Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat miercuri ca sedintele de plen vor fi transmise in direct la Televiziunea Romana, iar pentru comisii se va incerca implementarea sistemului de live streaming, pentru difuzarea sedintelor pe internet, relateaza Agerpres.

"Anul acesta a fost un buget de austeritate pentru noi. Una dintre etapele pe care le-am discutat impreuna cu liderii grupurilor parlamentare este introducerea tehnologiei informatiei. Avem o discutie cu Televiziunea Romana si vom transmite live dezbaterile din Camera Deputatilor. Asta este prima etapa, care ii va obliga pe parlamentari sa fie mai multi prezenti la dezbaterile acelea de doua-trei ore pe zi, doua zile pe saptamana, dedicate plenului. In paralel, vom incerca sa implementam sistemul de live streaming in toate comisiile permanente. Sper sa avem resursele financiare pentru anul viitor. Asta va permite fiecarui cetatean al Romaniei care intra pe internet sa poata sa vada live dezbaterile care sunt intr-o comisie permanenta", a spus Zgonea la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca acest sistem ii va obliga pe parlamentari sa-si stabileasca agenda dezbaterilor si programul.

"In rest, aveti alte instrumente regulamentare, puteti sa va duceti la Comisia de abuzuri, sa interpelati Biroul Permanent care, daca constata acest lucru, prin Comisia juridica, de disciplina si imunitati, automat aplica sanctiuni parlamentarilor", a mai spus Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor a vorbit, in acest context, despre introducerea unui set de sanctiuni pentru parlamentari atunci cand incalca regulamentul.

"Conform Regulamentului, sanctiunea, din punctul nostru de vedere, este doar una pecuniara. Suntem in situatia, foarte interesanta, in care nu putem sa sanctionam parlamentarii. Am citit saptamana trecuta ca anumiti parlamentari francezi au facut afirmatii sexiste la adresa anumitor ministre sau altor deputate care au avut interventii in cadrul Adunarii Nationale Franceze. Presedintele Parlamentului i-a sanctionat cu pana la jumatate din indemnizatia pe care o primeau. In Romania nu pot sa fac acest lucru. Am intrat in UE, dar anumite decizii le luam ca si cand nu am fi in UE. Raman ferm pe pozitie ca o modificare a Constitutiei trebuie sa permita Parlamentului sa aiba un set de sanctiuni", a precizat Zgonea.