"In timp ce voi stropeati ecranele pensionarilor cu saliva neputintei voastre si minteati cu nerusinare (...) realitatea vie, concreta, va contrazicea! Va arunca in ridicol!Va constata moartea!", scria cu zece zile in urma, pe blogul sau, unul dintre participantii la protestele din Bucuresti legate de Rosia Montana. Autorul, pe numele lui Silviu Dancu, proclama astfel "moartea" unui stil de presa identificata prin Ciutacu, Badea, Gadea si Ciuvica si care, spune el, nu a fost ucisa, ci "s-a sinucis" prin felul cum actioneaza si cum reactioneaza in fata celor care dau "like sau unfriend" si digera altfel informatia, nu prin intermediul televizorului. Reactia Antena 3 a venit dupa noua zile, in emisiunea lui Mihai Gadea de miercuri seara, intr-un fragment insotit pe ecran, intre altele, de titlul: "Cine cere moartea lui Mircea Badea". Comentatorii de pe site-ul Antena 3 au ridiculizat emisiunea lui Gadea.

Reactia lui Silviu Dancu pe Facebook: Cica azi am devenit celebruFoto: Captura Facebook

"Ciutacu, esti mort! Badea, esti mort! Gadea, esti mort! Ciuvica, esti mort!" - cuvintele sunt afisate pe ecranul mare din platoul Sinteza zilei. Realizatorul Mihai Gadea le prezinta drept inceputul unui "manifest, cum ar veni", manifest prin care autorul le spune celor "patru jurnalisti" ca li se va intampla ceva". Gadea nu il identifica pe autor, doar il prezinta intr-o fotografie, insotit de un alt participant la proteste, Cristian Neagoe, aflat si in trecut in vizorul Antena 3. "Ordinarule", ii spune omul de televiziune autorului nenumit, dupa care incepe sa faca trimiteri la agendele ascunse ale "basistilor" care "colcaie in piata". Pe ecran, este afisat, intre altele, titlul "Cine cere moartea lui Mircea Badea"

  • Inregistrarea fragmentului din Sinteza zilei, aici
  • Transcrierea inregistrarii: "Mihai Gadea: Domnul acesta din fotografie - nu am sa-i dau numele in aceasta seara pentru a nu-i face reclama (...) - scrie un manifest, cum ar veni, care incepe asa: "Ciutacu, esti mort! Badea, esti mort! Gadea, esti mort! Ciuvica, esti mort!". Si, sigur, dintre toti jurnalistii din Romania a gasit patru jurnalisti carora le spune - sau ii instiinteaza - ca li se va intampla asa ceva. Am inteles, mai, ordinarule, ca aceasta manifestatie, acest protest este unul tocmai pentru a fi intr-o comuniune cu natura. Sau, de fapt, voi aveti o agenda si incercati sa va lipiti de faptul ca unii oameni chiar sunt nemultumiti de proiectul Rosia Montana? Basistii colcaie in piata, incercand sa confiste - domnii organizatori ai protestelor - aceste proteste (intervine Mircea Badea, prezent in platou: Dar reusesc (...) Protestele din punctul meu de vedere sunt perfect basiste)".

Citatul preluat de Antena 3, la Sinteza zilei, reprezinta inceputul unui text scris de Silviu Dancu pe blogul sau. Ele apar, pe blog, imediat sub titlul: "Nu noi ucidem presa, presa s-a sinucis!" Si sunt urmate, in acelasi text, de completarea: "Ati murit! Voi si toti cei care va seamana, de la orice televiziune sau publicatie, pro sau anti-Basescu/Ponta/PDL/USL si multe alte litere asemenea".

  • Silviu Dancu s-a remarcat, pe blog si in retelele sociale, drept unul dintre contestatarii cei mai vocali ai proiectului Rosia Montana si ai felului cum autoritatile si media se raporteaza la acest caz. Scriitor cu activitate in relatii publice in domeniul cultural, are studii universitare si postuniversitare in Romania si Germania si a lucrat la Carturesti, la Institutul Cultural Roman si la Institutul Polonez. In urma cu un an, intr-un clasament al "factorului cool" publicat de Forbes Romania, el era incadrat in tipologia "povestasul milenist" a formatorilor de opinie.

Care e mesajul adresat de Silviu Dancu presei care "s-a sinucis"? Fragmente din textul lui:

  • "Sunteti dinozauri! In lumea in care traiati voi, lucrurile se petrec repede! Doar ca nu v-ati prins. Sau v-ati prins, dar ati refuzat sa credeti! Simteati ca dominati lumea! Ca ceea ce spuneti voi e adevar doar pentru ca lumea va asculta. Well, breaking news: lumea va aude, dar nu va mai asculta! In lumea aia pe care credeati ca o stapaniti, supravietuiesti sau nu! Voi n-ati facut-o! V-a fost greu sa intelegeti ca lumea nu se invarte strict in tiparele Basescu versus Ponta sau invers."
  • "SUNTETI DEPASITI! Da, tehnologia voastra greoaie, costisitoare si complicata inca mai are puterea de a domina televizorul - DOAR CA TELEVIZORUL INSUSI NU MAI AJUNGE! A murit ca si voi. Inca nu-si da seama, dar asta nu schimba faptul! (...) Suntem multi, mobili, pretutindeni. Fara structuri complicate, bugete si prime de craciun! Fara departamente si directii, moguli si santaje. Dar nu si fara organizare! Primim si transmitem mesaje cu minimum de investitie. Filmam, traducem, pozam, sharuim, comentam, dam "like" sau "unfriend". (...) Platformele de socializare ne-au invatat, printre altele, optiunea "block" si "ignore"! Au democratizat aceste optiuni elementare dincolo de controlul politic. "
  • "Ati refuzat sa intelegeti ca pur si simplu societatea nu (mai) e aia pe care o stiti voi! Lumea aia care v-a ridicat pe postamentul celebritatii! De-aia ati murit! Disperati ca nu o intelegeti, ati ajustat-o grotesc la micimea gandirii voastre, ati croit-o dupa tiparele decrepite care va sunt atat de familiare! Va este imposibil sa acceptati ca, iata, lumea nu mai e in strada pentru ca asa vrea Basescu-Ponta-Boc-Sova-Plumb-Soros-Barbu-Obama-Putin-Badea-Gadea-Ciutacu-Si-Ciuvica!"
  • Citeste integral textul lui Silviu Dancu pe blogul sau