Consiliul Legislativ face o serie de observatii, in avizul asupra proiectului de revizuire a Constitutiei obtinut de Mediafax, asupra propunerilor care vizeaza regimul presei si al informarii publice in cazul adoptarii actelor normative, solicitand clarificari ale textului.

Consiliul Legislativ (CL) sugereaza "sa se reanalizeze daca ar fi mai indicat ca raspunderea sa apartina proprietarului mijlocului de comunicare in masa si nu "mijlocului de comunicare in masa", in conditiile in care proiectul de revizuire institutie raspunderea civila pentru informatia sau creatia adusa la cunostinta publica pentru autor, cel care exercita raspunderea editoriala sau "mijlocului de comunicare in masa".

In plus, CL propune reformularea prevederii care include agentiile de presa sub control parlamentar, deocare ar putea fi interpretate.

"Semnalam ca din redactarea propusa rezulta ca sunt supuse controlului parlamentar toate agentiile de presa, nu doar cele publice. Este necesara, de aceea, reanalizarea textului si reformularea corespunzatoare a acestuia", se arata in avizul citat.

Prevederea propusa prin proiectul de revizuire a Constitutiei pentru articolul 31, alineatul 5 mentioneaza: "Serviciile publice de radio, de televiziune si agentiile de presa sunt autonome. Ele trebuie sa garanteze grupurilor sociale si politice importante exercitarea dreptului de antena. Organizarea acestor servicii si agentii de presa, precum si controlul parlamentar asupra activitatii lor se reglementeaza prin lege organica".

De asemenea, in ceea ce priveste informarea publica, avizul CL precizeaza ca, prin lege, nu pot fi stabilite situatiile cu caracter de urgenta in cazul ordonantelor guvernului.

Consiliul Legislativ face referire la articolul propus in proiectul de revizuire care mentioneaza ca "proiectele de acte normative ce urmeaza sa fie adoptate de autoritatile publice si institutiile publice, cu exceptia celor care au caracter de urgenta potrivit legii, sunt supuse, cu cel putin 30 de zile inainte de adoptare, dezbaterii publice".

Astfel, CL sustine ca sintagma "cu exceptia celor care au caracter de urgenta, potrivit legii" nu este corecta, intrucat prin lege nu se pot stabili situatiile cu caracter de urgenta, iar expresia "potrivit legii" ar trebui eliminata.