RFI Romania si TV5Monde au semnat vineri un acord de parteneriat pentru promovare reciproca in Romania. Acordul "este in principal bazat pe parteneriatele culturale pe care putem sa le realizam impreuna, ma refer la evenimente care vor avea loc in Romania si la actiuni de promovare incrucisata", a declarat Yves Bigot, director general TV5Monde, in cadrul unei conferinte la sediul RFI Romania. Marie-Christine Saragosse, presedinte director general al grupului France Medias Monde, a afirmat ca RFI Romania "este un motiv de mandrie" si ca "venind aici am inteles si mai bine cat de iubit este acest radio si ca este considerat o referinta, un reper".

Marie-Christine SaragosseFoto: Agerpres

Acordul de parteneriat intre RFI Romania si TV5Monde a fost semnat vineri, 29 noiembrie, la ambasada Frantei la Bucuresti, de catre Marie-Christine Saragosse, presedinte director general al grupului France Medias Monde (grup din care fac parte RFI, France 24, Monte Carlo Doualiya) si Yves Bigot, director general TV5Monde.

In ce consta parteneriatul:

  • TV5Monde va implica RFI Romania in promovarea tuturor evenimentelor sale culturale francofone din tara ("Premiul Publicului" la Festivalul Filmului Francez, "Premiul Goncourt, alegerea publicului roman" la Targul de Carte Gaudeamus)
  • RFI Romania va oferi in fiecare vineri ascultatorilor sai francofili o cronica a principalelor emisiuni TV5Monde subtitrate in romana
  • RFI Romania si TV5Monde vor dezvolta actiuni comune si in domeniul limbii franceze, pentru o mai buna comunicare a instrumentelor pedagogice, bazate pe materiale sonore si audiovizuale, pe care le pun la dispozitia tuturor celor care predau si invata limba franceza in Romania

Marie-Christine Saragosse

Marie-Christine Saragosse

Foto: Agerpres

In cadrul conferintei sustinute vineri la sediul RFI Romania din Bucuresti, Marie-Christine Saragosse, presedinte director general al grupului France Medias Monde - din care face parte si RFI - a declarat ca filiala bilingva din Romania a RFI a implinit 22 de ani si este "un motiv de mandrie". "Venind aici am inteles si mai bine cat de iubit este acest radio si ca este considerat o referinta, un reper. Avem intentia sa dam un elan si mai puternic acestui post de radio in Romania in urmatorii ani. Saptamana viitoare va fi lansata o noua aplicatie pentru mobile, pentru ca toata Romania, dar si romanii din diaspora sa poata asculta RFI", a afirmat Marie-Christine Saragosse. "RFI Romania este un radio de excelenta, care ne face mandri", a continuat Saragosse.

Aceasta a precizat ca "RFI Romania face parte dintr-un radio mondial - RFI - care se bazeaza pe cea mai mare retea de corespondenti din lume, retea din care fac parte si 15 corespondenti romani". Potrivit presedintelui director general al grupului France Medias Monde, RFI este "un post public, deci avem finantare publica ce vine din taxele publice, dar avem si venituri comerciale". "RFI Paris are o regie publicitara si are cifra de afaceri, fonduri care se strang in urma publicitatii. Suntem deschisi investitorilor romani, fie pentru activitatile din Romania, fie pentru cele din restul lumii. Deci iata o sursa de finantare publica si una comerciala", a precizat aceasta.

In ceea ce priveste France 24, post TV care face parte din grupul France Medias Monde, acesta este difuzat in 180 de tari, iar audienta este masurata in 60 tari unde se inregistreaza 41,5 milioane de telespectatori diferiti in fiecare saptamana. "In anumite zone, audienta France 24 depaseste foarte mult audienta BBC si CNN, ma refer mai ales la Africa si Maghreb", a afirmat Marie-Christine Saragosse.

Romania nu este inca printre tarile masurate pentru France 24, iar potrivit cifrelor oferite audienta masurata in Europa pe anumite tari este de 4,5 milioane de telespectatori diferiti pe saptamana. "Cand ai un post de televiziune sau de radio mondial, daca am face masuratori in toate tarile nu ne-ar mai ramane pentru programe", a declarat Saragosse.

Audientele RFI Romania sunt peste 200.000 de ascultatori pe zi, potrivit acesteia. Directorul general al al grupului France Medias Monde a explicat ca RFI Romania are parteneriate cu 50 de posturi radio care preiau programe RFI.

TV5 are audienta saptamanala de peste 2 milioane de telespectatori diferiti, "dar nu avem neaparat acelasi public, pentru ca RFI transmite si in limba romana, in timp ce TV5Monde subtitreaza in limba romana", a precizat Marie-Christine Saragosse. Potrivit acesteia, "RFI Romania poate vorbi despre programele TV5 subtitrate in limba romana, iar TV5 va implica RFI in evenimentele culturale pe care le realizeaza. Asa fiecare va beneficia de notorietatea celuilalt si este o relatie absolut naturala, deci este un mariaj de dragoste, nu unul fortat".

In ceea ce priveste "perspectiva franceza" asupra unui subiect, aceasta a declarat ca "viziunea noastra se bazeaza pe ideea ca nu trebuie sa existe zone in lume unde sa nu existe jurnalisti, de unde sa nu putem transmite de la fata locului ce se intampla, prezentand toate parerile". "In ziua alegerilor legislative din Mali, am decis ca toti cetatenii acestei tari sa aiba posibilitatea sa se exprime si acesta este motivul pentru care doi dintre reporterii nostri au plecat in Mali pentru a transmite de acolo si din nefericire au fost rapiti si asasinati de barbari. Au fost asasinati tocmai pentru ca au vrut sa mearga pe teren, cat mai aproape de ce se intampla acolo. Daca renuntam sa facem asta, inseamna ca nimeni nu va sti ce se intampla in Libia, Afganistan, Somalia, Siria. Aparam libertatea de informare, egalitatea dintre femei si barbati, respectam pluralismul opiniei", a afirmat Marie-Christine Saragosse.

Intrebat ce inseamna pentru independenta jurnalistica sa lucrezi la stat, in Franta, si cine stabileste "perspectiva franceza" asupra evenimentelor, presedintele director general al grupului France Medias Monde a declarat: "intr-o tara veche si o democratie veche precum cea din Franta facem diferenta foarte clar intre public si guvernamental. Un post public este unul protejat prin finantarea care ii este rezervata de parlament, de cetatenii care platesc taxa si prima fraza in caietul nostru de sarcini spune ca posturile noastre nu sunt in niciun fel o emanatie, nu depind in niciun fel de guvernul francez si niciunul dintre cei 800 de jurnalisti care lucreaza in lumea intreaga nu ar accepta niciodata nici un fel de instructiune din partea vreunei autoritati guvernamentale".

"Suntem localizati in Paris, dar nu avem niciun fel de dependenta de guvern. In grupul nostru avem 66 de nationalitati si 14 limbi de lucru, insa ceea ce ne uneste ramane aceasta viziune franceza", a precizat Marie-Christine Saragosse.

Yves Bigot

Yves Bigot

Foto: Agerpres

Yves Bigot, director general TV5Monde, a declarat ca "in Romania suntem urmariti de 2.900.000 de telespectatori pe saptamana. Pentru Europa Centrala si de Est nu avem cifre precise, insa audienta este cu siguranta mai mica decat cea din Romania, pentru ca celelalte tari din regiune sunt mai putin francofone si francofile decat Romania, in plus nu exista subtitrari decat in Rusia si Romania".

"In afara de Franta, Belgia si Elvetia, audienta cea mai ridicata a TV5Monde se inregistreaza in Romania", iar "77% dintre abonatii la tv din Romania beneficiaza si de TV5", a afirmat Yves Bigot.

Scurta carte de vizita Marie-Christine Saragosse - PDG France Medias Monde (RFI, France 24, Monte Carlo Doualiya - postul in limba araba al RFI )

  • absolventa a Scolii Nationale de Administratie ( ENA)
  • Director in Ministerul Francofoniei
  • Director insarcinat cu relatiile culturale in Ministerul Afacerilor Externe
  • 1997-2005 director adjunct, vicepresedinte al TV5 Monde
  • 2008 - 2012 presedinte director general al TV5 Monde
  • 2012 - prezent Presedinte - Director General France Media Monde

Yves BIGOT, director general TV5Monde din ianuarie 2013

  • jurnalist la Europe 1, Canal Plus, France Inter
  • 2005 - director de programe la televiziunea France 4
  • Director de programe la televiziunea publica belgiana RTBF si Arte Belgia
  • 2010 - director de programe la postul de radio RTL
  • 2013 - director general TV 5