Cinci mari companii internationale si-au retras inserturile publicitare din cotidianul conservator ungar Magyar Hirlap, dupa aparitia in paginile ziarului a unui editorial cu mesaj impotriva tiganilor, a anuntat miercuri Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC), cu sediul la Budapesta, transmite AFP.

Grupul bancar austriac Erste Bank, banca ungara CIB Bank (filiala a bancii italiene Intesa Sanpaolo), gigantul suedez de mobila Ikea, grupul american de curierat FedEx si compania energetica franceza GDF-Suez au decis sa protesteze fata de un articol scris de editorialistul Zsolt Bayer, publicat in ianuarie.

Zsolt Bayer, fondator al partidului conservator Fidesz (de guvernamant) si un apropiat al premierului Viktor Orban, a comentat tentativa de asasinare a unor sportivi ungari, atribuita romilor, ce s-a petrecut dupa o petrecere de revelion, el scriind: "Majoritatea tiganilor nu pot trai in coabitare. Nu sunt facuti pentru a trai printre oameni. Cei mai multi sunt animale si se comporta precum animalele".

Potrivit ERRC, anularea contractelor publicitare de catre cele cinci companii este rezultatul unei campanii initiate de mai multe organizatii nonguvernamentale, intre care si ERRC, care au cerut furnizorilor de publicitate sa-si retraga anunturile pentru a protesta impotriva editorialului lui Zsolt Bayer.

"Campania transmite un mesaj clar, comentariile rasiste impotriva romilor nu vor fi tolerate", a explicat pentru AFP Dezideriu Gergely, directorul ERRC.

"Companiile risca sa piarda consumatori daca sustin mijloacele mass-media care publica continut provocator si ofensator", a apreciat el.