Educatia media ar trebui sa isi faca loc intre materiile scolare, cu o periodicitate cel putin lunara, a declarat vineri Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliul National al Audiovizualului (CNA). "Dezbaterile intre tineri, simularea realizarii corecte a unui reportaj, minime cunostinte nu de presa - in sens stiintific -, ci de nuante ale bunului simt ar avea un efect, cred eu, rapid in imbunatatirea calitatii cerintelor pe care publicul le are de la media", a afirmat Valentin Jucan, citat de Mediafax.

La scoalaFoto: Agerpres

Prezent la dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", organizata vineri la Palatul Parlamentului de catre CNA, Valentin-Alexandru Jucan a declarat ca degradarea spatiului audiovizual se rasfrange asupra copiilor si tinerilor. Pentru acestia, puterea exemplului negativ, preluat din spatiul audiovizual, are toate caracteristicile a ceea ce se numeste "coruptie", respectiv "coruptia spirituala", este de parere Jucan.

"Implicatiile acestui fenomen sunt vaste si devastatoare in randurile tinerilor", care sunt "sedusi" de ceea ce vad la televizor, a sustinut acesta, citat de Mediafax. Potrivit lui Valentin-Alexandru Jucan, media a inteles libertatea, dupa 1989, ca "libertatea de a fi dezmatat, libertatea de a exhiba nerusinarea, libertatea de a cultiva limbajul mitocanesc, calomnia".

Jucan a sustinut ca televiziunea favorizeaza, in anumite cazuri, comportamentele violente, incitand la violenta prin prezentarea comportamentelor violente. El a precizat ca, pentru combaterea acestor fenomene parintii, scoala si CNA trebuie sa colaboreze.

"In ceea ce priveste rolul CNA, acesta este definit clar in legea ce guverneaza acest for. Este adevarat, aceasta lege are nevoie de modificari. Dar nu de schimbarea ei in intregime. In opinia mea un astfel de demers ar ascunde alte tentatii. In cazul protectiei minorilor, necesitatea absoluta este ca legiuitorul sa incuviinteze ridicarea nivelului amenzii minime spre un prag care sa corespunda importantei acestui subiect", a declarat Valentin Jucan, potrivit sursei citate. Acesta a precizat ca uneori CNA nu a luat masurile cele mai dure care se impuneau in astfel de cazuri de incalcare a legislatiei privind protectia minorilor.

Jucan a sustinut ca CNA, in calitate de organism de reglementare, ar trebui sa sprijine radiodifuzorii pentru ca acestia sa poata sa realizeze emisiuni educativ-culturale. In acest sens el a propus colectarea unor taxe minime de la posesorii de licente, astfel putandu-se crea un fond, aflat in intregime la dispozitia radiodifuzorilor, accesabil prin concurs. Jucan a mai spus ca, in acest demers, Ministerul Culturii ar putea fi partener al CNA, scrie Mediafax.

"Conform recomandarii consiliului de ministri al Uniunii Europene si cu sprijinul Ministerului Educatiei, am putea introduce intre materiile scolare educatia media, cu o periodicitate cel putin lunara. Dezbaterile intre tineri, simularea realizarii corecte a unui reportaj, minime cunostinte nu de presa - in sens stiintific -, ci de nuante ale bunului simt ar avea un efect, cred eu, rapid in imbunatatirea calitatii cerintelor pe care publicul le are de la media", a mai spus Valentin Jucan.

Acesta a declarat si ca ar fi indicat ca CNA sa abordeze rapoarte de monitorizare bazate pe protectia minorilor si a demnitatii umane.

In cadrul aceleiasi dezbateri, Constantin Traistaru, inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, a afirmat ca, la nivelul Capitalei, in acest an scolar au crescut "evenimentele" negative, insa exista o strategie la nivel national cu privire la reducerea fenomenului de violenta, strategie care urmeaza sa fie reactualizata. Traistaru a declarat ca "media mediatizeaza excesiv aceste lucruri (fenomenele de violenta din scoli, n.r.), una e sa informezi, alta sa exagerezi", precizand ca "erorile" in relatarea unor astfel de cazuri de catre media nu au fost insotite de "sanctiuni pe masura din partea CNA".

Pe aceasta tema s-a pronuntat si Alina Moisescu, inspector general in cadrul Ministerului Educatiei. Aceasta a spus ca "exista o strategie la nivelul municipiului Bucuresti, dar si la nivel national. Aceasta strategie se revizuieste in momentul de fata, urmeaza sa fie aprobata prin ordin de ministru".

"Daca au fost evenimente nefericite in scoala sau in zona adiacenta - copii care au fost victime sau autori -, trebuie sa ne gandim ca ceea se intampla in scoala este o oglinda a ceea ce se intampla in viata de zi cu zi, chiar ceea ce vedem la televizor sau ceea ce se intampla in trafic este o violenta permanenta", a spus Moisescu.

Citeste si: