Prima nunta intre homosexuali oficializata si transmisa pe TV in Romania, fie ea si fara valoare in fata legii romanesti, a fost difuzata, joi seara, de Pro TV, televiziunea cu cea mai mare audienta din Romania. Ultima editie a emisiunii "Patru nunti si o provocare", promovata de mai multa vreme de trustul Pro, a fost urmarita de 1,5 milioane de romani si a starnit unele controverse in mediul online.

HotNews.roFoto: Hotnews

In emisiunea-concurs difuzata de Pro TV, cuplul Daniel si Mihai au avut parte de o ceremonie oficiata de o preoteasa straina de rit protestant - Diane Fisher, reprezentanta a Metropolitan Community Church (MCC). Pro TV a tinut sa precizeze, in comunicarea emisiunii, ca este vorba despre o casatorie "simbolica" si ca cei doi nu beneficiaza in Romania de drepturile pe care le au persoanele casatorite.

Potrivit Paginademedia.ro, emisiunea cu nunta intre cei doi homosexuali a fost urmarita in medie, la nivel national, de 1.506.000 telespectatori pe minut, iar la nivel urban de 845.000 de telespectatori pe minut. Sursa citata precizeaza ca este prima editie a acestei emisiuni care se plaseaza pe primul loc in clasamentul audientelor, dupa ce editiile precedente au plasat Pro TV pe locul secund.

  • Este primul astfel de caz pe un post romanesc de televiziune, Pro TV optand sa il includa intr-un program difuzat la cateva luni dupa ampla dezbatere provocata de incercarea de a interzice, prin modificarea Constitutiei, casatoriile intre persoanele de acelasi sex. Pro TV - care se promoveaza cu mesaje precum "Gandeste liber" si care a promovat vedete care si-au recunoscut homosexualitatea, precum Mircea Solcanu - comunica si aceasta ultima editie a emisiunii "Patru nunti si-o provocare" in ideea combaterii prejudecatilor din societate: "Nunta gay a daramat prejudecati. Miresele au strambat din nas la inceput, dar au plans de emotie la cununie".

Emisiunea nu a fost primita bine de toata lumea. Vineri, pe Adevarul.ro, preotul Eugen Tanasescu sustine ca prin acest show, descris drept "propaganda unei nunti gay", "Pro TV ataca si jigneste BOR".