Presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret surpriza, publicat luni pe website-ul Kremlinului, prin care anunta desfiintarea agentiei ruse de stiri RIA Novosti, detinuta de stat, si inlocuirea acesteia cu agentia "Rusia Astazi", scrie BBC News.

Noua agentie va fi condusa de jurnalistul Dmitri Kiselev, suporter al administratiei Putin.

Si postul de radio Vocea Rusiei, de asemenea detinut de stat, a fost inchis. Decretul intra in vigoare imediat dupa promulgare.

Serghei Ivanov, seful administratiei Kremlin, a declarat jurnalistilor din Moscova ca agentia de stiri se restructureaza pentru a deveni mai eficienta din punct de vedere economic, potrivit Interfax.

Ivanov a declarat ca agentia, care va fi dizolvata si reorganizata ca Agentia Internationala de Stiri Russia Today, trebuie sa faca uz mai rational de bani publici si ca trebuie sa fie mai eficienta.

Pentru cei critici la adresa lui Putin, aceasta este o miscare sinistra din partea presedintelui rus, noteaza corespondentul BBC din Moscova.

RIA Novosti s-a straduit sa ofere o viziune echilibrata si sa reflecte si punctele de vedere ale opozitiei si sa relateze si subiecte delicate pentru Kremlin.

Pe site-ul sau, RIA Novosti scrie ca "masura este cea mai recenta dintr-o serie de schimbari in peisajul presei din Rusia, care pare sa indice o intarire a controlului statului in deja prea puternic reglementatul sector al media".

Aceasta noua institutie va fi insa diferita de televiziunea cu acelasi nume, Russia Today, televiziunea in limba engleza finantata de Kremlin.

Sediul va fi acelasi cu cel in care isi desfasura activitatea RIA Novosti.

RIA Novosti a fost infiintata in 1941, la doua zile dupa ce Germania nazista a invadat Uniunea Sovietica, ca Biroul de Informare Sovietic, iar in prezent are reporteri in 45 de state, oferind relatari in 14 limbi.

Luna trecuta, Gazprom-Media, legata strans de gigantul Gazprom, a cumparat controlul companiei de presa Profmedia de la miliardarul rus Vladimir Potanin, noteaza RIA Novosti.

In octombrie, Mihail Lesin, un fost consilier de la Kremlin, a fost numit sef al Gazprom-Media.

Cine este Dmitri Kiselev, numit sef la "Rusia Astazi", care a primit Oscarul pentru minciuna de la o protestatar din Kiev

Dmitri Kiselev, numit de Vladimir Putin in fruntea viitoarei institutii de presa "Rossia Segodnia" (Rusia Astazi), este un controversat prezentator de televiziune.

Kiselev are o emisiune de analiza "Vesti Nedeli" la postul public Rossia, unde difuzeaza reportaje critice impotriva opozitiei, homosexualilor sau americanilor.

Kiselev a primit chiar luni "Oscarul" pentru minciuna in timp ce transmitea in direct, pentru Rossia 24, de la protestele din Kiev, potrivit Digi 24. In timp ce jurnalistul rus transmitea, un protestatar a intrat in cadru si i-a inmanat o statueta asemanatoare cu Oscarul, relateaza Unimedia.

"Transmiteti-i lui Dmitri Kiselev acest 'Oscar' si postului de televiziune Rossia-24 pentru minciuna si prostiile pe care acestea le indruga" despre proteste, a spus barbatul.

Jurnalistul rus a reusit pana la urma sa-l impinga pe protestatar din cadru. Totusi, a luat statueta, a spus "Multumesc" si a continuat sa vorbeasca.

Dmitri Kiselev este cunoscut prin scenariile 'apocaliptice' promise tarilor care aleg calea integrarii europene. Intr-un reportaj, jurnalistul rus a comparat integrarea europeana a Ucrainei cu eutanasierea. Ulterior, Kiselev a descris un scenariu "apocaliptic" si pentru R. Moldova, declarand ca promisiunile unui regim fara vize pentru Republica Moldova cu UE sunt un bluf, iar in cazul semnarii Acordului de asociere circa 700.000 de moldoveni nu vor mai munci in Rusia.