O posibila concesionare a unui spatiu controlat de Televiziunea publica in favoarea trustului Intact face subiectul unei scrisori deschise, citata de Adevarul, pe care Lucia Hossu Longin, membru in Consiliul de Administratie al TVR, i-a adresat-o presedintelui-director general Claudiu Saftoiu. Contactata de HotNews.ro, Lucia Hossu Longin a reafirmat cele scrise in mesajul sau catre Saftoiu, anume ca la sediul TVR din Strada Moliere, unde se afla arhiva televiziunii si studioul de unde a fost facuta prima transmisiune in direct a postului, a fost vizitat saptamana trecuta de Camelia Voiculescu, insotita de alte doua persoane. Intr-un raspuns solicitat de HotNews.ro, TVR arata ca niciun angajat al sau nu a vizitat sediul respectiv alaturi de Camelia Voiculescu si ca TVR nu poate, legal, sa concesioneze vreun teren sau sediu.

UPDATE 1 Seful TVR, Claudiu Saftoiu, a spus intr-o interventie la Romania TV ca, TVR nefiind proprietarul imobilelor pe care le opereaza, o astfel de concesionare poate fi facuta doar prin hotarare de guvern, care nu exista. El a spus ca s-a interesat si ca la TVR nu a venit Camelia Voiculescu, angajatul pe care il mentioneaza, in scrisoarea sa, Lucia Hossu Longin insotind-o la sediul din Moliere pe o arhitecta. Saftoiu a precizat ca stie ca fiica lui Dan Voiculescu nu a vizitat institutia deoarece nu a fost inregistrata.

UPDATE 2 Trustul Intact a transmis la randul sau un comunicat de presa in care "dezminte cu fermitate stirile calomnioase difuzate in presa privind o asa zisa preluare a unui imobil apartinand televiziunii publice". Vezi comunicatul integral la finalul articolului.

In scrisoarea deschisa citata de Adevarul, Lucia Hossu Longin ii solicita lui Claudiu Saftoiu explicatii despre posibila concesionare a sediului din Moliere, fara acordul Consiliului de Administratie. Potrivit documentului citat, Lucia Hossu Longin arata:

  •     "Camelia Voiculescu a vizitat sediul TVR din Moliere, insotita de dl. Mihai Enea si alte doua persoane. Ea a marturisit ca acest teren si studiourile, Arhiva, Garajul etc., ii sunt concesionate "din gard in gard". I s-a permis sa vizioneze toate cladirile si chiar a vrut sa intre la TVR Cinema (...). Este de o gravitate fara seaman acest proiect de concesionare, este un jaf la adresa Televiziunii Publice. Consiliul de Administratie al TVR nu a fost informat cu privire la aceste tratative cu Trustul Intact"

Adevarul mentioneaza ca in sediul respectiv a functionat TVR in primii ani de la infiintare, iar acum functioneaza un corp administrativ, o cladire de birouri, depozite etc., terenul aferent fiind de 12.100 de metri patrati si, drept urmare, foarte valoros.

Contactata de HotNews.ro, Lucia Hossu Longin a precizat ca a aflat despre respectiva vizita "de la colegii nostri care au vazut-o acolo pe doamna respectiva. A vizitat tot spatiul din Moliere, spunand ca i se concesioneaza spatiul respectiv. A zis ca va face un centru financiar". Ea a precizat ca a verificat informatia la ofiterul de serviciu, iar informatia s-a confirmat: "ea (Camelia Voiculescu - n.red.) s-a uitat peste tot, a descuiat spatii". Lucia Hossu Longin a spus ca nu poate preciza daca spatiul ar fi fost deja sau urmeaza sa fie concesionat si ca in Consiliul de Administratie al TVR "nu s-a pus niciodata in discutie povestea aceasta". Ea a precizat ca nu stie detaliile juridice, doar ca "nu suntem proprietari - la randul nostru s-a cesionat spatiul respectiv".

Ea a spus ca este inadmisibil sa aiba loc o astfel de afacere cu un sediu care, dincolo de considerentele legale, are o valoare istorica si morala pentru TVR: "Acolo e arhiva TVR. La studioul de acolo a fost prima transmisie in direct a TVR, acum este un studio in paragina, desi ar trebui sa fie monument istoric".

La solicitarea HotNews.ro, TVR a precizat, prin intermediul biroului de presa, ca "niciun angajat al Societatii Romane de Televiziune nu a vizitat sediul TVR din strada Moliere impreuna cu doamna Camelia Voiculescu. In alta ordine de idei, Televiziunea Romana nu are in vedere si, de altfel, nu poate cesiona vreun teren sau sediu. Societatea Romana de Televiziune are doar drept de folosinta asupra cladirilor, nefiind proprietara lor (Articolele 37 si 38 din Legea 41/1994".

  • Nota: HotNews.ro a transmis Televiziunii publice, la inceputul lunii iunie, intrebari in legatura cu un eventual contract intre TVR si o entitate a trustului Intact pentru inchirierea de spatii sau studiouri, insa intrebarile de atunci au ramas fara un raspuns oficial pana astazi.

HotNews.ro a solicitat, luni, si precizari daca fiica lui Dan Voiculescu a vizitat sau nu sediul din Moliere si, daca da, in ce calitate si cu ce scop. Pana la publicarea acestui material, TVR nu a raspuns la aceste intrebari.

Contactat de HotNews.ro, Mihai Enea, angajatul TVR mentionat in scrisoarea deschisa citata de Lucia Hossu Longin, s-a limitat sa spuna: "Contactati Departamentul de Comunicare". La insistentele HotNews.ro, reprezentantii departamentului de comunicare au aratat ca declaratia oficiala, cum ca "niciun angajat al Societatii Romane de Televiziune nu a vizitat sediul (...) impreuna cu doamna Camelia Voiculescu", se refera la absolut toti angajatii, deci si la Mihai Enea.

  • Cine este autoarea scrisorii adresate lui Claudiu Saftoiu? Lucia Hossu Longin a fost realeasa membru in CA al TVR la propunerea PNL, anul trecut, cand a fost schimbata conducerea Televiziunii publice. Tot anul trecut, ea aparea des la Antena 3, unde, de altfel, si-a anuntat si intentia de a realiza "un memorial al victimelor justitiei din aceste timpuri", inclusiv un episod dedicat lotului din cazul Tofeul Calitatii/Adrian Nastase.

Comunicatul transmis, luni, de trustul Intact:

Intact Media Group dezminte cu fermitate stirile calomnioase difuzate in presa privind o asa zisa preluare a unui imobil apartinand televiziunii publice.

Din primele verificari pe care le-am putut face, am descoperit ca aceasta asa zisa informatie nu poate fi adevarata deoarece instrainarea inclusiv prin concesiune a oricarui bun patrimonial al TVR nu se poate face fara a fi aprobata prin hotarare de guvern. Mai mult, am descoperit ca pana si pretinsa sursa a acestei informatii, un anumit angajat al televiziunii publice, a dezmintit ca ar fi intalnit-o vreodata pe doamna Camelia Voiculescu si cu atat mai putin ca ar fi insotit-o sa viziteze vreun sediu al TVR.

In cazul in care se va dovedi ca o anumita persoana s-a prezentat drept Camelia Voiculescu, vom intreprinde toate demersurile legale, obligatorii intr-o astfel de situatie.

Intact Media Group considera ca difuzarea acestei informatii false are legatura cu campania mediatica indreptata impotriva jurnalistilor si institutiilor de presa care alcatuiesc grupul si isi exprima ingrijorarea in legatura cu usurinta cu care organe de presa preiau fara sa verifice zvonuri sau intoxicari lansate pe piata.