Grila de vara a principalului post de radio public, Radio Romania Actualitati, este criticata de 70 de personalitati culturale si religioase, intr-o scrisoare deschisa transmisa CNA si Comisiilor de cultura din Parlament. "Constatam cu surprindere reducerea substantiala a ponderii emisiunilor dedicate culturii, analizei sociale si spiritualitatii in grila adaptata pentru vara a RRA", grila in care, "pe spatiile 'eliberate' de povara spiritului se difuzeaza actualmente, sub pretext estival, muzica de intretinere", arata cei 70, printre care academicieni, scriitori, actori, artisti, critici si reprezentanti ai clerului.

Scrisoarea deschisa catre Comisiile de Cultura si Mass-Media din Senat si Camera Deputatilor si catre CNA:

Semnalam cu ingrijorare derapajul catre profilul radiourilor de tip comercial al principalului post de radio public, Radio Romania Actualitati, ale carui misiuni de baza sunt si trebuie sa ramana informarea si formarea (educatia) ascultatorilor.

Constatam cu surprindere reducerea substantiala a ponderii emisiunilor dedicate culturii, analizei sociale si spiritualitatii in grila adaptata pentru vara a RRA.

In acest sens, desi detin pozitia de lider de audienta, emisiuni precum "Maraton de duminica" - tribuna de exprimare a personalitatilor autentice, sau "Radioul de sambata seara" - singurul spatiu compact din actuala grila RRA acordat actului cultural romanesc si international, au fost drastic reduse de la 3 ore la doar 55 minute; "Actualitatea credintei" - seria de emisiuni dedicata detalierii manifestarilor constiintei religioase contemporane - a fost diminuata la doar 5 minute (un sfert din timpul de emisie acordat pana acum).

Aceste "adaptari" s-au efectuat concomintent cu schimbarea orelor de difuzare catre zone de audienta minima. Pe spatiile "eliberate" de povara spiritului se difuzeaza actualmente, sub pretext estival, muzica de intretinere.

Consideram ca valorile fundamentale morale si culturale nu intra in vacanta niciodata, asadar nici pe timpul verii.

In conditiile in care peisajul audiovizual contemporan este constant invadat de programe facile, sustinem pastrarea ponderii de pana acum la RRA a emisiunilor sus mentionate - produse media echilibrate, de inalta calitate si profunzime editoriala, cu invitati de prestigiu - cu atat mai mult cu cat, subliniem, fiecare dintre ele s-a dovedit a fi si lider de audienta pe tronsoanele orare respective.

Am luat nota de recentele declaratii ale presedintelui SRR, Ovidiu Miculescu, in privinta faptului ca "actul de cultura este obligatoriu in audiovizualul public" si, de asemenea, "cultura - alaturi de informare, educatie si divertisment - inseamna misiunea publica a SRR" si credem ca, respectand aceste convingeri, managementul postului Radio Romania Actualitati va readuce grila de programe la standardele valorilor fundamentale nationale.

Semnatari:

Acad. Constantin Balaceanu Stolnici

Acad. Eugen Simion

Acad. Dan Haulica

Acad. Razvan Theodorescu

Acad. Sorin Dumitrescu

Mircea Cartarescu

Ana Blandiana

Romulus Rusan

Radu Ciuceanu

Radu Boroianu

Georgeta Filitti

Andrei Oisteanu

Vintila Mihailescu

Augustin Buzura

Dan C. Mihailescu

Stefan Cazimir

Alex Stefanescu

Florin Iaru

Dan Mircea Cipariu

Lucia Hossu Longin

Daniela Zeca Buzura

Doina Rusti

Stere Gulea

Radu Paraschivescu

Stefan Popa Popa's

Cristian Pirvulescu

Alfred Bulai

Dan Pavel

George Banu

Constantin Chiriac

Maia Morgenstern

Alexandru Dabija

Mihai Manutiu

Anca Manutiu

Marinela Tepus

Dorina Lazar

Cristina Modreanu

Florin Zamfirescu

Laurentiu Damian

Ada Solomon

Arh. Dorin Stefan

Anda Stefan

Liviu Tofan

Sandra Pralong

Cristian Badilita

Olga Delia Mateescu

Ioana Craciunescu

Lari Georgescu

IPS Teofan Savu

IPS Ioan Robu

Pr. Constantin Necula

Pr. Constantin Coman

Dr. Pavel Chirila

Costion Nicolescu

Radu Preda

Marinel Ioana

Ruxandra Garofeanu

Elisabeta Mondanos

Ileana Pintilie

Marilena Preda Sanc

Ioana Diaconescu

Irina Horea

Doina Hanu

Arh. Ligia Pop

Sorana Georgescu Gorjan

Elena Chirita

Aura Ghergut

Adrian Mihalache

Ana Nedelea

Valentina Zaharia