"Respectarea standardelor etice si profesionale este una dintre problemele mass-media din Romania, raportul Comisiei Europene semnaland in general corect acest deficit", afirma Clubul Roman de Presa intr-o pozitie legata de raportul de miercuri al Comisiei Europene. CRP arata ca "faptul ca unele entitati de presa sunt "recidiviste" in materie de etica si profesionalism are efecte negative asupra publicului, dar si a intregii comunitati jurnalistice (...). Recidivele pot fi folosite ca argumente impotriva libertatii cuvantului si profesiei noastre". Aceeasi organizatie sustine ca "organismele colegiale de etica si deontologie ale jurnalistilor si - in cele din urma - Justitia au capacitatea analizarii si sanctionarii derapajelor incriminate in Raportul CE."

Comunicatul CRP:

Respectarea standardelor etice, o problema; Raportul CE semnaleaza corect deficitul

Respectarea standardelor etice si profesionale este una dintre problemele mass-media din Romania, raportul Comisiei Europene semnaland in general corect acest deficit.

Recomandarea Comisiei Europene privind revizuirea standardelor etice este partial realista, avand in vedere ca si actualele reguli, care sunt in acord in mare parte cu cerintele Uniunii Europene, sunt repetat eludate de unele entitati de presa.

Ingrijorarea noastra este ca recomandarea din raportul Comisiei Europene privind revizuirea standardelor de conduita in mass-media ar putea fi folosita in mod abuziv de autoritati si de mediul politic, pentru impunerea de restrictii in exercitarea profesiei de jurnalist, ceea ce ar insemna un regres si o forma ascunsa de cenzura.

Faptul ca unele entitati de presa sunt "recidiviste" in materie de etica si profesionalism are efecte negative asupra publicului, dar si a intregii comunitati jurnalistice si poate conduce la generalizari periculoase. Recidivele pot fi folosite ca argumente impotriva libertatii cuvantului si profesiei noastre.

Organismele colegiale de etica si deontologie ale jurnalistilor si - in cele din urma - Justitia au capacitatea analizarii si sanctionarii derapajelor incriminate in Raportul CE.

Atragem atentia ca respectarea codurilor etice proprii, ale asociatiilor profesionale si a reglementarilor legale in vigoare nu este facultativa, ci obligatorie pentru redobandirea respectului pentru profesia de jurnalist.