CNA a decis, marti, sa someze televiziunile Romania TV si Realitatea TV sa nu mai difuzeze spoturi de promovare a social-democratilor europeni, intrucat legislatia audiovizualului interzice difuzarea publicitatii politice in afara campaniei electorale, scrie Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, mai multe spoturi publicitare de promovare a unor lideri social democrati europeni, in care aparea inclusiv premierul Victor Ponta. Aceste spoturi au fost transmise la cele doua televiziuni pe 1, 2 si 3 martie.

Dupa vizionarea spoturilor respective, atat Lorand Turos, cat si Narcisa Iorga, membri ai CNA, au spus ca, in mod evident, aceste spoturi reprezinta "publicitate politica", iar legislatia audiovizualului interzice difuzarea spoturilor de publicitate politica in afara campaniei electorale.

Monica Gubernat, un alt membru al CNA, a spus ca aceste spoturi reprezinta "o campanie de informare a ceea ce inseamna social-democratie", iar prin intermediul acestora telespectatorii nu sunt invitati sa voteze cu un anumit om politic sau partid politic.

"Este vorba eventual de o directie de gandire, nu se incadreaza dupa parerea mea la publicitate politica. Nu este insa asumata ca publicitate, nu este intre cartoane, nu e semnalata", a spus si Cristina Trepcea, membru al CNA.

In schimb, Narcisa Iorga a fost de parere ca, in mod clar, au fost promovate un curent politic si mai multe personalitati politice, din Romania si din strainatate. Ea a amintit ca, pe 23 iunie 2009, CNA a analizat o situatie similara si a somat mai multe posturi TV care au difuzat un spot de promovare a evenimentelor dedicate Zilei Tineretului, organizata de Ministerul Tineretului si Sportului, in care aparea Monica Iacob Ridzi, ministrul de resort la momentul respectiv.

Totodata, Iorga a facut referire la numeroasele sanctiuni aplicate de CNA postului OTV, care a promovat PPDD in afara campaniei electorale.

Pe de alta parte, atat reprezentanta postului Romania TV, Roxana Niculescu, cat si cea a postului Realitatea TV, Mura Franculescu, au precizat ca aceste spoturi nu se mai difuzeaza in prezent.

Totusi, Narcisa Iorga a propus ca CNA sa someze posturile Romania TV si Realitatea TV sa intre in legalitate, fapt care inseamna ca acestea nu mai pot difuza spoturile respective decat in conditiile legislatiei audiovizualului.

Sanctiunea a fost aplicata in baza articolului 139 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Publicitatea, pozitiva sau negativa, in legatura cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisa, cu exceptia perioadelor de campanie electorala", si a articolului 140 din Cod - "(1) In perioada campaniei electorale, furnizorii de servicii media audiovizuale pot insera publicitate politica numai in calupuri separate si marcate corespunzator.(2) Publicitatea politica trebuie sa fie asumata in mod explicit, prin prezentare ori continut, de catre candidati sau competitorii electorali".

Sanctiunea a fost aplicata cu sapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu si Rasvan Popescu) si patru "impotriva" (Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Christian Mititelu si Radu Calin Cristea).