Marţi, 15 octombrie, la 23:32 ora României, Dan Diaconescu a început să emită, oficial, din Italia, via Bucureşti. Semnalul este transmis şi cu ajutorul „colegilor din Marea Britanie, care îl ridică pe satelit pentru românii din toată lumea” şi, simultan, pe canalul digital terestru 246 din Italia - spaţiul oferit de postul româno-italian Romit Tv.

Dan Diaconescu la noul OTVFoto: Hotnews

Centrală telefonică "blocată" din cauza numărului mare de apeluri

Cu puţin înainte de începerea transmisiei în direct cu Dan Diaconescu, moderatorii de la Romit au anunţat un număr de telefon fix de Italia, la care cei interesaţi au fost invitaţi să sune. În câteva minute, centrala telefonică a fost asaltată cu apeluri. Realizatorii emisiunii au fost nevoiţi că ceară telespectatorilor să nu mai sune, pentru că „s-a blocat centrala, lucru care nu ni s-a mai întâmplat niciodată până acum”.

"Studioul din Bucureşti, punct de lucru al postului din Italia"

La 22:35 ora Italiei a apărut pe ecran şi imaginea lui Dan Diaconescu, din studioul de la Bucureşti, pe care l-a prezentat fondatorul OTV ca pe un „punct de lucru al televiziunii din Italia”. A anunţat că, în curând, va transmite din Roma, „de la Vatican” şi pe frecvenţa Romit datorită „fratelui său Emanuele”. "Am deschis firma în Italia la mijlocul anului, vom emite 24/24 h, atât pe frecvenţa Romit cât şi pe satelit. Deocamdată, ne pot vedea în special românii din Italia".

„Am învins sistemul”

Aşezat la o masă, cu un laptop în faţă, Dan Diaconescu a a anunţat „redeschiderea OTV-ului din Italia” ca pe o victorie împotriva „sistemului” . Apoi început să preia apelurile sosite prin telefon fix din Italia şi via email.

Primele apeluri au fost făcute de românce care lucrează în Peninsulă ca menajere. Viorica, din Torino, originară din Vaslui, a povestit că lucrează ca asistentă familiară (badante) şi că s-a stabilit în Italia cu familia, în urmă cu 15 ani. A telefonat „de la servici”, pentru că lucrează pentru un bătrân italian 24 de ore din 24. „Eu lucrez zi şi noapte practic aici. Fiul meu mai mare vrea să se întoarcă în România, dar ce să facă în ţară, unde să lucreze?” Tot de lipsa locurilor de muncă din România s-a plâns şi Mariana din Milano, pe care patronul OTV a invitat-o la inaugurarea oficială care va avea loc la Roma.

„Mă mut în Italia, nu se mai poate”

„Mă veţi vedea în carne şi oase (...) mă mut în Italia că nu se mai poate. Îi sfătuiesc pe români să plece în străinătate, e mai bine decât în România. Spre exemplu, în Italia mi-am luat foarte uşor licenţa, în România am avut probleme Voi face o lansare oficială, unde voi invita multă lume, după ce rezolvăm unele reglaje tehnice”.

Două sunt mesajele principale pe care le-a transmis Diaconescu, în cursul conversaţiilor cu interlocutoarele din Italia. În primul rând, a afăcut un apel către românii din Italia să „informeze rudele şi prietenii din România că s-a redeschis OTV-ul” şi că poate fi recepţionat şi pe satelit. În al doilea rând, Diaconescu a susţinut că transmite din Italia pentru că aici locuiesc „trei milioane de români”, pe care el vrea să-i „unească”. „Dacă românii din Roma s-ar uni şi ar vota toţi în ziua alegerilor, ar putea alege chiar un primar român în capitala Italiei. ”, a spus Diaconescu.

Una din ideile lui Dan Diaconescu, la lansarea "noului OTV" a fost infiintarea unei emisiuni de tip matrimonial, prin intermediul căreia să se poate cunoaşte cetăţeni din ambele tări.

Acordul cu Romit Tv

Inaugurarea noul OTV a avut loc cu o mică întârziere faţă de orarul anunţat iniţial, deoarece au fost necesare operaţiuni tehnice de coordonare a semnalului. Începerea emisiei a fost aniticipată pe larg în cadrul programului „Ediţia Specială” de pe Romit tv. Proprietarul Romit Tv Emanuele Latagliata a explicat acordul de colaborare cu Dan Diaconescu. El a povestit că de la lansarea Romit Tv ca asociaţie, a solicitat colaborarea unor cunoscute posturi TV din România.

În majoritatea cazurilor, i s-au cerut sume mari pentru preluarea emisiunilor. Un exemplu: 700 de euro pentru a putea transmite un documentar vechi! „Ni s-au cerut bani chiar ca să transmitem un clipul publicitar turistic!” Pentru a ne menţine în eter, „am făcut sacrificii, am făcut chetă printre noi, chiar şi pentru a plăti factura electrică”, a spus Latagliata.

În contextul crizei şi având în faţă riscul de a nu mai emite, s-a născut colaborarea cu Dan Diaconescu, împreună cu care a sărbătorit lansarea noului OTV.

"Chiar acum lucrează o echipă de 18 oameni numai aici, la Roma, pentru a asigura legătura cu Bucureştiul”, a anunţat din studio proprietarul Romit Tv, care a precizat că Dan Diaconescu va avea un sediu al său la Roma. Romit tv va prelua, gratis, „o parte din emisiunile postului lui Dan Diaconescu”, post tv care are o licenţă italiană de transmisie prin satelit.