Codul etic al CNA, adoptat pe articole dar respins la votul final

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 14 noiembrie 2013, 22:20 Economie | Media & Publicitate


Membrii CNA au aprobat joi, pe articole, Codul etic al Consiliului, dar la votul final acesta nu a intrunit cele sase voturi minim necesare pentru a fi adoptat, informeaza Agerpres. Unii membri CNA nu au stiut sa precizeze daca votul final pe acest Cod, cu opt criterii, va fi reluat sau nu intr-o sedinta viitoare.

Codul a avut mai multe variante, dar la vot au fost supuse doar varianta lui Florin Gabrea, membru CNA, si a presedintelui Consiliului, Laura Georgescu - varianta care a intrunit la fiecare articol sase voturi pentru si trei impotriva.

Vicepresedintele Consiliului, Viorel Vasile Buda, a votat impotriva Codului etic. El propusese amanarea unei decizii finale pentru o sedinta in care sa fie prezenti toti cei 11 membri ai CNA, dar la insistentele celorlalti colegi care au dorit sa-si exprime si votul final dupa patru ore de dezbateri asupra acestui subiect, Laura Georgescu a recurs si la votul final.

Potrivit variantei adoptate pe articole, Codul etic include criteriul integritatii potrivit caruia "in exercitarea atributiilor de serviciu membrii Consiliului National al Audiovizualului pot participa la emisiuni privind reflectarea activitatii Consiliului numai cu mandatul acestuia".

Un alt criteriu il reprezinta cel al neutralitatii politice si prevede ca "membrii CNA vor actiona, in exercitarea atributiilor de serviciu, in mod independent si echidistant fata de factorul politic, indiferent de convingerile lor personale, nu se vor angaja in nicio activitate politica".

Criteriul impartialitatii stipuleaza ca "membrii CNA vor aplica deciziile fara tratamente preferentiale induse de potentialul economic sau reputatia institutiilor media sau al altor institutii publice".

Al patrulea criteriu adoptat este cel al autonomiei in care se arata ca "membrii CNA vor respinge, in activitatea lor curenta, orice forma de presiuni sau avantaje venite din parte radiodifuzorilor, ori din partea unor terte persoane cu interese in obiectul de activitate al CNA".

Criteriul consultarii publice prevede ca "reglementarile si deciziile se adopta numai dupa consultarea cu partile interesate, in vederea respectarii principiului transparentei decizionale".

"In sedintele publice, membrii CNA vor actiona in conformitate cu Legea 504 si cu Legea 52-2003 privind transparenta decizionala in administratia publica si vor exprima doar opinii legate de subiectele in discutie", se mai arata in criteriul consultarii publice.

Criteriul colegialitatii, cel de al saselea, prevede ca "in sedintele publice, membrii Consiliului actioneaza in conformitate cu legea, exprima opinii cu privire la subiectele in discutie, fara a se angaja in dispute cu caracter personal".

Cel de-al saptelea criteriu, al nediscriminarii, stipuleaza ca "membrii CNA vor urmari ca prin deciziile luate sa asigure un tratament nediscriminatoriu intre radiodifuzori".

In ultimul criteriu, al prezumtiei de nevinovatie, se arata ca "in reflectarea cazurilor aflate in curs de cercetare sau de judecata, membrii CNA se vor sesiza cu promptitudine la nerespectarea de catre radiodifuzori a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului oricarei persoane la un proces echitabil".

Narcisa Iorga a precizat ca nu va vota nicio varianta care sa nu faca referire la 'standarde de integritate'. In criteriul integritatii propus de Florin Gabrea se preciza ca "membrii CNA vor evita, in timpul exercitarii mandatului, orice incompatibilitate cu alte functii publice sau private".

"Acest cod etic va fi unul de forma, de ochii lumii, de ochii MCV. Eu nu ma regasesc in acest cod si in astfel de criterii", a spus Iorga.

Alexandru Jucan, membru CNA, a afirmat, dupa adoptarea pe articole a codului, ca acesta reprezinta "un cod emasculat, votat cu patru voturi pentru ca doua sunt ale unor membri incompatibili".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

480 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Atat timp cat Laura e sluga Plagiatorului (Joi, 14 noiembrie 2013, 22:35)

  alex1234 [utilizator]

  Atat timp cat Laura e sluga Plagiatorului

  si executa ca un comisar bolsevic

  ordinele Plagiatorului nu e nici o spreranta

  a) vezi inchiderea abuziva a OTV-ului
  -----------------------------------------------
  (amenzile trebuiau platite de executorul judecatoresc
  care reprezenta statul si nu le-a platit pt. ca Laura, adica tot statul sa-nchida OTV din ordinul Statului (vezi ponta si declkaratiile lui) pentru neplata amenzilor neplata tot a statului )

  b) vezi inchiderea abuziva a DDTV-ului
  ---------------------------------------------------
  pentru difuzarea unui program care nu e in grila
  legea spune ca se da o amenda
  iar Laura fara stirea CNA-ului a dat ordinul ilegal
  cu o zi inainte de sedinta CNA de a se inchide DDTV

  vezi decizia referitoare la Nasul TV
  -----------------------------------------------
  prin care Laura si trupa a votat contra
  legii "must carrry" si a oprit cererea
  Nasul TV de a intra in grila UPC
  de unde era scos ilegal....de UPC...

  etc..etc...

  Cenzura Presei e facuta chiar de CNA

  desi Constitutia Noastra o Interzice


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by