Afirmatiile din mass-media din Romania conform carora televiziunea OTV a lui Dan Diaconescu ar fi obtinut licenta de difuzare de la Vatican, amenajarea studioului intr-o "biserica a Vaticanului" si rezidenta in Vatican a lui Diaconescu insusi sunt absolut false si nefondate, declara purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, intr-un raspuns transmis Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti.

Dan Diaconescu la noul OTVFoto: Hotnews

Potrivit sursei citate, declaratia reprezentantului Sfantului Scaun vine dupa afirmatiile facute de Dan Diaconescu in Pagina De Media si la B1TV, si preluate pe larg de presa din Romania.

Diaconescu declara in 7 octombrie, intr-un interviu acordat Paginademedia.ro, ca a obtinut o licenta TV in Italia si ca e gata sa dea drumul televiziunii in jurul datei de 15 octombrie. Acesta a mai declarat ca sediul in care isi va realiza emisiunea "este chiar intr-o cladire a Vaticanului".

"Este un fel de biserica, iar la parterul acestei biserici avem noi 500 de mp. Nu-ti inchipui ca este un spatiu prea mare. Este cam cat aveam inainte in garsoniera din Piata Romana. Oricum, din Italia va fi realizata doar emisiunea mea. In Bucuresti, in studiourile din Preciziei, va fi un punct de lucru al OTV. De acolo se vor face toate emisiunile, mai putin a mea. (...) Ceea ce facem in Italia sper sa fie cu mai mult profit, pentru ca TVA-ul e mai mic, la fel si impozitul pe profit, iar amenzile nu exista. Legislatia e mai permisiva aici.A Am obtinut si rezidenta de Vatican", afirma Diaconescu.

Dan Diaconescu a facut aceleasi declaratii si in cadrul unei emisiuni la postul B1 TV, difuzata in 11 octombrie.

Raspunsul Vaticanului catre Arhiepiscopia Romano-Catolica

Raspunsul Vaticanului catre Arhiepiscopia Romano-Catolica

Foto: ARCB

Comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice:

OTV NU emite de la Vatican, iar Diaconescu NU are rezidenta in Statul Cetatii Vaticanului. "Afirmatiile lui Dan Diaconescu sunt absolut false si nefondate", spune purtatorul de cuvant al Vaticanului, Pr. Lombardi

"Afirmatiile din mass-media din Romania conform carora televiziunea OTV a lui Dan Diaconescu ar fi obtinut licenta de difuzare de la Vatican, amenajarea studioului intr-o "biserica a Vaticanului" si rezidenta in Vatican a lui Diaconescu insusi sunt absolut false si nefondate", afirma Pr. Federico Lombardi, directorul Biroului de presa al Sfantului Scaun, intr-o declaratie trimisa Pr. Francisc Dobos, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti. Declaratia reprezentantului Sfantului Scaun vine dupa afirmatiile facute de Dan Diaconescu in Pagina De Media si la B1TV, si preluate pe larg de presa din Romania.

Pr. Federico Lombardi arata, de asemenea, ca "singurele transmisiuni tv difuzate din Vatican sunt cele ale Centrului de Televiziune Vatican", iar "rezidenta in Statul Cetatii Vaticanului este acordata numai unui numar foarte redus de persoane - ecleziastici sau laici - datorita serviciului lor pentru Sfantul Scaun sau Statul Cetatii Vaticanului (cea mai mare parte a angajatilor Sfantului Scaun si ai Statului Cetatii Vaticanului au rezidenta pe teritoriul italian)". Directorul Biroului de presa al Sfantului Scaun indeamna totodata "sa nu se dea in niciun fel crezare afirmatiilor dlui Diaconescu".

  • UPDATE Romit Tv: Nu avem nicio legatura cu OTV

Emanuele Latagliata, presedintele Romit Tv, post italian care pe 15 octombrie a gazduit prima emisiune a canalului lansat de Dan Diaconescu la Roma, a declarat pentru Hotnews.ro ca televiziunea sa "nu are nicio legatura cu OTV".

Potrivit patronului Romit, postul italian a gazduit doar, in mod gratuit, doua emisiuni OTV. "Am preluat prima transmisie inaugurala a OTV-ului, receptionata prin satelit, timp de doua ore si, a doua zi, alte doua ore din acelasi program", a precizat Emanuele Latagliata.

Romit TV a difuzat in seara de 18 octombrie un comunicat prin care conducerea postului ia distanta fata de "anumite afirmatii ale responsabililor de la OTV vizavi de de o ipotetica implicare ca proprietari ai Romit TV".

"Cu referire anumite stiri publicate in presa, si dupa cum am aratat deja in comunicate de presa anterioare, dorim sa aducem cateva precizari in legatura cu informatii false sau incorecte care circula. Asociatia Culturala Romit TV, cu sediul la Roma, transmite de doi ani de zile la nivel national, in baza unei licente cu nr. 23667, care poate fi consultata in registrul public al Agentiei italiene pentru Garantie in Telecomunicatii".

"Nu avem niciun raport de tip contractual sau asociativ cu OTV", se mai arata in comunicatul postului italian. "Consideram ca am respectat toate principiile deontologiei profesionale si programele noastre sunt conforme cu normativa europeana si mai ales cu cea italiana in domeniul audiovizualului si nu am adus nimanui prejudicii", mai arata acesta.