Televiziunea publica a transmis, in perioada ianuarie-octombrie a.c., 27 de editii speciale ale emisiunilor informative TVR 1 si TVR 3 legate de evenimente sau declaratii ale unor lideri politici. Dintre acestea, 13 au fost despre activitatea politica a PSD/PNL/USL, 12 - declaratii ale presedintelui Traian Basescu si doar doua despre activitatea opozitiei, potrivit unei monitorizari puse saptamana aceasta la dispozitia CNA.

CNA a discutat saptamana aceasta pe tema editiilor speciale ale TVR pornind de la cazul unei editii difuzate la sfarsitul lunii august, de la un eveniment USL din Constanta, dedicat "sustinerii candidaturii presedintelui Crin Antonescu la Presedintia Romaniei". Transmisiunea in direct a durat 48 de minute si a fost insotita de titlul "Romania pentru tineri" si subtitlul "Tinerii il sustin pe Crin Antonescu", a inclus un discurs al lui Crin Antonescu si mesaje adresate tinerilor de reprezentanti USL.

Discutiile de la CNA pe tema acestei transmisiuni, desfasurate marti, nu au dus la nicun rezultat.

  • Reclamatia primita de CNA in legatura cu aceasta transmisiune facea referire la reglementarile din audiovizual ce interzic publicitatea politica in afara perioadelor de campanie electorala.

Pe de alta parte, Legea audiovizuala si Codul audiovizual obliga, prin prevederile lor, radiodifuzorii sa informeze obiectiv publicul, sa favorizeze libera formare a opiniilor si sa asigure, in programele de stiri, o prezentare echilibrata a reprezentantilor puterii si opozitiei. Televiziunea si radioul public sunt, totodata, obligate prin lege sa transmita mesajele de interes public ale presedintelui.

In aceste conditii, potrivit datelor puse la dispozitia CNA, TVR 1 si TVR News au inregistrat, anul acesta, 13 editii speciale despre activitatea politica a USL, 2 despre activitatea PDL (ambele din aceeasi zi - Congresul PDL din martie) si 12 declaratii ale Presedintelui Romaniei (pe care institutia trebuie sa le transmita, potrivit Legii de organizare si functionare a SRR si SRTv).

  • Editiile TVR 1 si TVR News legate de activitatea USL au inclus: Congresul PNL, Congresul PSD, declaratii Ponta/Chitoiu la USL, Scoala de vara PNL, Scoala de vara PSD, o reuniune a grupurilor parlamentare USL, intalnirea USL pe tema descentralizarii.