Consiliul National al Audiovizualului (CNA) s-a reunit joi in sedinta publica, in noua componenta, doi dintre membrii Consiliului contestand modul in care s-au desfasurat dezbaterile. Narcisa Iorga a transmis intr-un comunicat ca a luat decizia de a nu mai participa la partea a doua a sedintei CNA, in semn de "protest fata de noua conduita de lucru a CNA". La randul sau, Valentin Jucan a declarat ca se gandeste foarte serios sa isi dea demisia, pentru ca este nemultumit de faptul ca unii dintre membrii CNA voteaza ceva, dupa care isi retrag votul.

Narcisa Iorga a anuntat, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca a luat decizia sa nu mai participe la partea a doua a sedintei CNA, "in semn de protest fata de mai multe evenimente petrecute in scurta perioada de timp ce s-a scurs de la reluarea activitatii CNA, intr-o noua formula".

Potrivit Narcisai Iorga, in sedinta de joi "s-au inregistrat doua derapaje in procedurile CNA, care se pot constitui in precedente periculoase:

1. A fost supusa la vot si a fost validata o propunere de nerespectare a art. 31 din Regulamentul de Organizare si Functionare ale CNA

2. Nu a mai fost recunoscut un vot al CNA cu privire la un punct de pe ordinea de zi, la nici o ora dupa ce votul fusese validat".

"Evident ca invocandu-se votul majoritar, orice argument poate parea imbatabil. Avand insa in vedere actuala structura a CNA, care - culmea - acum nu mai suscita niciun fel de reactii negative fata de politizarea autoritatii, cu opt voturi din 11 se poate vota inclusiv ignorarea Legii audiovizualului aflate in vigoare, protejarea fara putere de tagada a intereselor anumitor radiodifuzori, in detrimentul interesului public. O prima dovada in acest sens am primit prin modul in care CNA, printr-un vot covarsitor majoritar, a considerat ca abaterile posturilor de stiri in relatarea decesului lui Sergiu Nicolaescu nu au fost prea grave, acordand sanctiuni cuprinse intre 10.000 si 100.000 de lei, desi Legea audiovizualului prevede si sanctiuni mai aspre in cazul radiodifuzorilor cu antecedente", a mai aratat Iorga.

Contactata de HotNews.ro, Iorga a precizat ca la primul punct s-a referit la faptul ca in cazul unei solicitari de cedare de licenta pentru un radio local de copii nu s-a votat de trei ori, conform prevederilor din regulament atunci cand nu exista un numar suficient de voturi.

La al doilea punct, a spus ea, s-a referit la faptul ca membrii CNA au votat din nou in cazul unei solicitari de prelungire a licentei pentru postul Prahova TV (n.red. apropiat lui Sebastian Ghita), desi la un prim vot solicitarea fusese respinsa cu un numar suficient de voturi.

Valentin Jucan ameninta cu demisia din CNA

Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a declarat joi, in pauza sedintei Consiliului, ca se gandeste foarte serios sa isi dea demisia, pentru ca este nemultumit de faptul ca unii dintre membrii CNA voteaza ceva, dupa care isi retrag votul, relateaza Mediafax.

Valentin Jucan a spus ca demisia sa este scrisa deja, "in alb", si crede ca ii va pune data de joi, 17 ianuarie 2013.

Jucan este nemultumit de modul in care unii dintre membrii CNA si-au exercitat in sedinta de joi votul pe mai multe subiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului.

"Modul in care lumea alege sa voteze si sa argumenteze si sa retraga si apoi iar sa spuna ca au votat, dar n-am votat, dar am gresit si asa mai departe (...) Spun ca stau cu cotul pe masa, dar ce, suntem la gradinita, sa spunem ca stam cu coatele pe masa? (...) Demisia mea este scrisa de sase luni, in alb, nu trebuie decat sa scriu data si cred ca o sa scriu data de azi. Nu au decat sa-si numeasca (in locul sau, n.r.), sa faca lumea ce vrea. Pot sa traiesc si fara salariul de la CNA", a spus Jucan.

Reactia lui Valentin Jucan a venit dupa ce CNA a votat impotriva unei propuneri a Narcisei Iorga de a sanctiona TVR 1 cu somatie publica din cauza "lipsei de echilibru", prin "prezentarea dezechilibrata a unor opinii pro sau contra", transmite Agerpres. Aceasta a sustinut ca este vorba de incalcarea art. 3 din Legea audiovizualului si a art. 10 din Codul audiovizual.

"Daca prezinti cu precadere o pozitie, evident ca este vorba de dezechilibru", a sustinut Iorga.

Christian Mititelu, un alt membru CNA, a afirmat ca ar trebui sa se renunte la practica luarii de interviuri de la votanti.

"E limpede ca, daca intrebi un politician daca a votat, este ca si cum ai intreba un iepure daca vrea morcovul sau nu", a spus Florin Gabrea, membru al CNA, sustinand propunerea lui Mititelu.

Presedintele CNA, Laura Georgescu (care urmeaza sa fie validata de Parlament), si vicepresedintele Consiliului Viorel Buda si-au motivat votul impotriva sanctiunii propuse de Narcisa Iorga, sustinand echilibrul manifestat de Televiziunea Publica in campania electorala.

Membrii CNA au analizat in sedinta de joi un raport al Directiei Monitorizare a Consiliului referitor la emisiunile difuzate pe 8 si 9 decembrie 2012, sesizate prin reclamatiile nr. 17703 si nr. 17713/09.12.2012, in care se afirma ca s-ar fi prezentat o analiza a masurilor economice din ultimii patru ani care ar fi avut conotatii electorale.