Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat, marti, cu somatie publica postul Antena 3 din cauza incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul asigurarii informarii corecte si a pluralismului, transmite Agerpres.

Membrii CNA au analizat o monitorizare a editiilor din data de 14.05.2013 ale emisiunilor "La ordinea zilei", "Subiectiv" si "Sinteza zilei" constatand ca nu au fost respectate dispozitiile art. 32 alin. (1) si ale art. 67 din Codul de reglementare in audiovizual.

Potrivit articolului 32, "niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte, in scopul de a vatama sau de a pagubi pe altul ori profitand de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor".

Articolul 67 stipuleaza ca "in exercitarea dreptului lor de a-si exprima opinii sau puncte de vedere in legatura cu subiecte de interes public, prezentatorii si moderatorii trebuie sa asigure o separare clara a opiniilor de fapte si nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii".

La stabilirea sanctiunii s-a avut in vedere si incalcarea prevederilor art. 65 lit. c) din Codul Codul de reglementare in audiovizual in editia din 08.06.2013 a emisiunii "Exces de putere", care reglementeaza ca in emisiunile de stiri si dezbateri "titlurile si textele afisate pe ecran sa reflecte cat mai fidel esenta faptelor si datelor prezentate".

In finalul aceleiasi sedinte, CNA a emis o decizie de acordare a dreptului la replica procurorului Nistor Calin de catre postul Antena 3 pentru emisiunea "Exces de putere", difuzata in zilele de 6 si 13.04.2013, in conformitate cu prevederile Titlului IV din Codul audiovizualului, referitor la "dreptul la replica si la rectificare".

Potrivit articolului 62 din Codul de reglementare in audiovizual, "in cazul in care Consiliul da castig de cauza solicitantului, radiodifuzorul va duce la indeplinire decizia Consiliului in termen de cel mult trei zile de la data comunicarii ei".