Sorin Ovidiu Vintu a declarat pentru Cotidianul.ro ca a redevenit actionar majoritar al societatii PSV Company care, la randul ei, este principala creditoare a SC Realitatea Media SA, modificarea in actionariat survenind in urma unei decizii in instanta. Vintu mai sustine ca intentioneaza sa listeze pe bursa Realitatea TV si sa o puna in vanzare. Sorin Ovidiu Vintu reapare astfel in dezbaterea privind proprietatea Realitatea TV, in conditiile in care SC Realitatea Media SA a fost pusa sub acuzare de DNA, alaturi de alte cateva companii si mai multe persoane, printre care si Maricel Pacuraru, asociat al lui Cozmin Gusa, intr-un dosar privind activitati infractionale desfasurate in cadrul procedurii de insolventa.

Sorin Ovidiu VintuFoto: Hotnews

Codruta Aron, avocatul lui Sorin Ovidiu Vintu, a declarat pentru Cotidianul.ro ca, potrivit unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, firma Elbahold - controlata de familia Vintu - a fost reintrodusa ca actionar majoritar al societatii PSV Company - principala creditoare a SC Realitatea Media SA .

Avocatul omului de afaceri sustine ca magistratii Curtii de Apel Bucuresti au anulat decizia directorului Oficiului Registrului Comertului Bucuresti prin care firma lui Cozmin Gusa si a lui Maricel Pacuraru - SC Strategies Research Investments SRL - a preluat firma PSV Company, astfel incat Vintu ar reintra in posesia firmei PSC Company, preluand astfel si controlul asupra Realitatea TV (care are ca operator principal SC Realitatea Media SA).

La randul sau, Sorin Ovidiu Vantu, a declarat pentru Cotidianul.ro ca nu intentioneaza sa pastreze Realitatea TV: "Vreau sa o listez la bursa si sa o pun in vanzare".

Cotidianul.ro citeaza si Hotarare 2197/2013 din 21.11.2013 a Curtii de Apel Bucuresti prin care intanta "admite recursul. Modifica in parte hotararea recurata, in sensul ca: Admite plangerea. Desfiinteaza Rezolutia Directorului Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti nr.590455/31.08.2012 si in consecinta respinge cererea de depunere si mentionare acte a PSV COMPANY SA. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii recurate. Irevocabila."

Controverse privind actionariatul PSV Company

Adevarul anunta in noiembrie 2011 ca Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru au preluat compania Elbahold Limited, actionar majoritar la PSV Company (fosta Petromservice).

Gusa afirmase atunci, la B1TV, ca este actionar cu circa 20% la Realitatea TV, desi, la Realitatea Media, PSV Company figura la acea vreme cu o participatie de 7,55% din actiuni (iar o alta companie controlata de PSV, Global Video Media, cu 0,5% din actiuni), un pachet de 86% fiind detinut de Bluelink Comunicazione, companie controlata de Elan Schwartzenberg.

In prima parte a anului 2012 au aparut primele dispute legate de proprietatea Elbahold. Astfel, intr-o serie de documente atasate atunci la dosarul de insolventa al PSV Company (fosta Petromservice), actionarul majoritar al companiei, societatea cipriota Elbahold Limited, apare reprezentata din nou de off-shore-ul cipriot Berhill Limited, de la care Cozmin Gusa afirma in octombrie 2011 ca a cumparat Elbahold prin firma romaneasca Strategies Research Investments SRL, pe care o detine impreuna cu Maricel Pacuraru.

Cozmin Gusa declara atunci pentru HotNews.ro ca este vorba despre o actiune "de natura penala", pe care o punea pe seama lui Sorin Ovidiu Vantu ca "proprietar al Berhill". Cozmin Gusa spunea ca a initiat actiuni in justitie atat in Cipru, cat si in Romania "atat impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu, cat si a unor apropiati care au dorit sa falsifice o anumita tranzactie".

In momentul de fata, in documentele depuse la Consiliul National al Audiovizualului, actionarul majoritar al Realitatea TV este Strategies Research Investments SRL cu 86,51%.

Potrivit documentelor, detinatoarea licentelor audiovizuale pentru Realitatea TV este societatea Realitatea Media SA, ai carei actionari sunt:

  • Strategies Research Investments SRL - 86,513817357%,
  • PSV Company SA - 7,555789039%,
  • Sindicatul National "PETROM-ENERGIE" - 5,423391979%,
  • Global Video Media SRL - 0,507001207%,
  • Toroipan Gheorghe Cristian, Luha Eugen Gheorghe si Bercea Florin - cu cate 0,000000139%.

In documentele citate se mai arata ca asociatii Strategies Research Investments SRL sunt Gusa Cozmin Horea - 50% si Pacuraru Maricel - 50%. In ceea ce priveste actionariatul Global Video Media SA, actionarii sunt PSV Company SA - 99,999904%, Negrutzi Bogdan Radu - 0,000093%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian, Luha Eugen Gheorghe cu cate 0,000001%.

Aceleasi documente releva ca actionarii PSV Company SA sunt Strategies Research Investments SRL - 54,422728%, Asociatia salariatilor din SNP Petrom SA (25 asociati) - 25%, PSV Company SA - 10,010714% si Actionari persoane fizice (8577) - 10,573267%

Dosarul Realitatea Media

Directia Nationala Anticoruptie a anunta in octombrie 2013 ca a pus sub acuzare mai multe firme si persoane intr-un dosar privind activitati infractionale desfasurate in cadrul procedurii de insolventa a Realitatea Media.

Pana in prezent, mai multe persoane au fost puse sub acuzare in acest dosar, printre care deputatul PSD Marius Manolache, sindicalistul Liviu Luca, Maricel Pacuraru, asociat al lui Cozmin Gusa, si Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg.

De asemenea, au fost puse sub acuzare trei companii, SC Realitatea Media SA, SC Strategies-Research-Investments SRL si Rovigo SPRL.

Potrivit DNA, in cursul anilor 2011 si 2012, invinuitii - aparent actionari majoritari sau actionari minoritari - au derulat actiuni infractionale pentru influentarea deciziilor in cadrul procedurii insolventei, in mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, in scopul influentarii deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA si preluarii controlului asupra acesteia.

"Scopul urmarit de fiecare dintre invinuitii din cauza a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate in cursul procedurii insolventei, astfel incat sa inscrie o suma cat mai mare in tabelul creantelor care determina schimbarea componentei Comitetului Creditorilor al societatii aflate in insolventa si a numarului de membri", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca demersurile infractionale au fost derulate pe doua paliere.

"Pe un palier, demersurile infractionale au fost derulate de un invinuit care, desi avea doar calitatea de persoana interpusa, s-a erijat in patron si a solicitat intrarea in insolventa. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat in creditor al SC 'Realitatea Media' SA si, sub pretextul finantarii acesteia, prin marirea succesiva a creantei (prin inscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive in contabilitate), a urmarit sa se inscrie in tabelul definitiv al creantelor cu 52% din totalul creantelor si a urmarit instrainarea marcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma initiala de 5.000.000 euro folosita pentru creditarea SC 'Realitatea Media' SA provenea din evaziune fiscala sau din contracte fictive de imprumut", declara DNA.

Sursa citata mentioneaza ca, pe un alt palier, demersurile infractionale au fost derulate si de alte persoane - actionari minoritari - care, in complicitate cu persoane fizice si persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune iar prin interpusi au inregistrat modificari fictive ale structurii actionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comertului. Faptele au fost desfasurate in acelasi scop al obtinerii unor foloase banesti.