Directorul general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a fost declarat incompatibil de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce acesta a detinut simultan, in perioada 29 iunie 2010 - 04 iulie 2012, functia de membru al Consiliului de Administratie al SRR si pe cea de manager in cadrul Societatii Romane de Radiocomunicatii.

Ovidiu Miculescu (foto arhiva)Foto: SRR

Inspectorii ANI sustin ca acesta a incalcat astfel dispozitiile art. 84, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "functia de membru al Guvernului este incompatibila cu [...] functia de manager sau membru al consiliilor de administratie ale regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale".

Conform art. 99 din Legea nr. 161/2003, "Persoanelor care exercita urmatoarele demnitati publice si functii publice de autoritate [...] membrii consiliilor de administratie [...] ale Societatii Romane de Radiodifuziune [...] li se aplica [...] regimul incompatibilitatilor prevazut [...] pentru ministri si, respectiv, secretari de stat, precum si incompatibilitatile prevazute in legi speciale".

Raportul ANI poate fi contestat in instanta.

Potrivit legii, "Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] incalcarea obligatiilor legale privind [...] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective [...]".

In cazul in care nu contesta raportul ANI sau procesul este pierdut in instanta, persoana declarata in stare de incompatibilitate "este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [¬] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

HotNews.ro semnala, inca din 2011, o posibila stare de incompatibilitate in cazul lui Ovidiu Miculescu:

"Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) si operatorul care difuzeaza programele sale radio - Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) - au infiintat la sfarsitul anului trecut un grup comun de lucru pentru gestionarea relatiei contractuale dintre cele doua companii de stat. Ovidiu Miculescu, membru in Consiliul de Administratie al SRR, si in acelasi timp manager in SNR, este reprezentantul ambelor companii in acest grup de lucru. Legea de infiintare a SRR prevede ca membrii consiliului de administratie "nu pot participa la societati comerciale cu care SRR intretine relatii de afaceri". Este ilegal sau nu ? Conducerea SRR sustine ca nivelul de incompatiblitate al acestuia cade in sarcina celor care l-au propus, iar Miculescu spune ca nu se afla in ilegalitate".

Mai multe aici.