​Actiunile grupului care opereaza in Romania posturile din reteaua Pro TV, Central European Media Enteprises, condus pana in august de Adrian Sarbu, s-au prabusit saptamana aceasta cu peste 50%, scadere urmata de o crestere minima. Motivul: rezultatele financiare in continuare slabe din trimestrul al treilea, insotite de o prognoza revizuita negativ pentru intregul an si de un avertisment ca aceasta companie ar putea sa ajunga in incapacitatea de a-si acoperi obligatiile de plata a datoriilor, in cazul in care nu obtine finantare suplimentara.

Dupa ce grupul CME a anuntat, miercuri, rezultatele pentru trimesturl al trielea si asteptarile pentru intregul an, actiunile au pierdut imediat 55% din valoare pe bursa din New York - cea mai abrupta scadere din ultimii 13 ani, dupa cum noteaza Bloomberg. Scaderea medie a fost de 53,85%, urmata pana joi de o crestere usoara, de 8,87%.

Bloomberg noteaza ca si pe bursa din Praga actiunile companiei au pierdut 51% dupa anuntul de miercuri al companiei.

CME a anuntat, miercuri, ca in trimestrul al treilea a inregistrat din nou o scadere a veniturilor, in timp ce pierderea operationala inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) s-a adancit. Situatia era descrisa de unul dintre noii co-CEO ai CME, Michael del Nin, drept "inacceptabila".

  • Potrivit comunicatului CME de miercuri, perspectiva CME pentru intregul a fost revizuita negativ, fiind asteptate venituri anuale de 640-650 milioane de dolari si o pierdere OIBDA de 30-40 milioane de dolari. Printre motive: slaba performanta a operatiunilor din Cehia si Slovacia, cheltuielile legate de restructurari, dar si momentul ales pentru a creste tarifele de retransmisie prin cablu in special in Romania si Cehia.

Comunicatul mai mentioneaza ca "datorita nivelului de cash-flow negativ anticipat pentru 2013, vom avea nevoie de capital supliemntar si evaluam, in prezent, toate optiunile disponibile, inclusiv finantarea datoriilor, vanzarea de active si renegocierea obligatiilor de plata cu furnizori majori. In acest sens, discutam cu Time Warner Inc. (conglomeratul american ce detine controlul asupra CME - n.red.) in privinta unei posibile tranzactii de capital, pentru a raspunde problemei lichiditatilor. Aceste discutii sunt preliminare si nu exista asigurari legate de rezultatul final. Daca nu vom reusi sa asiguram finantari suplimentare, undeva in urmatoarele 12 luni vom fi in imposibilitatea sa acoperim obligatiile de plata a datoriilor si sa ne finantam, in general, operatiunile".