Justitia a respins ca neintemeiata cererea companiei Zenyth Pharmaceutica, producatoarea suplimentului alimentar ColonHelp, de a afla identitatea unui blogger roman care a criticat acest produs pe platforma WordPress, scrie Think Outside the Box, care o citeaza pe avoacata WordPress, Cristina Vasiesu.

Potrivit sursei citate, Zenyth Pharmaceutica trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata de 2.500 dolari, dar decizia nu este definitiva si poate fi atacata in recurs.

La sfarsitul anului trecut, compania care produce suplimentul alimentar ColonHelp a chemat in judecata un blogger roman care a publicat materiale critice despre acest produs, bloggerul fiind acuzat de denigrarea si defaimarea produsului, potrivit TOTB.ro.

Bloggerul fiind insa anonim, compania a chemat in judecata platforma WordPress Primul termen al procesului este pe 19 decembrie la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, iar in Romania nu exista precedent pentru astfel de cazuri.

La 3 iulie 2011, blogul Insula Indoielii, gazduit de WordPress, a publicat un material critic la adresa suplimentului alimentar ColonHelp. Acesta e fabricat de compania romaneasca Zenyth Pharmaceuticals, care produce suplimente nutritive si alimentare, si promovat ca un curatitor intestinal si detoxifiant al organismului.

In mai 2012 bloggerul a mai publicat un material critic pe subiect, iar producatorul suplimentului Zenyth Pharmaceuticals l-a chemat in judecata pe blogger pentru "denigrarea si defaimarea produsului si pentru contrafacerea marcii". Cum bloggerul era anonim, compania a dat in judecata proprietara WordPress, Automattic Inc.

Zenyth Pharmaceuticals vrea ca instanta sa oblige Automattic sa inchida blogul Insula Indoielii sau sa dezvaluie identitatea autorului sau, de la care pretinde daune in valoare de 100.000 de euro pentru prejudiciile aduse produsului ColonHelp, spune avocata apararii, Cristina Vasiesiu, care va reprezenta WordPress in cadrul procesului. "Procesul e absurd, e ca si cum ai cere fabricii de creioane sa interzica anumitor persoane sa foloseasca un anumit creion pentru ca cineva a scris ceva care a deranjat pe altcineva", sustine ea. "Precendent in Romania nu exista, iar la nivel international nu cunosc cazuri identice".

Juristul Bogdan Manolea, specializat in Dreptul Tehnologiei Informatiei, scria luna trecuta pe site-ul sau ca insemnarile legate de ColonHelp de pe blogul Insula Indoielii s-ar inscrie, de departe, in limitele libertatii de exprimare admise. "Mai mult, prejudiciul direct creat ar fi aproape imposibil de demonstrat (ca si legatura de cauzalitate intre insemnarile pretins defaimatoare si prejudiciu)", continua el. Contactat de TOTB, juristul a fost de parere ca producatorii s-au pripit si au actionat gresit fata de autorul blogului si compania care il gazduieste: "O astfel de miscare abrupta, de genul sterge ce ai scris despre mine, in zona Internetului nu face decat sa ascuta spiritele si nu sa rezolve problemele".