CNA a decis, marti, sa sanctioneze cu somatie posturile Antena 1 si Antena 3 pentru campania dusa impotriva RCS&RCS in primavara anului trecut, cand televiziunile Intact au iesit din grila Digi. Decizia a fost luata dupa ce membrii Consiliului au discutat trei reclamatii ale RCS de anul trecut, prima fiind veche de aproape un an. Operatorul solicita, prin acestea, sanctionarea Antena 1 si Antena 3 pentru prezentarea unor fapte denaturate si campania "virulenta" dusa impotriva RCS.

Conflictul dintre compania RCS si trustul Intact a fost discutat la CNA anul trecut, dupa ce, in aprilie, RCS a scos "la solicitarea Antena Group" posturile acestui trust din grilele platformei sale de satelit, Digi. Atunci nu au fost discutate, insa, si reclamatiile RCS ce vizau felul cum a reactionat Intact "pe sticla", reclamatii datand din aprilie, mai, respectiv octombrie 2012. De ce?

 • Fostul presedinte CNA, Rasvan Popescu, in prezent simplu membru al Consiliului: "Funt lucruri de la care a trecut destul de mult timp, mai ales ca au rabufnit intr-un moment electoral, luna mai anul trecut. Cazul s-a discutat, nu a fost practic inchis atunci, a urmat campania electorala, dupa campanie lucrurile pareau sa se fi inchis intre parti. In masura in care nu au mai evoluat ulterior, nici Consiliul nu a mai gasit timp sa se aplece asupra lor. Putem analiza cat de corecta a fost campania si pe un post si pe celalalt, cred ca e tarziu sa venim acum cu o sanctiune, eventual sa venim cu o forma de atentionare pentru viitor. (...) Practic, aici a fost o informare unilaterala intr-o parte (Antene - n.red.), iar in cealalta parte a fost prezentat si punctul de vedere al Antena Group, dar imbracat in punctul de vedere al RCS."

La sedinta CNA de azi si-au expus punctele de vedere si reprezentanti ai RCS&RDS, si ai Antena Group.

Ce a spus, intre altele, reprezentantul RCS, care a prezentat punctul de vedere al companiei asupra felului cum s-a desfasurat conflictul comercial dintre parti:

 • campania care a urmat a durat o luna - afirmatiile au fost reluate de zeci de ori in aceeasi zi, (...) numai cu preluarea mesajelor cu continut denigrator de la telespectatori. Toata lumea (de la Antena Group - n.red.) a prezentat aceeasi informare prefabricata
 • concluziile lor: decizia RCS e motivata politic, e o operatiune de santaj josnica, abuziva si meschina, RCS dezinformeaza publicul, cu privire la propunerea de creare a unui pachet separat s-a dezinformat prezentand introducerea unor taxe suplimentare de abonat
 • se desfasura, in paralel si situatia cu UPC, Antena Group a reactionat astfel doar in cazul RCS
 • o situatie identica a fost la inceputul acestui an, Pro TV-Romtelecom: situatia prezentate cu totul altfel de Antene - care au aratat ca pretentiile nejustificate ale radiodifuzorului au dus la aceasta situatie, in timp ce in cazul RCS a fost distribuitorul de vina
 • nu a fost solicitat punctul de vedere al RCS cu privire la informatiile prezentate
 • chiar daca am face abstractie de neprezentarea punctului de vedere al RCS, doar virulenta acestei campanii, solicitam amenda maxima.

Ce au spus, intre altele, reprezentantele Antena Group la CNA:

 • Au fost prezentate o serie de lucruri total neadevarate. subiectul a fost discutat chiar in adresa cna, anul trecut. chiar directorul Antena Group a fost in fata dumneavoastra. Noi am raspuns prin adrese scrise in mai si iunie acuzatiilor aduse de RCS. Nu intelegem de ce se reia acum acest lucru
 • Laura Georgescu, presedinte CNA: la cele trei sesizari RCS, Consiliul nu a raspuns.
 • Reprezentantele Antena Group: Dar aceste adrese au trecut deja prin consiliu.
 • Laura Georgescu: Nu am gasit, probabil s-a furat arhiva (...) Adresele dvs le am acum in fata, problema e ca CNA nu a deliberat
 • Reprezentantele Antena Group: RCS a scos programul din grila punct, fara sa urmeze calea juridica normala. (...) Asa s-a intamplat si in cazul GSP TV, asa a procedat RCS de fiecare data (...) Daca vorbim de denigrare, CNA nu se poate pronunta in acest conflict atata vreme cat se afla pe rolul unei instante (...) Noi am prezentat pe post punctul nostru de vedere, asa cum pe propriul post RCS a prezentat punctul propriu de vedere, fara sa prezinte punctul de vedere al antena group. (potrivit unei monitorizari prezentate la CNA, Digi 24 a prezentat si punctul de vedere al Antena Group in materialele sale pe aceasta tema, de atunci - n.red.)
 • Jurnalistic cred ca demersul nostru a fost corect
 • s-a spus ca am avut o alta pozitie fata de UPC. UPC a fost de acord cu continuarea negocierilor, a venit aici la CNA, a urmat procedurile (...) RCS a plecat din start de la premisa ca trebuie sa ni le dati gratis, asa au interpretat ei legea

Ce au spus, intre altele, membri CNA:

 • Narcisa Iorga: Noi nu am discutat niciodata reclamatiile in cazul RCS-Antena. Am discutat atunci cazul scoaterii din grila RCS a posturilor Antena Group, dar nu am discutat reclamatii.
 • Narcisa Iorga: Din punctul meu de vedere, la Antena e o lipsa evidenta de informare corecta, nu se respecta nici Legea audiovizualului, nici Codul audiovizualului. Pe de alta parte, in stirea Digi 24 este exprimat punctul de vedere al Antena Group chiar de doua ori in aceeasi stire. La Antena 3 sunt folosite lucruri deloc dovedite, opinii care nu au la baza nicio fapta reala.
 • Rasvan Popescu: Cred ca e tarziu sa venim acum cu o sanctiune, eventual sa venim cu o forma de atentionare pentru viitor.
 • Narcisa Iorga: Nu sunt de acord cu abordarea asta. Daca a trecut un an si ceva, e vina noastra, trebuie sa ne asumam responsabilitatea si sa luam decizii. (...) Propun somatie publica. Vreau sa subliniez faptul ca vina ne apartine noua (pentru intarzierea de aproape un an - n.red.).
 • Florin Gabrea: Partea care face diferenta este faptul ca grupul Intact face pur si simplu o politizare a acestui demers, face tot felul de acuzatii neprobate (...) grosolane si care au schimbat complet termenii discutie din cel economic in cel politic.