de a nu participa la editia din acest an a Eurovision, a spus Jon Ola Sand. "Schimbarile invocate (de TRT, n.r.) au fost implementate in anul 2009 si, in acest an, este pentru prima data cand TRT a ridicat obiectii", a mai spus Sand, precizand ca EBU incearca sa gaseasca o solutie viabila in urma criticilor aduse de televiziunea publica din Turcia.

In ciuda deciziei acestor patru tari de a nu participa la Eurovision 2013, televiziunile publice din 39 de tari europene, intre care si Televiziunea Romana, au confirmat prezenta la editia din acest an a concursului.

In afara de TVR, la Eurovision 2013 vor participa: Albania (RTSH), Austria (ORF), Armenia (AMPTV), Azerbaidjan (Ictimai TV), Belarus (BTRC), Belgia (RTBF), Bulgaria (BNT), Croatia (HRT), Cipru (CyBC), Denemarca (DR), Estonia (ERR), Finlanda (YLE), Franta (France3), Georgia (GPB), Germania (NDR), Grecia (ERT), Ungaria (MTV), Islanda (RUV), Irlanda (RTE), Israel (IBA), Italia (RAI), Letonia (LTV), Lituania (LRT), Macedonia (MKRTV), Malta (PBS), Republica Moldova (TRM), Muntenegru (RTCG), Olanda (Tros), Norvegia (NRK), Rusia (C1R), San Marino (SMTV), Serbia (RTS), Slovenia (RTVSLO), Spania (TVE), Suedia (SVT), Elvetia (SRG SSR), Ucraina (NTU) si Marea Britanie (BBC).

"In ciuda situatiei economice care pune la incercare tarile din Europa, un numar "sanatos" de televiziuni publice s-a angajat sa respecte traditia participarii la concursul Eurovision", a mai spus Jon Ola Sand.

European Broadcasting Union este o asociatie cu sediul central la Geneva, cunoscuta in special pentru organizarea competitiei Eurovision. EBU reuneste in prezent 74 de televiziuni din 56 de tari din Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Din EBU face parte si Televiziunea Romana.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi -Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006).

Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de MihaiTraistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta Romaniei la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea in finala concursului, unde a concurat cu piesa "Zaleilah".

Eurovision este transmis in Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia si Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienta record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numarul celor care au urmarit atat finala, cat si semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.