O inspectie ANAF desfasurata in prima jumatate a acestui an la cel mai mare organism care administreaza drepturile de autor ale interpretilor, CREDIDAM, a constatat presupuse nereguli ce ridica semne de intrebare privind activitatile uneia dintre cele mai vechi si mai mari asociatii de acest tip. TVA dedus gresit, neplata impozitului pe profit in unele cazuri, dar si cheltuieli pentru pampers si lapte praf, camasi de noapte, parfumuri, medicamente sau zeci de sticle de vin au determinat ANAF sa constate la CREDIDAM obligatii suplimentare de plata de peste 5 milioane de lei, potrivit mai multor documente obtinute acum de HotNews.ro. Pentru mai putin de jumatate din aceasta suma a fost emisa si o somatie de plata. Atat raportul ANAF, cat si somatia de plata au fost contestate de CREDIDAM in instanta.

  • Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti - CREDIDAM este o asociatie non-profit infiintata in 1996, este prima care reprezinta interesele artistilor interpreti si are si cele mai mari incasari dintre asociatiile de acest tip. In 2007, a colectat peste 27 de milioane de lei in remuneratii, potrivit ultimului raport financiar. Potrivit propriei descrieri, ea colecteaza si repartizeaza banii care provin din difuzarea inregistrarilor prin intermediul diverselor media (radio, TV, cablu, restaurante etc.) catre artistii carora li se cuvin aceste sume. CREDIDAM afirma ca are peste 11.000 de membri - actori, muzicieni, balerini etc., de la Radu Beligan la Stela Popescu si de la Inna la Grasu XXL.

ANAF a desfasurat inspectia fiscala la CREDIDAM in feburarie-iulie a.c. si a urmarit o perioada indelungata: decembrie 2007 - decembrie 2012. In iulie au fost intocmite un raport de inspectie fiscala si o decizie de impunere, consultate acum de HotNews.ro, iar potrivit acestora obligatiile de plata ale CREDIDAM se ridica la circa 5,45 milioane de lei. Pentru suma de 2,1 milioane de lei a fost emisa, in septembrie, o somatie de plata de 2,16 milioane de lei, din care peste 1 milion reprezentau obligatii aferente TVA, iar 883,9 mii - dobanzi si penalitati de intarziere aferente TVA.

Din documentele consultate de HotNews.ro reiese ca inspectorii ANAF au constatat la CREDIDAM nereguli in inregistrarea multor cheltuieli, a fost dedus gresit TVA in mai multe cazuri si nu a fost platit impozit pe profit in cazuri in care ANAF a considerat ca aceasta asociatie non-profit ar fi trebuit sa plateasca astfel de impozite.

Documentele citate mentioneaza, intre altele, cheltuielile pentru care inspectorii au constatat ca s-a dedus gresit TVA. Printre acestea se numara, de exemplu, achizitii de produse pentru ingrijirea copilului (pampers, sampon, lapte praf), achizitii de imbracaminte (inclusiv camasa de noapte), 80 de sticle de "Cuvee si Merlot", transport fluvial de persoane.

  • Aceleasi cheltuieli nedeductibile identificate de ANAF includ o factura ARO Palace SA Brasov, din decembrie 2012, pentru "cazare, acces piscina, room service pentru Savu Liliana" - care nu este salariata CREDIDAM, dar ofera servicii de avocatura pentru asociatie.
  • O alta factura neacceptata a fost emisa in 2008 de Continental Hotels SA IBIS Constanta pentru Ana Maria Marinescu, la randul ei o persoana care nu era salariata CREDIDAM, ba mai mult, in acea perioada figura ca reprezentanta unei echipe de control a Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA, autoritate ce supravegheaza activitatea organismelor de gesiune a drepturilor de autor) care tocmai incheiase un control la CREDIDAM.