Societatea Romana de Televiziune (SRTv) va accesa imprumuturi de la Raiffeisen Bank si BCR in suma totala de 95,5 milioane de lei (aproximativ 21,8 milioane de euro, la cursul de miercuri al Bancii Nationale a Romaniei, n.r.), potrivit unor hotarari ale Consiliului de Administratie al TVR, citate de Mediafax.

Astfel, potrivit Hotararii numarul 40/ 2013 a Consiliului de Administratie al TVR, s-a aprobat incheierea contractului intre SRTv si S.C. Raiffeisen Bank SA avand ca obiect achizitionarea unui imprumut bancar reprezentand o linie de credit in valoare de 14.000.000 de lei.

Totodata, prin Hotararea numarul 39/ 2013, CA a aprobat incheierea contractului intre SRTv si S.C. Raiffeisen Bank SA avand ca obiect achizitionarea unui imprumut la termen in valoare de 42.000.000 de lei.

De asemenea, prin Hotararea numarul 38/ 2013, CA a aprobat incheierea contractului intre SRTv si S.C. BCR SA avand ca obiect "achizitionarea unui imprumut la termen in valoare de 34.500.000 lei plus 5.000.000 lei - linie de credit".

Cele trei Hotarari ale CA al TVR sunt datate 28 martie si au fost publicate recent pe site-ul Televiziunii Romane.

Toate cele trei Hotarari au fost adoptate cu opt voturi "pentru" (Claudiu Saftoiu, Claudiu Branzan, Sorin Burtea, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea, Cristian Nitulescu, Nagy Zoltan Levente) si patru "abtineri" (Radu Carp, Romina Gabriela Surugiu, Valentin Nicolau, Gabriel Tufeanu), in timp ce Ada Mesesan nu a votat, potrivit documentelor postate pe site-ul TVR.

De punerea in aplicare a celor trei Hotarari ale CA raspunde Directia Economica din TVR.

Contactat, miercuri, de MEDIAFAX, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, a declarat ca, in prezent, reprezentantii Televiziunii Romane poarta ultimele negocieri cu reprezentantii Raiffeisen Bank si BCR pentru semnarea contractelor. El a amintit ca, la inceputul anului, a fost contractata prin licitatie publica o firma de consultanta, pentru a asigura intermedierea intre SRTv si bancile care mai apoi au depus oferte.

"In momentul acesta, suntem in situatia in care am obtinut atat prin acordul Consiliului de Administratie, dar si printr-o munca de monitorizare de aproape patru luni de zile din partea bancilor, atat BCR, cat si Raiffeisen, a unei clarificari cu privire la previziunile economice ale televiziunii publice. Se pare ca aceste contracte sunt deja maturizate pentru a fi semnate. Este vorba de cateva zile de acum inainte, eu sper cat mai putine. Este vorba de o suma care, odata angajata, va trebui rambursata intr-o perioada relativ scurta de timp, de cativa ani", a spus Claudiu Saftoiu.

El a spus ca sumele angajate vor merge "in directii agreate deja de bancile care crediteaza televiziunea publica". "Este vorba despre investitii, politici de activitati curente in productia de televiziune. Pentru fiecare dintre aceste capitole de cheltuieli vom fi monitorizati printr-o presanta verificare financiara o data la o luna si speram ca in felul acesta sa putem sa aratam nu numai transparenta, dar si determinarea pentru a ne pastra in zona acestui plan strict de redresare economica", a spus Claudiu Saftoiu.

El a precizat ca banii vor intra etapizat in conturile TVR, iar cheltuielile vor fi justificate si, in cazul unor sume mari, va fi solicitat votul Consiliului de Administratie al TVR.

Potrivit lui Claudiu Saftoiu, "nu fac obiectul imprumutului creditului operational" salariile compensatorii care trebuie platite de TVR salariatilor disponibilizati in urma selectiei personalului din televiziunea publica. "Salariile compensatorii vor fi achitate din taxa TV", a precizat Saftoiu.

Acesta a mai spus ca imprumuturile accesate de TVR trebuie achitate in maximum sapte ani. "Exista o rata lunara pe care o putem suporta, a intrat in previziunea financiara pe care am prezentat-o, in asa fel incat TVR sa poata produce pe mai departe emisiuni si sa-si poata indeplini misiunea", a mai spus Claudiu Saftoiu.

TVR acceseaza aceste imprumuturi de la Raiffeisen Bank si BCR dupa ce Consiliul de Administratie al SRTv a aprobat, pe 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economica a TVR, potrivit caruia actuala conducere a institutiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (circa 134,3 de milioane de euro).

In respectivul raport se preciza si faptul ca, "in vederea mentinerii unui flux de numerar pozitiv, in intervalul de 36 de luni care urmeaza, grevat in primele 10 -12 luni si de plata salariilor compensatorii generate de incheierea procesului de selectie, in urma caruia vor fi concediati peste 800 de angajati, se impune obtinerea unui credit bancar pe termen de 5 ani, in valoare de maxim 20.000.000 euro".

Potrivit raportului, acest credit are o dubla destinatie: refinantarea creditelor bancare existente - la RBS, in valoare de 6 milioane de euro - rata 1.000.000 euro/luna, si la BRD linia de credit - 8.000.000 lei (garantii 200%), dar si pentru finantarea activitatii curente - productii noi performante, achizitii de licente sportive lei/an - 9.600.000 lei/an, achizitii de filme si programe - 8.400.000 lei/an, plata datoriilor fiscale lunar si a ratelor aferente datoriilor reesalonate.

Pe de alta parte, programul de redresare economica a SRTv continua in prezent in baza Legii de aprobare a OUG numarul 33/2012, care prevede reesalonarea, pe o perioada de 7 ani, a datoriilor fiscale acumulate de TVR (care sunt in cuantum de circa 65 milioane de euro, n.r.). Legea a fost publicata pe 2 aprilie in Monitorul Oficial.

Prin HCA nr. 110/2012, Consiliul de Administratie al SRTv a adoptat Programul de redresare economica a Televiziunii Romane, iar pe 1 septembrie 2012 - in baza Programului de redresare, Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la esalonarea datoriilor SRTv pe o perioada de sapte ani.

Pe 21 decembrie 2012, ANAF a emis acordul de principiu privind esalonarea la plata a obligatiilor fiscale ale SRTv. Conform Memorandumului, din luna februarie 2013, TVR a inceput sa achite datoriile fiscale, in cuantum de aproximativ 1 milion de euro/luna.

Prin Ordinul PDG nr. C/592/11.09.2012 a fost aprobat Proiectul planului de restructurare de personal in cadrul SRTv, intocmit de Comisia infiintata prin ordin PDG nr. C/576/05.09.2012 si care a facut obiectul procedurii de consultare cu partenerii de dialog social.

Procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Romana a inceput pe 5 noiembrie 2012, cu selectia salariatilor pe criterii profesionale, iar la 1 februarie 2013, noua organigrama a SRTV a devenit operationala. Incepand cu 1 martie 2013 au fost semnate deciziile individuale de concediere.

Pe 4 martie 2013, Claudiu Saftoiu a anuntat ca a semnat deciziile de concediere pentru cei 627 de angajati care au fost disponibilizati in urma selectiei personalului din televiziunea publica, acestia urmand sa primeasca, esalonat, salarii compensatorii in cuantum de circa 2.750.000 de euro.