Posturile TV nu vor mai putea difuza imagini care prezinta acte de violenta intre minori, petrecute in scoli si nu vor comunica adresa paginii de Internet unde sunt postate asfel de imagini, potrivit unui proiect de decizie pentru modificarea si completarea Codului audiovizual, proiect discutat marti la CNA. Acelasi proiect include si alte prevederi, inclusiv faptul ca emisiunile de tip reality-show, care se bazeaza pe fapte si situatii reale din viata unei persoane, dar care contin elemente de fictiune, trebuie sa mentioneze ca programul respectiv "este o fictiune".

  • Proiectul de decizie a fost discutat pentru prima data, marti, de catre membrii Consiliului, care au si adoptat prin vot mai multe prevederi. Decizia va intra in vigoare dupa ce va fi supusa dezbaterii publice.

Membrii CNA au dedicat o buna parte din discutiile de marti unei prevederi potrivit careia imaginile care prezinta violenta intre minori, in scoli, nu vor mai putea fi difuzate, iar posturile nu vor putea nici sa comunice adresa paginii de internet unde au fost postate asemenea imagini, nici sa faca trimitere la site-uri unde sunt comunicate astfel de adrese".

Acelasi proiect de decizie mai prevede ca posturile vor putea prezenta cazuri de violenta in institutii de invatamant numai impreuna cu punctul de vedere al conducerii scolii si doar cu acordul parintilor sau ai reprezentantilor legali ai minorului implicat intr-un asfel de caz. Exceptie face situatia in care postul "actioneaza in interesul superior al minorului", avand acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, asa incat sa nu fie afectata imaginea publica a minorului sau dreptul la viata privata.

  • Initiativa CNA vine in contextul amplificarii cazurilor in care imagini cu scene de violenta in scoli sunt postate pe site-uri precum Youtube si sunt preluate de televiziuni. Vicepresedintele CNA, Vasile Buda, a apreciat in timpul discutiilor ca unele dintre respectivele scene nici nu s-au petrecut in scoli. El si alti membri au apreciat ca multi minori apeleaza la astfel de filmulete doar pentru a ajunge la televizor.

Pe de alta parte, CNA a adoptat, in cadrul proiectului de decizie, si o prevedere ce porneste de la cazul Ioana Tufaru-Acces direct, in care reprezentanti ai Antena 1 au aratat la CNA ca o editie recenta si controversata a acestei emisiuni, in care a fost prezentata starea igienica precara a Ioanei Tufaru, s-a bazat pe un scenariu cu care aceasta a fost de acord. Atunci, membrii CNA si-au exprimat intentia sa introduca o prevedere care sa oblige posturile sa mentioneze ca, in astfel de emisiuni, este vorba despre o "fictiune", dar subiectul a fost amanat pana acum.

  • Prevederea adoptata azi ca parte a proiectului de decizie pentru modificarea Codului audiovizual mentioneaza anume emisiunile de tip "reality-show" - emisiuni pentru care au mai fost introduse reglementari similare cu ani in urma. Noua prevedere spune ca astfel de emisiuni, ale caror scenarii se bazeaza pe fapte si situatii reale din viata unor persoane, dar si pe elemente de fictiune, se semnaleaza la inceput, la sfarsit si dupa pauza publicitara cu mentiunea ca "Acest program este o fictiune".

O alta prevedere spune ca, daca intr-o emisiune urmeaza imagini socante sau scene de violenta, telespectatorii trebuie avertizati ca urmeaza "imagini care pot afecta starea emotionala a telespectatorilor".