Sistemul informatic al New York Times a fost tinta unui atac informatic al hackerilor chinezi timp de patru luni, dupa ce marele cotidian american a publicat in octombrie 2012 o ancheta legata de averea familiei premierului Wen Jiabao, scrie AFP.

"Hackerii chinezi au utilizat metode pe care consultantii nostri (in securitate cibernetica) le-au asociat cu cele utilizate de armata chineza in trecut pentru a penetra reteaua Times", a precizat New York Times.

Hackerii au obtinut mailuri si documente dupa ce au reusit sa patrunda in conturile de e-mail ale sefului biroului din Shangai David Barboza, care a scris ancheta legata de afacerile de miliarde de dolari ale familiei lui Wen Jiabao, si in cele ale fostului sef al biroului din Beijing Jim Yardley, care este acum directorul biroului Asia de Sud, in India.

"Ar fi putut face ravagii in sistemul nostru", a declarat directorul pentru comunicatii, Marc Frons.

Prima tinta a hackerilor pare sa fi fost e-mailul lui David Barboza. "Par sa fi cautat numele persoanelor care i-au furnizat informatii lui Barboza", a adaugat acesta.

Cotidianul a solicitat AT&T, societatea care supravegheaza reteaua informatica a New York Times, sa vegheze asupra oricarei activitati neobisnuite, dupa ce a fost informat de oficiali ai guvernului chinez ca investigatiile legate de familia lui Wen Jiabao vor avea "consecinte".

FBI a fost informat despre aceste atacuri.

Ministerul chinez al apararii a dezmintit orice implicatie in aceste atacuri, afirmand ca acuzatiile NYT sunt "lipsite de profesionalism si fara niciun fundament".