Consiliul de Administratie (CA) al TVR a aprobat, miercuri, punerea in aplicare a noii scheme organizationale a institutiei, care va deveni operationala incepand cu data de 1 februarie si va contine 2.450 de locuri de munca, potrivit unui comunicat remis redactiei si care are titlul "TVR - un nou inceput". De la 1 februarie vor fi concediati 698 de angajati ai TVR.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, TVR are in prezent un numar total de 3.148 de angajati, din care, de la 1 februarie, vor ramane 2.450 (inclusiv cele 55 de cazuri sociale). Acest lucru inseamna, in fapt, ca de la 1 februarie vor fi concediati 698 de angajati ai TVR, au mai spus sursele.

"Noua organigrama a SRTv va deveni operationala incepand cu data de 1 februarie 2013 si va contine 2.450 de locuri de munca, cuprinzand si un numar de 55 de cazuri sociale. Hotararea de suplimentare a numarului angajatilor SRTv a fost adoptata cu 8 voturi "pentru" si 5 "mpotriva", fara a dezechilibra parametrii economici previzionati in Programul de redresare economica a SRTv aprobat prin HCA nr. 110/2012", se arata in comunicatul remis redactiei.

Surse au declarat miercuri seara, pentru Mediafax, ca "pentru" au votat Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, Claudiu Brinzan, Cristian Nitulescu, Lucia Hossu Longin, Nagy Zoltan Levente, Raico Cornea, Gabriel Tufeanu si Nicoleta Nicolicea, in timp ce "impotriva" au votat Ada Mesesan, Radu Carp, Romina Gabriela Surugiu, Valentin Nicolau si Sorin Burtea.

Masura de concediere colectiva "in urma selectiei personalului din SRTv este una dintre masurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar si plata datoriilor acumulate", mai precizeaza comunicatul.

Evaluarile pentru procesul de restructuare a personalului din TVR s-au derulat chiar in perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012. Raspunzand ingrijorarilor legate de presiunile politice exercitate prin acest concurs asupra jurnalistilor TVR, Claudiu Saftoiu a declarat ca "jurnalistii nu sunt expusi in niciun fel".

Angajatii TVR au contestat vehement derularea acestui concurs, chiar prin demonstratii in curtea TVR. In urma procesului vor fi disponibilizati 872 dintre cei 3000 de angajati ai TVR.

Potrivit postului public de televiziune, la procesul de selectie au participat 2.562 de salariati, din cei 2.784 de angajati notificati, adica un procent de 92%.

Selectia angajatilor s-a facut pe 3 etape:

  • depunerea unui memoriu de activitate (50% din punctajul final)
  • sustinerea unui test grila (20%)
  • sustinerea unui interviu (30%).

Angajatii au fost evaluati de 18 comisii "alcatuite din profesionisti in domeniile corespunzatoare fiecarei categorii de activitate din SRTv". Aici puteti vedea componenta comisiilor de evaluare.