CNA a decis, marti, sa retraga licenta audiovizuala societatii Ocram Televiziune, pentru postul OTV, din cauza amenzilor acumulate de acest post in ultimii ani si ramase neachitate. Decizia a fost luata in pofida faptului ca societatea Ocram se afla in insolventa, dupa cum au aratat la CNA reprezentantii postului.

Emisia OTV din momentul deciziei CNAFoto: Captura OTV
  • UPDATE 18.33: Postul DDTV, detinut tot de Dan Diaconescu, nu mai figureaza in lista programelor must carry pe 2013, adica programele fara conditionari tehnice sau financiare pe care cablistii sint obligati sa le retransmita. Noua lista must carry a fost adoptata azi de CNA, pe baza datelor de audienta transmise de Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor. Pe parcursul anului 2012, DDTV era in lista must carry. In sedinta de azi a CNA, noua lista a fost votata inainte de discutiile ce au dus la retragerea licentei OTV, astfel incit OTV figureaza pe aceasta lista si pentru 2013.

Membrii CNA au invocat mai multe "abuzuri" ale acestui post si faptul ca forul audiovizual trebuie sa aplice legea, care prevede ca daca amenzile nu sunt platite, licenta este retrasa. Principalul abuz mentionat de presedintele CNA, Laura Georgescu, a fost unul despre care ea declara ca a aflat acum trei zile, iar alti membri CNA - chiar azi. Anume, faptul ca OTV a cerut in instanta si a obtinut calitatea de "consumator captiv in raport de CNA".

Licenta a fost retrasa avand in vedere art. 57.1 (d) din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: (...) titularul nu depune la Consiliu, in termen de 6 luni de la data aplicarii unei amenzi, dovada achitarii acesteia".

Membrii CNA au aratat ca postul - intrat in insolventa in primavara anului trecut - avea amenzi neachitate incepand din 2009: 31 de amenzi neachitate datand din 2009, 6 din 2010, 13 din 2011 si 2 din primul trimestru al anului trecut.

Laura Georgescu, presedinte CNA, despre motivul pentru care a propus retragerea licentei:

  • A fost un abuz unic in istoria CNA si, daca ma intrebati din punct de vedere jurnalistic, unic in istoria Romaniei. OTV s-a dus si a solicitat in iulie 2012, la Tribunalul Bucuresti, sectia civila atribuirea calitatii de consumator captiv in raport de CNA - nu ati mai auzit asa ceva pana astraziu - si prelungirea duratei valabilitatii licentei dupa data de 21 martie 2013, cand de drept i se opreste. Ce m-a enervat a fost lipsa de motivare. In motivare, judecatorul da definitia. Cele doua definitii pe care vi le-am citit, ce inseamna acest consumator captiv - omul care nu are pe piata alt furnizor la dispozitie, eu nefiind intr-o relatie contractuala cu Ocram Televiziune SRL. Faptul ca mi-a atribuit mie calitatea de furnizor de servicii alaturi de gaze, apa, canalizare, telefonie. (...) Pentru asa ceva n-am nicio problema sa solicit Consiliului ridicarea licentei. Nu exista asa ceva. Recursul nu il las (...) CNA a pierdut intr-adevar fondul. Am in acest moment o sentinta definitiva, nu am si caracterul irevocabil. Cu el mai pot lucra si cu el mai pot intoarce. De aia am nevoie de presa. (...) CNA a facut deja recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. A fost prima masura pe care am luat-o. [Intrebata cand a aflat despre aceasta situatie] Acum trei zile si mi-am documentat-o facandu-mi auditul pe Oficiul Juridic pentru ca trebuie sa preiau o institutie cu o situatie, nu pot sa preiau o sigla.

Potrivit Laurei Georgescu, decizia instantei este definitiva, dar nu irevocabila.

Decizia CNA de astazi a fost luata cu unanimitate. Decizia intra in vigoare in momentul comunicarii ei. La scurt timp dupa vot, presedintele CNA Laura Georgescu a anuntat ca acest lucru va fi comunicat in 30 de minute.

Ce au spus membrii CNA in timpul discutiilor pe subiect:

  • Laura Georgescu, presedinte, adresandu-se reprezentantei postului in fata Consiliului: M-a fascinat faptul ca ati intrat in insolventa exact pe 28 martie 2012, exact la un an inainte sa inceteze valabilitatea licentei. In iulie 2012 ati cerut calitatea de consumator captiv in raport de CNA. Ati solicitat la acel moment si prelungirea valabilitatii licentei pana cand va rezolvati tot ce era economic de rezolvat.
  • Valentin Jucan: Intotdeauna am constatat din partea radiodifuzorului pe care il reprezentati o atitudine de sfidare si de neglijenta in ceea ce priveste consiliul. Ati ajuns sa ne considerati niste furnizori de servicii.
  • Lorand Turos: Nu cred ca trebuie sa urmarim aceste demersuri, daca au platit sau nu. Noi trebuie sa aplicam legea, care, buna-proasta, trebuie aplicata.

Decizia vine dupa ce Consiliul decisese de trei ori succesiv, in primavara anului trecut, injumatatirea perioadei de licenta pentru OTV, din cauza publicitatii politice difuzate de post. Deciziile respective ar fi dus la incetarea licentei - a carei perioada se incheie oficial in martie a.c. - inca de la inceputul verii, dar ele au fost suspendate in urma unor interventii in instanta ale Ocram, societate intrata, intre timp, in insolventa.

OTV a obtinut licenta audiovizuala - cu o valabilitate de noua ani - in 2004, ceea ce inseamna ca ea urma sa expire in 2013. Daca ar fi fost injumatatit termenul, dupa deciziile de sanctionare de anul trecut, ea ar fi trebuit sa expire, dupa prima decizie, in septembrie 2012; dupa a doua decizie - in iulie; dupa a treia decizie - la sfarsitul lunii mai 2012. Pentru ca postul sa poata continua dupa incheierea termenului de licenta, ar fi trebuit sa primeasca aprobarea CNA, un for care a sanctionat acest canal in nenumarate randuri, pe tot parcursul existentei sale, incepand cu incalcarea dreptului la viata privata si atacurile la demnitatea umana (vezi cazul Elodia) pana la publicitatea sustinuta pentru PPDD in afara campaniei electorale, in ultimii 2 ani.

Deciziile de injumatatire a licentei au fost blocate, insa, in instanta, iar postul a continuat sa emita.

Dan Diaconescu mai detine si postul DDTV (Direct Digital TV), operat de firma Telecroma Media SRL din 2005, potrivit datelor de la CNA. Pentru eventuale modificari de grila la acest post - care transmite programele altor posturi sau desene animate, postul trebuie sa anunte acest lucru la CNA si sa obtina acordul Consiliului.

UPDATE 15.45:In momentul in care CNA a luat decizia, emisia OTV continua, iar pe micul ecran rula emisiunea medicala "Sa traim bine".

In curs de actualizare