Televiziunea publica, confruntata cu serioase probleme financiare, da bani pentru meciurile unor echipe din Liga a 2-a. Reprezentantii TVR au confirmat pentru HotNews.ro ca pana in acest moment institutia a semnat un contract pentru difuzarea meciurilor echipei CSU Craiova si ca negociaza cu alte trei cluburi, in timp ce media online vehiculeaza informatia ca ar fi fost incheiate acorduri si cu alte doua cluburi, Rapid si SC Bacau. Atat CSU Craiova, cat si Rapid si Bacau sunt echipe aflate sub influenta unor politicieni USL.

  • CSU Craiova este sub o echipa aflata sub umbrela Primariei Craiova, condusa de Olguta Vasilescu (PSD). La fel, SC Bacau este o echipa aflata sub umbrela Consiliului Local Bacau, controlat de USL. Rapid a fost preluata recent de doi oameni de afaceri, dintre care unul, Adrian Zamfir, este membru PSD si apropiat al lui Nicolae Banicioiu.

Emil Hossu-Longin, coordonator interimar al Departamentului Emisiuni si Stiri Sportive TVR, a precizat pentru HotNews.ro ca "pana in acest moment, Televiziunea Romana a semnat contract cu CSU Craiova". El spune ca "negociem cu alte trei cluburi, dar nu putem divulga numele lor, fiind in discutii". Contractul cu CSU Craiova a fost aprobat de Consiliul de Administratie al TVR pe 21 august.

  • De ce achizioneaza TVR drepturile pentru meciuri din Liga a 2-a? "Conform strategiei de programe, TVR a dorit sa ofere din nou telespectatorilor fotbal intern, iar in acest sezon in Liga a 2-a joaca echipe importante ale fotbalului romanesc, cu traditie, palmares, fani si impact in randul telespectatorilor, asa cum sunt Rapid, Craiova, Iasi, Farul, SC Bacau, UTA, ASA Tg. Mures. Si, nu in ultimul rand, am vrut sa oferim o alternativa sportiva intr-o seara dominata de divertisment pe celelalte posturi generaliste, asa cum e seara de sambata", spune Emil Hossu-Longin.

Astfel, principalul meci din cele pentru care TVR achizitioneaza drepturile va fi difuzat sambata seara, de la ora 21.00. Televiziunea publica apeleaza, astfel, la partide de Liga a 2-a intr-o pozitie in grila TV cand alte posturi apeleaza la ample emisiuni de divertisment sau filme de succes, pentru a castiga telespectatori.

  • Emil Hossu Longin: "Al doilea meci pe care-l difuzam va fi pe TVR 3, sambata, de la ora 11.00, ora de traditie a esalonului secund. In aceasta saptamana, sambata 7 septembrie, de la ora 20.45, pe TVR 1 transmitem CSU Craiova-Gloria Bistrita".

Potrivit reprezentantului TVR, costurile pentru achizitia acestor drepturi "sunt acoperite din bugetul alocat Departamentului Emisiuni si Stiri Sportive".

Maria Andries a scris, joi, pe Blogsport.GSP.ro, citand si site-urile ofsaid.ro si ReporterVirtual.ro, ca "TVR plateste cu bani publici fotbal finantat tot cu bani publici" si ca ar fi vorba de 190 de mii de euro pentru partidele a 3 echipe din Liga a 2-a (70.000 de euro pentru CSU Craiova). Desi TVR mentioneaza o singura echipa pentru care a fost incheiat un contract, sursele citate indica toate cele trei echipe mentionate mai sus: CSU Craiova, Rapid, SC Bacau. Maria Andries noteaza, pe baza informatiilor ofsaid.ro, ca TVR plateste fiecareia dintre echipele respective sume de sub 100.000 de euro: "Pentru Liga a 2-a, vor fi multe achizitii directe, asadar, sub 100.000 de euro. Achizitii directe, mai relaxate, mai putin transparente".

Pentru ReporterVirtual.ro, Emil Hossu Longin declarase ca "nu e vorba deloc de risipa de bani, sunt sume absolut civilizate, conforme cu ceea ce se intimpla pe piata acum. Ne-am orientat catre orase in care sa avem studiouri teritoriale, tocmai pentru a micsora cit se poate de mult cheltuielile tehnice. Despre toate celelalte aspecte, colaterale, chiar nu ma pot pronunta".