CNA a decis, marti, sa someze public Antena 3 sa intre in legalitate in privinta unui promo defaimator la adresa presedintelui Traian Basescu si in privinta unui avertisment postat pe ecran, potrivit caruia Antena 3 este un post TV supus represiunii, transmite Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, un promo difuzat pe Antena 3 incepand cu data de 21 august si o avertizare afisata pe acest post incepand cu luna iulie.

De asemenea, CNA a analizat o adresa de la Administratia Prezidentiala, care a sesizat Consiliul cu privire la un montaj difuzat de Antena 3 in data de 17 octombrie. Potrivit adresei Administratiei Prezidentiale, textul citit care insoteste imaginile din montaj "este defaimator la adresa presedintelui Romaniei". "A sunat ceasul. S-a dat alarma. Traian Basescu mai are 60 de saptamani. Pe cati dintre cei pe care ii asculta ordinele ticalosite ii va trage dupa ei? Alarma!", se spune in textul respectivului montaj.

In adresa, Administratia Prezidentiala mai cere presedintelui CNA ca membrii Consiliului sa analizeze daca montajul respectiv respecta principiile unei informari corecte, precum si legislatia in vigoare.

De asemenea, CNA a primit trei reclamatii referitoare la avertizarea afisata pe postul Antena 3, potrivit careia aceasta televiziune ar fi supusa represiunii.

Prezenta la sedinta CNA de marti, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 3, a spus ca promoul difuzat respecta legislatia audiovizualului. "Este un promo care trebuie sa indeplineasca anumite conditii, trebuie sa capteze atentia, are si o anumita doza de exagerare, insa, in acest caz, nu se poate vorbi de un program audiovizual si de acuzatii aduse unei persoane", a spus Mirela Bomboe.

"Promoul este si un teaser la mai multe emisiuni pe care Antena 3 urmeaza sa le realizeze cu privire la o retrospectiva a mandatului prezidential. Promoul se incadreaza in prevederile legale privind autopromovarea", a mai spus Bomboe.

In ceea ce priveste avertizarea pusa pe ecran, Mirela Bomboe a spus ca in aceasta avertizare nu se vorbeste despre presiuni din partea unei anumite persoane sau a unei anumite autoritati. "Este opinia postului despre faptul ca este supusa la presiuni de ordin general", a mai spus aceasta.

Dupa ce au analizat respectivul promo si avertizarea, membrii CNA au decis sa someze public Antena 3 sa intre in legalitate. Propunerea a fost facuta de Florin Gabrea, fiind adoptata cu sapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu si Cristina Trepcea) si un vot "impotriva" (Radu Calin Cristea).

Sanctiunea a fost aplicata pentru incalcarea articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "(1) In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta".

De asemenea, CNA a considerat ca Antena 3 a incalcat articolul 40, alineatul 1 din Cod - "In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; in situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie sa se precizeze acest fapt".