Valentin Jucan, membru CNA, a depus joi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie un denunt "referitor la faptele comise de doamna Laura Georgescu in calitate de presedinte al CNA", pe care o acuza de fals material in inscrisuri oficiale. Mai precis, el acuza ca "doamna Laura Georgescu, in calitate de presedinte al C.N.A. a falsificat textul deciziei nr. 141 din 28 martie 2013, in momentul transmiterii acesteia catre Monitorul Oficial". Este vorba despre o decizie de modificare a Codului Audiovizual, publicata in Monitorul Oficial pe 1 aprilie.

Pe langa acuzatia de fals material in inscrisuri oficiale, Valentin Jucan apreciaza, in denuntul sau, ca "faptele comise de doamna Laura Georgescu pot intruni si elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice".

  • Valentin Jucan, impreuna cu alti doi membri CNA, Narcisa Iorga si Florin Gabrea, au semnalat initial aceasta problema marti, 9 aprilie. Ei au aratat ca in textul deciziei CNA din 28 martie existau doua puncte care nu mai apar in textul publicat in Monitorul Oficial, unde apare, in schimb, o alta prevedere. Dispar prevederile legate de jocurile de noroc, interzise in intervalul 06.00-23.00, si de interdictia de difuzare a imaginilor cu persoane in ipostaze degradante in afara intervalului 24.00-06.00, aparand in schimb o prevedere care, potrivit lui Valentin Jucan, a fost respinsa prin vot de Consiliu, anume ca serialele sa fie una dintre exceptiile de la regula care spune ca programele cu marcaj de varsta "15" pot fi difuzate doar in intervalul 23.00-06.00. Tot marti, Laura Georgescu respingea acuzatiile de ilegalitate, aratand ca prevederile care nu au aparut in Monitor fusesera introduse pe ultima suta de metri si nu fusesera supuse perioadei de 30 de zile de dezbatere publica. Vezi detalii despre acest caz aici

In comunicatul de joi, Valentin Jucan inunta ca ii cere Laurei Georgescu demisia din functia de presedinte CNA:

  • "Este important de mentionat ca acest demers reprezinta ultima etapa dupa mai multe incercari de a se gasi o rezolvare normala si legala a acestei situatii. Argumentele presedintelui C.N.A. s-au constituit, de fapt, intr-un refuz permanent de corectare a acestei fapte fara precedent."
  • "Regret ca necunoasterea legii si insistenta presedintelui C.N.A. de a ramane in aceasta stare atrage institutia intr-un scandal pe care nu il merita. Mai mult, tinand cont de faptul ca presedintele C.N.A. este ales de membrii Consiliului, prin votul acestora, conform art. 14 alin. 1 din Legea 504/2002, formal, doresc sa fac public faptul ca imi retrag sprijinul dat doamnei Laura Georgescu si ii solicit demisia din functia de presedinte al Consiliului National al Audiovizualului."

El isi exprimase inca de marti intentia de a face plangere penala impotriva Laurei Georgescu.

Jucan, alaturi de Narcisa Iorga si Florin Gabrea, au luat pozitie si miercuri impotriva presedintelui CNA, intr-un alt caz legat de o recomandare transmisa postului care nu a fost, potrivit regulamentului, discutata in sedinta publica de Consiliu. Vezi detalii despre aceste acuzatii si raspunsul Laurei Georgescu

Joi, in deschiderea sedintei publice, Narcisa Iorga si Laura Georgescu au avut un schimb dur de replici pe aceasta tema, prima solicitandu-i sefei CNA "sa nu mai luati niciun fel de decizie in numele CNA, decat cu respectarea legii. Altfel, voi contesta toate deciziile pe care le veti lua personal in numele CNA". Narcisa Iorga a reluat acuzatiile facute miercuri, iar Laura Georgescu si-a reafirmat punctul de vedere ca nu a existat nicio abatere si ca forul audiovizual a actionat la fel si in perioada 2011-2013.

Din discutiile de joi de la CNA:

  • Narcisa Iorga: Nu aveti dreptul sa recomandati in nume personal posturilor ce campanii de informare sa faca (posturile - n.red.). (...) Bineinteles ca veti putea face cu o majoritate de 8-3 (in cadrul CNA - n.red.) orice recomandare, dar ele nu trebuie sa depaseasca prevederile legii. ati
  • Laura Georgescu: De ce, in cursul anilor 2011-2012, nu ati avut aceeasi atitudine in cazul unor recomandari facute in acelasi mod?
  • Narcisa Iorga: Ori nu intelegeti, ori nu vreti sa intelegeti. Nicio recomandare pe care o aveti pe site nu s-a facut de presedintele Rasvan Popescu (fostul presedinte CNA - n.red.) in nume personal. S-a facut de catre CNA prin vot.
  • Laura Georgescu: In 2011-2012 ati procedat la fel de fiecare data. Va rog sa consultati din nou stenogramele acestui consiliu. (...) Va rog cand ma atacati cu temeiuri legale. (...) Va rog frumos sa nu mai mancati timpul din aceasta sedinta publica. va rog frumos sa trecem la ordinea de zi. (...) In sedinte publice discutam rapoarte de monitorizare. v-am raspuns, daca nu e suficient va stau la dispozitie in celelalte trei zile pe saptamana (cand nu au loc sedinte publice - n.red.)
  • Narcisa Iorga: Procedural nu aveti dreptul sa procedati asa. Tine de bun simt
  • Laura Georgescu:  Nu ma intereseaza ce tine de bun simt, ma intereseaza sa aplic legea.
  • Christian Mititelu (despre interventia Narcisei Iorga): Este aceeasi tactica de a ridica temperatura. (...) Dvs. (Narcis Iorga - n.red.) nu stiti sa lucrati intr-un organism colegial
  • Narcisa Iorga: E dictatorial