Jurnalisti care protesteaza in direct, politisti care intra in cladire si, brusc, ecranul negru: televiziunea regionala din Valencia, in Spania, a incetat sa emita vineri, la jumatatea zilei, pe fondul unei datorii de peste un miliard de euro, scrie AFP.

Scandand "Nu aveti rusine!", "RTVV (Radio televiziunea valenciana) nu inchide", aproximativ 300 de ziaristi, unii cu lacrimi in ochi, au ocupat studiourile timp de 12 ore, pana in ultimul minut, pentru a denunta sfarsitul a 24 de ani de emisie in valenciana, un dialect local al catalanei

La ora 12,19 (11,19 GMT), sunetul si imaginile au fost taiate.

RTVV devine astfel prima televiziune publica regionala, dintr-un total de 13, cate are Spania, care dispare.

Ultimele imagini, retransmise in direct de televiziunea publica nationala TVE, i-au prezentat pe lichidatorii judiciari in cladirea televiziunii, escortati de politie, venita sa disperseze manifestantii.

"Aceasta inchidere a aratat imagini care nu imi par in niciun caz convenabile pentru o tara occidentala, o tara libera", a afirmat Elsa Gonzalez, presedintele Federatiei asociatiilor de ziaristi din Spania (Fape), care a denuntat o "pierdere a dreptului la informare al cetateanului".

Fape a contabilizat 10.000 de posturi de ziarist disparute din 2009, iar la acestea se adauga cele 1.700 de la RTVV, chiar daca Elsa Gonzalez recunoaste ca televiziunea avea o talie "disproportionata", pe modelul "bulei mediatice" pe care tara a creat-o in acelasi timp cu bula imobiliara, izbucnita in 2008.

De joi, de la miezul noptii, soarta RTVV parea definitiv pecetluita: guvernul regional a confirmat decizia de a inchide televiziunea, care are o datorie de peste un miliard de euro, publicand in monitorul oficial "legea de desfiintare, disolutie si lichidare" a antenei.

Dar, in timpul noptii, ziaristii au incercat imposibilul, ocupand sediul si respingand mai multe tentative de a opri semnalul Canal 9, antena principala a RTVV.

Regiunea Valenciei a decis in 5 noiembrie sa inchida televiziunea, la cateva ore dupa anularea, de catre justitie, a unui plan social care viza 1.000 din cei 1.700 de angajati ai grupului.

Mai multe televiziuni locale se confrunta si ele cu dificultati financiare si au lansat planuri sociale, printre care si cea din Madrid, amenintata de asemenea cu inchiderea daca justitia nu aproba concedierile colective.