Regia care se ocupa de cinematografele din Romania, RADEF Romaniafilm, cere guvernului sa renunte la prevederile din proiectul descentralizarii referitoare la trecerea salilor de cinema din administrarea sa catre consiliile locale. Regia sustine, intr-o scrisoare deschisa, ca o astfel de masura ar produce "dezastru in industria cinematografica din Romania" si aminteste ca in urma unei masuri similare aplicate acum cinci ani, 104 din cele 107 sali de cinema predate consiliilor locale au fost inchise.

  • Scrisoarea deschisa este adresata presedintelui Traian Basescu, premierului Victor Ponta, presedintelui Senatului Crin Antonescu si al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ministrului Culturii Daniel Barbu si sefei Comisiei pentru Cultura din Parlamentul European, Doris Pack.

In scrisoare, Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor - RADEF Romaniafilm, care are in administrare salile si gradinile de cinematograf aflate in proprietatea statului, solicita reanalizarea proiectului de lege privind descentralizarea, asa incat "sa renuntati la articolele referitoare la transferul salilor si gradinilor de cinematograf din administrarea RADEF Romaniafilm catre consiliile locale, precum si alocarea a 50 % din Fondul Cinematografic si Fondul Cultural National catre consiliile judetene, avand in vedere atat caracterul neconstitutional al unora dintre articole, cat si dezastrul care s-ar produce in industria cinematografica din Romania."

Scrisoarea semnata de directorul general RADEF RomaniaFilm, Marius Cristian Iurascu, prezinta versiunea acestei institutii privind haosul legislativ ce a marcat cinematografia romaneasca in ultimele doua decenii. In document se arata, intre altele, ca "in proiectul de lege la care facem referire, sunt stipulate articole prin care se transfera 50 % din Fondul Cinematografic si 50 % din Fondul Cultural National catre Consiliile Judetene. In acceptiunea noastra, iminenta acestor transferuri de sume va "ingropa" definitiv productia filmului romanesc, unul dintre singurele branduri de tara care ne aseaza pe harta internationala a valorilor..."

Scrisoarea include mai multe intrebari legate de problemele pe care le-ar ridica transferul salilor de cinema catre Consiliile Locale si pentru care, potrivit Regiei, proiectul descentralizarii nu ofera un raspuns:

  • "1. Daca exista deja un istoric defavorabil administrarii de catre Consiliile Locale a salilor si gradinilor de cinematograf, cui serveste transferul tuturor activelor in proprietatea acestora?"
  • "2. De ce, in proiectul de lege, nu se pastreaza obligatiile stipulate in Legea 303/2008, prin care Consiliile Locale erau obligate ca timp de 15 ani sa nu schimbe destinatia activelor, timp de 4 ani erau obligate sa aloce fondurile necesare reabilitarii, modernizarii si digitalizarii salilor si sa preia personalul aferent?"
  • "3. De ce, din totalitatea salilor si gradinilor de cinematograf aflate in administrarea RADEF Romaniafilm, cele din Anexele 9 si 11 trec in PROPRIETATEA PRIVATA a Consiliilor Locale?"
  • "4. De ce, in proiectul de lege nu se face deloc referire la o protectie sociala a celor peste 200 de salariati ai RADEF Romaniafilm?"
  • "5. Cum vor administra Consiliile Locale cinematografele, in conditiile in care, distribuitorii de film, nu vor incheia contracte separate cu fiecare Consiliu Local?"
  • "6. Ce se va intampla cu productiile de film romanesc, in conditiile in care, conform datelor statistice aflate inclusiv la Centrul National al Cinematografiei, multiplexurile nu difuzeaza film romanesc, decat in proportie de maxim 10 %?"
  • "7. Pentru ce se finanteaza productia de film romanesc prin intermediul Fondului Cinematografic, in conditiile in care acesta nu va mai fi difuzat in cinematografe?"
  • "8. De ce, ulterior aparitiei cinematografelor de tip multiplex, Guvernul Romaniei nu a gasit, niciodata, solutia legala modernizarii si digitalizarii salilor de cinema?"
  • "9. De ce, atata timp cat RADEF Romaniafilm a initiat o campanie de rebranduire, modernizare si digitalizare a salilor de cinematograf, Ministerul Culturii nu a sprijinit aceasta campanie? Nu cumva lipsa de interes a Ministerului Culturii face parte dintr-o strategie de "sprijinire" a unor societati sau persoane fizice care sunt interesate doar de valoarea imobiliara a salilor si gradinilor de cinematograf?"

Vezi atasat scrisoarea deschisa a RADEF RomaniaFilm