ARTICOL ACTUALIZAT: Posturile de televiziune Realitatea TV si Romania TV au difuzat vineri in citeva rinduri clipuri video care promoveaza valorile social-democratiei. In clipuri apare si seful SRI, George Maior, drept una dintre figurile majore social-democrate din Romania, alaturi de premierul Victor Ponta si Mihai Tanasescu. SRI a reactionat public, catalogind drept "inadmisibila" introducerea lui Maior in acest colaj. Surse din Realitatea TV afirma ca au postul de televiziune a discutat pentru acest contract cu Costin Ilie, directorul agentiei Let's Do It Media, care este si publisher la postul concurent, RTV, detinut de deputatul PSD Sebastian Ghita. Videoclipurile promoveaza site-ul www.social-democratia.eu , despre care Costin Ilie spune ca apartine unei fundatii din Bruxelles "care doreste sa promoveze valorile social-democrate in Romania, care nu are nici o legatura cu Romania". Reprezentantii Realitatea TV sustin ca "au primit o comanda ciudata" de la o "agentie aparent obscura, dar pe bani buni". Premierul Victor Ponta, care apare si el in videoclipuri, a spus la B1 ca nimeni nu i-a cerut acordul pentru a-i folosi imaginea, "dar nu pot sa ma supar cand cineva lauda social-democratia".

Maior, alaturi de Ponta si Mihai TanasescuFoto: www.social-democratia.eu
  • Vezi mai jos pozitiile actorilor implicati in aceasta afacere obscura

Foto: Maior, alaturi de Ponta si Mihai Tanasescu - captura de pe site-ul social-democratia.eu

Ce contine campania publicitara

Clipurile video prezentate la Realitatea TV (in timpul pauzelor publicitare, dar fara a fi marcate cu P) fac apologia social-democratiei si prezinta figuri importante ale acestui curent politic. Clipurile fac trimitere la site-ul www.social-democratia.eu care nu contine nicio precizare legata de proprietari. Pe site apare un banner in care apar pozele lui Tony Blair, Victor Ponta, Martin Schultz, Mihai Tanasescu, Francois Hollande si George Maior.

Intr-unul dintre textele de prezentare, intitulat "De la Francois Hollande, la Victor Ponta, Mihai Tanasescu sau George Maior", se arata: "In acelasi context trebuie amintit un alt social-democrat roman de anvergura internationala, George Cristian Maior, actualul director al SRI, politician si diplomat de cariera. Pentru George Cristian Maior, conceptul de gandire strategica inseamna evaluarea fortelor aflate intr-o anumita dispunere si o inferare anticipativa a pasilor care trebuie urmati pentru realizarea obiectivului propus. O astfel de gandire creeaza posibilitatea de a misca lucrurile in mod tintit, de a crea ordine, a evita surprizele si a atinge scopurile, scrie George Cristian Maior in una din lucrarile sale."

Pozitia SRI: E inadmisibil, nu ni s-a cerut punctul de vedere, regretam ca se incearca atragerea serviciului in dispute publice

Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, a precizat ca Serviciului Roman Informatii de nu i s-a cerut vreun punct de vedere legat de continutul acestui videoclip.

"Nu ni s-a cerut punctul de vedere, acordul, ceea ce consider ca e inadmisibil. O sa luam masurile (adecvate) inclusiv in justitie daca o s fie cazul pentru asemenea situatii", a spus el, contactat telefonic de Realitatea TV.

Sorin Sava si-a exprimat regretul pentru faptul ca SRI este atras "in tot felul de dispute publice" si a precizat ca "SRI si directorul acestui serviciu isi manifesta clar echidistanta si neutralitatea din punct de vedere politic si nu dorim sa fim implicati in asemenea evenimente".

Cozmin Gusa a precizat, in aceasta discutie telefonica ca, daca primeste o adresa oficiala din partea SRI, va renunta "instant" la campania publicitara si la veniturile aferente.

"Puteti considera ca este punctul de vedere oficial al Serviciului", a raspuns Sorin Sava.

"Acceptam aceasta pozitie e dvs si din acest moment acest videoclip nu va mai fi difuzat", a precizat Cozmin Gusa.

Cine a plasat comanda publicitara la Realitatea TV?

Surse din Realitatea TV afirma ca au discutat pentru acest contract cu Costin Ilie, directorul agentiei Let's Do It Media, care este si publisher la postul concurent, RTV, detinut de deputatul PSD Sebastian Ghita.

"Este un contract, este o fundatie care doreste sa promoveze valorile social-democrate in Romania, care nu are nici o legatura cu Romania. E o fundatie de afara, de la Bruxelles", a declarat, pentru HotNews.ro, Costin Ilie.

Rares Bogdan, realizator la Realitatea TV, a intervenit telefonic la propriul post de televiziune in timp ce se discuta despre atacul cibernetic indreptat impotriva Romaniei, si a afirmat ca acest post de televiziune "a primit o comanda ciudata" de la o "agentie aparent obscura, dar pe bani buni", care facea publicitate pentru miscarea social-democrata.

"Am acceptat doar ca publicitate" difuzarea respectivului clip, a sustinut Rares Bogdan, coordonator editorial la Realitatea TV, desi materialul nu era marcat ca fiind publicitate.

Cei trei oameni promovati ca fiind lideri social-democrati sunt Victor Ponta, Mihai Tanasescu si seful SRI, George Maior.

Rares Bogdan afirma ca "oamenii inteligenti din SRI si-au dat seama ce s-a intamplat si ca seful SRI e prezentat pe toate canalele de stiri" ca fiind lider social-democrat si atunci "au aruncat aceasta gogorita, acest atac cibernetic ca sa acopere magaria facuta".

"Si-au dat seama de cursa in care au fost atrasi cu privire la introducerea numelui celui mai important sef al serviciului de informatii intr-o campanie desantata" iar "dl Maior ar trebui sa rectioneze extrem de urgent sa explice ce cauta intr-un clip electoral al unui curent politic", a mai spus Rares Bogdan.

"Este un contract comercial care ma intriga si pe care il vom trata din punct de vedere editorial mult diferit. Comanda este lansata de catre un ONG de la Bruxelles, insa informatiile mele, care m-au facut sa fiu intrigat, imi spun ca este vorba de fondurile unui membru PSD implicat in jocuri mass-media", a declarat Cozmin Gusa pentru HotNews.ro.