Codul etic al membrilor Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care include criterii ale integritatii, neutralitatii politice si impartialitatii, a fost adoptat luni, cu sapte voturi "pentru", un vot "impotriva" si in absenta a trei membri ai Consiliului, anunta Mediafax.

Codul etic adoptat prevede la primul articol "Criteriul integritatii", potrivit caruia "In exercitarea atributiilor de serviciu, membrii Consiliului National al Audiovizualului pot participa la emisiuni privind reflectarea activitatii Consiliului numai cu mandatul acestuia".

Cod etic include la articolul 2 si "Criteriul neutralitatii politice", conform caruia "Membrii CNA vor actiona, in exercitarea atributiilor de serviciu, in mod independent si echidistant fata de factorul politic, indiferent de convingerile lor personale, nu se vor angaja in nicio activitate politica".

Articolul 3 al Codului etic face referire la "Criteriul impartialitatii", care prevede ca "In exercitarea atributiilor de serviciu, membrii CNA vor aplica deciziile fara tratamente preferentiale induse de potentialul economic sau proeminenta publica (reputatia) a institutiilor media sau a altor institutii publice".

"Criteriul autonomiei" este prevazut la articolul 4 din Codul etic si prevede faptul ca "Membrii CNA vor respinge, in activitatea lor curenta, orice forma de presiuni sau avantaje venite din partea radiodifuzorilor ori din partea unor terte persoane cu interese in obiectul de activitate al CNA".

Articolul 5 prevede un "Criteriu al consultarii publice", potrivit caruia "Membrii CNA vor adopta reglementarile si deciziile numai dupa consultarea cu partile interesate, in vederea respectarii principiului transparentei decizionale. In sedintele publice, membrii CNA vor actiona in conformitate cu Legea 504/ 2002 si cu Legea 52/ 2003 privind transparenta decizionala in administratia publica si vor exprima doar opinii legate de subiectele in discutie".

"Criteriul colegialitatii" (prevazut la articolul 6) prevede ca, "In sedintele publice, membrii Consiliului actioneaza in conformitate cu legea, exprima opinii cu privire la subiectele in discutie, fara a se angaja in dispute cu caracter personal".

Articolul 7 vizeaza "Criteriul nediscriminarii" si prevede ca "Membrii CNA vor urmari ca prin deciziile luate sa asigure un tratament nediscriminatoriu intre radiodifuzori".

Totodata, articolul 8 - ultimul articol al Codului etic - se refera la "Criteriul prezumtiei de nevinovatie" si prevede ca, "In reflectarea cazurilor aflate in curs de cercetare sau de judecata, membrii CNA se vor sesiza cu promptitudine la nerespectarea de catre radiodifuzori a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului oricarei persoane la un proces echitabil".

Codul etic nu se afla pe ordinea de zi a sedintei Consiliului National al Audiovizualului de luni, insa membrul CNA Monica Gubernat a propus reluarea votului codului in ansamblul sau, dupa ce, in sedinta de joi, proiectul Codului etic fusese respins.

La discutiile din sedinta de luni privind Codul etic au participat doar opt membri: Viorel-Vasile Buda, vicepresedintele Consiliului (si cel care conduce sedinta in absenta presedintelui Laura Georgescu, plecata la Bruxelles, la o intalnire oficiala referitoare la audiovizual), Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

In acest context, Viorel Vasile Buda a spus ca va supune la vot propunerea facuta de Monica Gubernat, de reluare a votului final privind Codul etic, desi ar fi preferat ca acest vot sa fie dat intr-o sedinta la care sa fie prezenti toti membrii Consiliului.

Buda a spus ca, in sedinta de joia trecuta, a votat impotriva Codului etic in integralitatea sa tocmai pentru ca a fost un "cvorum foarte limitat". "Nici in momentul de fata nu sunt toti membrii CNA. Lipseste chiar doamna presedinte (...) Eu nu am nicio graba sa votam Codul etic Nu sunt nici impotriva lucrului sa-l votam acum (...) Desi nu-mi prea sta in caracter zicala aceea ᅡcand pisica nu-i acasa...ᅡ", a spus Buda.

El a mai spus ca ar fi fost bine ca membrii CNA sa voteze Codul etic in unanimitate. "Un Cod etic nu este numai un set de principii, se asuma. Nu putem sa stam la masa daca nu cadem de acord cu privire la niste principii minimale (...) Nu s-a intamplat acest lucru joi, am zis ca trebuie sa mai negociem", a spus Viorel Vasile Buda.

Insa membrul CNA Narcisa Iorga a atras atentia ca de joi si pana luni nu s-a mai discutat nimic cu privire la Codul etic. "Suntem opt membri la sedinta de astazi. Nu vad niciun motiv pentru care se grabeste astazi adoptarea Codul etic", a spus Iorga. Ea a precizat ca, desi ar putea sa se ridice si sa paraseasca sedinta CNA (fapt care ar duce la suspendarea sedintei, pentru ca acestea trebuie sa se desfasoare in prezenta a minimum opt membri ai Consiliului, n.r.), nu va face acest lucru. "Dar nu mi se pare corect, absolut deloc, sa procedam asa", a spus Iorga.

Pe de alta parte, membrul CNA Cristina Trepcea a spus ca, din punctul de vedere al votului, toti membrii Consiliului sunt egali.

Ulterior, Viorel Vasile Buda a supus la vot proiectul Codului etic al membrilor CNA, acesta fiind adoptat cu sapte voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) si unul "impotriva" (Narcisa Iorga).

Dupa votul final, Radu Calin Cristea a spus ca, desi nu a fost prezent la sedinta de joi, cand au avut loc discutiile privind variantele de Cod etic, este in tema cu privire la acestea. El a mai spus ca a sustinut versiunea de Cod etic supusa luni votului final, intrucat aceasta permite libertatea de exprimare. "In viziunea mea, inclusiv asupra activitatii radiodifuzorilor, socotesc ca orice marginire de orice tip, fie si una minimala, a libertatii de exprimare, nu este binevenita", a spus Radu Calin Cristea.

Codul etic al CNA a fost respins in sedinta de joia trecuta a CNA, dupa multe acuzatii si critici, transformate in final in bascalie. "Frunza verde matostat, Codul etic s-a votat", a spus atunci ironic Florin Gabrea, membru al Consiliului National al Audiovizualului, la finalul sedintei in care Consiliul a incercat - fara succes -, timp de peste patru ore, adoptarea Codului etic al institutiei.

Laura Georgescu, presedintele CNA, a vorbit in mai multe randuri in sedintele Consiliului din ultimele saptamani despre necesitatea adoptarii unui Cod etic al membrilor CNA.

Astfel, in sedinta din 22 octombrie, Laura Georgescu vorbea despre faptul ca membrii CNA trebuie sa aiba un Cod etic, un Cod de conduita. "In toate institutiile, acest cod este o forma de autocontrol, care nu iti permite sa ataci institutiile cu care colaborezi, colegii, partenerii", spunea atunci Laura Georgescu. Ea a facut aceste afirmatii in contextul in care Ministerul Justitiei solicitase CNA sa-i comunice "masurile de progres intreprinse in domeniul eficientizarii sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei", inregistrate in acest an de CNA, in vederea pregatirii viitorului Raport MCV.

In schimb, membrul CNA Narcisa Iorga a spus in mai multe randuri ca va vota acest Cod etic numai daca el va prevedea "standarde de integritate". Iorga a spus ca, in lipsa unor prevederi concrete privind integritatea, acest Cod etic pe care majoritatea CNA l-a agreat "va fi un Cod etic de forma, de ochii lumii, de ochii MCV".

Totodata, Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Valentin Jucan au spus in timpul discutiilor privind Codul etic ca membrii CNA nu ar trebui sa isi exprime opinii politice pe parcursul mandatului lor in Consiliu. Cei trei au facut referire la editoriale publicate de un alt membru al CNA - Radu Calin Cristea - in publicatia Observator Cultural, din care ar reiesi faptul ca "Radu Calin Cristea face consultanta politica evidenta".