UDMR a depus, miercuri, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) un denunt impotriva realizatorului TV Radu Banciu, pe care il acuza ca are, in emisiunea de la B1 TV, "o retorica antimaghiara jignitoare si propagandistica prin care ataca dur si vadit maghiarimea, instigand la ura".

Potrivit unui comunicat transmis joi de UDMR, citat de Mediafax, Uniunea sustine ca este de datoria sa civica si morala sa atraga atentia autoritatilor asupra manifestarilor "sovine si discriminatoare" si solicita CNCD sa investigheze cazul Banciu.

"In baza unei sesizari semnalate la serviciul de asistenta juridica a Uniunii, UDMR a facut un denunt la CNCD impotriva realizatorului de emisiuni TV, Radu Banciu. Jurnalistul, in emisiunea sa din 12 martie, difuzata pe postul B1TV si intitulata "Lumea lui Banciu", a folosit o retorica antimaghiara jignitoare si propagandistica prin care a atacat dur si vadit maghiarimea din Romania, instigand populatia majoritara la ura nationala. UDMR, in calitate de protector al intereselor comunitatii maghiare din Romania, considera ca este de datoria sa civica si morala de a atrage atentia autoritatilor asupra manifestarilor sovine si discriminatoare si solicita CNCD sa investigheze acest caz, respectiv adoptarea masurilor necesare, sanctionand realizatorul emisiunii avand vedere prevederile OG nr. 137 /2000", arata in comunicat secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

Acesta sustine ca Banciu a depasit, de mai multe ori, limita decentei si bunului simt, manifestandu-se impotriva comunitatii maghiare, de aceasta data numindu-i pe maghiari "mediocri, rudimentari, hoti, derbedei si fara istorie".

In opinia secretarului general al UDMR, Radu Banciu se foloseste in mod "abuziv" de natura "protectoare" de pamflet a emisiunii sale, "pentru a instiga si denigra, lansand ipoteze false de genul ca daca un roman viziteaza Tinutul Secuiesc, s-ar alege cu masina sparta, ori in cazul alegerii ca papa a cardinalului maghiar Erdo Peter, romanii vor fi nevoiti sa se mute pe alt continent".

Secretatul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat joi pentru Mediafax ca o sesizare pe aceeasi tema a fost trimisa, joi, din partea Uniunii si Consiliului National al Audiovizualului (CNA).