"Doua explozii la Casa Alba, Obama ranit": un vant de panica a suflat, timp de cateva minute, in special peWall Street, dupa ce acest tweet a fost publicat marti pe contul oficial al Associated Press, inainte ca agentia americana de presa sa confirme ca a fost victima hackerilor, scrie AFP.

Trimis la putin timp dupa ora 13,00 (17,00 GMT) prin contul principal al marii agentii americane de presa (@AP), acest mesaj a fost privit cu neincredere in biroul rezervat ziaristilor acreditati la Casa Alba, care este situat la cateva zeci de metri de Biroul Oval unde lucreaza presedintele Barack Obama.

Nicio explozie nu se auzise iar falsitatea acestui tweet parea evidenta.

Dar, pe Wall Street, mesajul, retransmis de sute de ori in cateva secunde, a provocat caderea brusca a indicelui Dow Jones cu peste 130 de puncte, respectiv aproape 1%. Dezmintirea care a venit in cateva minute a readus indicele la nivelul precedent.

Seful biroului AP la Casa Alba, Julie Pace, a intervenit la inceputul briefingului de presa al purtatorului de cuvant al presedintelui Obama, Jay Carney, pentru a precizat: "Tot ceea ce a fost trimis referitor la un incident este fals", a explicat ea, in timp ce agentia de presa a afirmat, intr-un comunicat: "contul Twitter al @AP a fost piratat. tweet-ul despre un atentat la Casa Alba este fals". Acest cont are peste 1,9 milioane de abonati.

AP a adaugat ulterior ca acest atac informatic a avut loc dupa mai multe tentative de phishing pe reteaua sa informatica.

Actul de pirataj a fost revendicat pe Twitter de Syrian Electronic Army, care a mai piratat si alte conturi ale presei internationale, printre care si cel Agence France-Presse (AFP), in februarie.

SEA, care afirma ca sustine regimul sirian al lui Bashar al-Assad, a revendicat si piratarea conturilor Sky News Arabia si Al-Jazeera Mobile.