Un grup de angajati ai ziarului "Jurnalul National", care de cateva zile protesteaza anonim prin intermediul unui blog si pe Facebook fata de faptul ca nu si-au luat salariile in ultimele luni, traseaza azi o comparatie intre trustul lui Voiculescu si Germania nazista. Pe blogul respectiv, ei raspund, vineri, celor care ii critica pentru faptul ca lucreaza la Jurnalul si scriu, intre altele: "Generalizand, in acest caz, este cam acelasi lucru cu a-i condamna, in bloc, pe toti nemtii, pentru ce au facut Hitler, SS-istii si militarii fideli clicii naziste".

Dupa ce explica de ce cred ca alternativele de angajare in presa "au fost ca si inexistente", protestatarii arata de ce au continuat si continua sa lucreze la Jurnalul national: "Jurnalul National a fost si continua sa ramana o platforma ce ofera oportunitati de manifestare jurnalismului practicat cu buna credinta, cu spirit civic, orientat spre folosul societatii. Nu fiindca Tuca, Matiescu si Constantin ar fi iubitori ai genului acesta de productii, ci fiindca sunt constienti ca, fara ele, laturile nu s-ar vinde singure. De aceea am ramas, asumandu-ne oprobiul unei parti a publicului, resimtit atat de noi, cat si de familiile noastre. "

  • Angajatii respectivi, neplatiti de mai multe luni, au inceput sa protesteze online pe 10 aprilie, pe Facebook si pe blogul Protest-jurnalul.blogspot.ro - "Protestul redactiei Jurnalul National". Ei au explicat atunci de ce au ales "aceasta forma de protest anonim: "din pricina clauzelor contractuale impuse de conducerea Intact Publishing SRL, care interzic orice forma de protest, orice divulgare a clauzelor contractuale si orice informatie data publicitatii, care ar putea aduce atingere intereselor societatii".

In ultimul material online, postat vineri pe blogul mentionat, ei pleaca de la un comentariu aparut pe Reportervirtual.ro si incearca sa raspunda celor care ii critica pentru faptul ca lucreaza pentru Dan Voiculescu, in ideea ca "mesajele respective, repetate cu obstinatie (...) ajung sa prinda si la o anume categorie de cititori, satui sa scormoneasca in noianul tot mai mare de laturi propagandistice, dupa produsele de jurnalism autentic".

Cum explica ei de ce au continuat sa lucreze la Jurnalul?

  • "Generalizand in acest caz, este cam acelasi lucru cu a-i condamna, in bloc, pe toti nemtii, pentru ce au facut Hitler, SS-istii si militarii fideli clicii naziste. Fireste, exista o diferenta esentiala: tinerii germani care erau incorporabili au fost obligati sa plece la razboi si sa ucida semeni ai lor din alte natii, indiferent de convingerile interioare. Noi nu am fost obligati sa scriem la Jurnalul printr-o lege martiala scrisa. Insa, alternativele au fost ca si inexistente."
  • "Conditia jurnalistului in Romania s-a deteriorat ingrozitor in ultimul deceniu, mai ales in anii de criza. Oriunde te intorci, acolo unde exista un patronat, exista comandamente politice. Nu toti patronii din media sunt moguli. (...) Dar toti patronii au fost obligati sa se adapteze concurentei neloiale a mogulilor (...). Adaptarea a insemnat, fireste, pierderea independentei de care s-au bucurat, pentru perioade scurte, unii jurnalisti. (...)
  • "(...) Singurii care se pot lauda cu lipsa ingerintelor politicului in activitatea lor sunt jurnalistii independenti, care scriu pe cont propriu, pe bloguri sau la comanda unor media - onorand, insa, doar comenzile ce le convin. (...)"
  • "Pentru cei mai multi dintre noi, jurnalismul nu a reprezentat o afacere. (...) Pentru noi, cei mai putin orientati, exista numai ziua de azi. Exista subiectul pe care il "prindem" si pe care trebuie sa il exploatam. Jurnalismul e o meserie cu care "te casatoresti", iti mananca zilele si, uneori, chiar noptile, daca iti propui sa servesti interesul public. Iar cea mai mare satisfactie este atunci cand primesti multumiri pentru o viata salvata, pentru o comunitate ajutata in urma semnalelor tale, pentru nedreptati indreptate si pentru dreptati nestrambate. Din acest punct de vedere, Jurnalul National a fost si continua sa ramana o platforma ce ofera oportunitati de manifestare jurnalismului practicat cu buna credinta, cu spirit civic, orientat spre folosul societatii. Nu fiindca Tuca, Matiescu si Constantin ar fi iubitori ai genului acesta de productii, ci fiindca sunt constienti ca, fara ele, laturile nu s-ar vinde singure."
  • "De aceea am ramas, asumandu-ne oprobiul unei parti a publicului, resimtit atat de noi, cat si de familiile noastre. De aceea am afirmat in concluzia primei noastre postari pe blog si repetam: vom continua sa muncim pentru Jurnalul National, pentru publicul nostru, atat timp cat vom fi platiti."
  • Citeste integral motivatia lor aici