VIDEO UPDATE Presedintele TVR Claudiu Saftoiu si-a dat demisia

de C. Ionescu     HotNews.ro
Marţi, 10 decembrie 2013, 14:09 Economie | Media & Publicitate


Claudiu Saftoiu
Foto: Hotnews
 documente
Presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, si-a dat marti demisia, cu cateva ore inainte ca raportul de activitate pe 2012 al institutiei sa fie discutat in Parlament, potrivit surselor HotNews.ro. O respingere a raportului ar fi insemnat demiterea de drept Consiliului de Administratie al TVR, inclusiv a presedintelui Claudiu Saftoiu.

Marti la pranz, cu doar o ora inainte sa apara informatii privind demisia sa, HotNews.ro a incercat sa-l contacteze telefonic pe Claudiu Saftoiu, insa nu a reusit, primind de la acesta un raspuns scurt, prin SMS: "Sunt la cinematograf".

UPDATE Claudiu Saftoiu a transmis Parlamentului o scrisoare prin care solicita "dispunerea masurilor necesare in vedere absolvirii mele de responsabilitatile conferite" prin numirea in functia de presedinte al TVR. Potrivit scrisorii transmise de TVR si redactiei HotNews.ro, el apeleaza la parlamentari sa nu respinga raportul de activitate si sa mentina actualul Consiliu de Administratie, pentru a "evita o situatie fara iesire pentru Televiziunea Romana. Vezi in text scrisoarea lui Claudiu Saftoiu

Domnule Presedinte al Senatului,

Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

Solicit dispunerea masurilor necesare in vederea absolvirii mele de responsabilitatile conferite prin Hotararile Parlamentului Romaniei nr. 37/2012, respectiv nr. 40/2012, privind numirea consiliului de administratie al Societatii Romane de Televiziune si a presedintelui acesteia.

Apelez la puterea Parlamentului Romaniei ca, prin votul sau, sa mentina in atributii organismul deliberativ al Televiziunii Publice, Consiliul de Administratie si astfel sa evite o situatie fara iesire pentru Televiziunea Romana prin respingerea Raportului de Activitate aferent anului 2012.

 Consider necesare urmatoarele precizari:

-       imposibilitatea respectarii tuturor obligatiilor asumate in Programul de redresare economica a SRTv, aprobat prin Memorandumul Guvernului Romaniei;

-       neadoptarea, in decursul mandatului, a modificarilor legislative necesare pe textul legii de functionare a Societatii Romane de Televiziune, serviciu public de interes national, periclitand astfel nu doar implementarea planului de redresare economica in cuprinsul careia exista un capitol de lege ferenda,  ci si difuzarea programelor sale;

-       neaprobarea, cu ocazia dezbaterilor si adoptarii Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, a amendamentelor conditie sine qua non pentru revenirea SRTv in peisajul mediatic din Republica Moldova;

-       aducerea unei grave atingeri a drepturilor platitorilor de taxa tv, prin afectarea posibilitatii de receptie a programului TVR2 al SRTv pentru publicul telespectator, prin Hotararea Guvernului nr. 403/2013, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 400 din 3 iulie 2013 prin care se aproba "Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national".

Serviciul public de televiziune trebuie sa beneficieze de toate mijloacele necesare, adaptate imprejurarilor, in vederea asigurarii accesului direct, permanent si fara distorsiuni la informatiile si mesajele destinate tuturor cetatenilor prin transmisia semnalului pe cale terestra sau digital-terestra. Consecintele starii de drept si de fapt existente sunt legate de imposibilitatea televiziunii publice de a-si indeplini misiunea in conditii de minima normalitate, mai ales in contextul acestei perpetuate situatii de criza. Astfel:

-          repetatele demersuri facute pe durata mandatului nu au primit solutionari concrete, doar responsabilizarea excesiva a conducerii deliberative si executive a SRTv, astfel incat nicio propunere de amendare a legii nu a fost insusita (in materia depolitizarii, in materia redefinirii beneficiarilor serviciului public de televiziune, in materia dezvoltarii organizationale);

-          conform indicatorilor bugetari comunicati si sustinuti recent de ministerul de resort, situatia persista ¬ in forma atenuata doar prin artificiul redistribuirii interne -  si in legea bugetului pentru anul 2014, fara sa se fi acceptat macar atat de necesara redefinire a capitolelor bugetare;

-          in calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat pentru transportul de semnal am epuizat posibilitatile legale de a ma conforma recomandarilor primite in locul implicarii responsabile din partea autoritatilor abilitate, strategia neoferind nicio solutie alternativa, mai cu seama pentru gospodariile cu venituri mici si mijlocii.

Mandatul presedintelui director general al Societatii Romane de Televiziune nu se intinde pana la asistarea la decizii care ar putea afecta dreptul constitutional la informatie al tuturor cetatenilor Romaniei fata de care serviciul public de televiziune are nu doar obligatii legale ci si de natura morala. Nu am dreptul sa-mi asum o conduita care sa afecteze intreaga comunitate romaneasca din tara si diaspora.

Multumesc colegilor din Consiliul de Administratie, din Comitetul Director si din intreaga corporatie aducand calduroase multumiri tuturor celor care au contribuit la indeplinirea responsabilitatilor derivate din calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie si Director General al SRTv in aceasta perioada de grele incercari. Nu in ultimul rand, doresc sa imi exprim si pe aceasta cale compasiunea fata de toate familiile care au fost afectate de disponibilizarile din cadrul procesului de restructurare a TVR.

 
Claudiu SAFTOIU,
Presedinte-Director General


Raportul de activitate al TVR pe anul 2012 a fost inclus pe agenda de azi a plenului reunit, iar surse politice au aratat ca era urmarita inlaturarea lui Claudiu Saftoiu de la conducerea Televiziunii publice. O varianta de lucru era respingerea raportului, iar o alta, vehiculata in mediul politic, era fortarea unei demisii a lui Saftoiu, pentru a evita respingerea raportului de activitate. O astfel de masura ar fi amenintat procesul de restructurari si de reorganizare lansat anul trecut de Claudiu Saftoiu si Consiliul sau de Administratie.

 • Printre numele vehiculate in presa, in ultima vreme, ca posibili inlocuitori ai lui Saftoiu se numara Rares Bogdan de la Realitatea TV, dar si Valentin Nicolau si Lucia Hossu Longin, membri in actualul CA al TVR. Rares Bogdan a spus, marti, pentru HotNews.ro ca "e o propunere care a venit acum doua luni. Nu am spus nici nu, nici da". Vezi declaratiile lui Rares Bogdan pentru HotNews.ro

In cazul in care raportul de activitate al TVR este respins de Parlament, Consiliul de Administratie al Televiziunii publice, condus de Presedintele-director general, este demis de drept. Grupurile parlamentare, Guvernul, Presedintia si angajatii TVR trebuie, apoi, sa faca nominalizari pentru un nou consiliu de administratie, format din 13 membri, iar acesta trebuie validat de Parlament in sedinta comuna. In cazul CA condus de Claudiu Saftoiu, procedura este mai complicata, avand in vedere ca acesta a pus in aplicare un program pe termen lung de redresare economica si financiara a institutiei, care a starnit numeroase controverse, dar a primit sprijinul guvernului.

 • Claudiu Saftoiu a preluat conducerea TVR in vara anului trecut, dupa ce precedentul Consiliu de Administratie, condus de Alexandru Lazescu, a fost demis prin respingerea raportului de activitate. Consiliul condus de Saftoiu a fost reconfirmat printr-un alt vot, in toamna lui 2012. Acesta a declansat un amplu program de restructurare si reorganizare in TVR, institutie confruntata cu grave probleme financiare, insa acest proiect a starnit de la bun inceput controverse, alimentate anul acesta si de o serie de cheltuieli nejustificat de mari pentru diverse programe sau dotari. Cu toate acestea, programul de reorganizare si reesalonarea datoriilor catre stat au fost sustinute de guvernul Victor Ponta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7366 vizualizari

 • +8 (18 voturi)    
  Perfect (Marţi, 10 decembrie 2013, 14:18)

  dandra [utilizator]

  Probabil este si el indignat de emisiunea de 10 mii de coco.
  cei mai nesimtiti sunt in TVR - postul care cere bani de la populatie, chiar daca nu te uiti, chiar daca nu ai radio.
  Ar trebuie desfiintata tv de stat.....jos cu falimentarii!!!
  • -3 (15 voturi)    
   Nu te obliga nimeni sa platesti (Marţi, 10 decembrie 2013, 14:50)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   daca declari ca n-ai televizor. Toate statele europene au televiziune publica platita. Si nu cu 4 lei pe luna ci cu mult mai mult. Este cea mai mica taxa din Europa
   • +8 (14 voturi)    
    nu e suficient (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:26)

    Adrian1 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    nu e suficient sa declari ca n-ai televizor. PC-ul sau alte dispozitive asemanatoare intra in aceeasi categorie. doar prin justitie scapi de plata taxei.
 • +8 (12 voturi)    
  <br> (Marţi, 10 decembrie 2013, 14:18)

  John M. [utilizator]

  Sunt sigur ca ponta iti va face un loc in his bandwagon.
  Dar, D-na ta, -scuze ca nu-mi amintesc numele-, va mai juca un rol mare in politica.
  • +3 (3 voturi)    
   LOL!!! (Marţi, 10 decembrie 2013, 17:56)

   Mita Beciuklista [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Elwis a dovedit ca a fost doar sotul sotiei sale, Adriana Saftoiu, acum purtator de cuvint, pe bani, al lui Bleaga, atasamentul uslamului.

   Ca sa fim nitel sadici, putem spune: Elwis has left the building. Finally!
   N-a facut nimic bun. Pe unde a fost impus, ca sot al sotiei, a dat numai chicsuri rusinoase.
 • +5 (7 voturi)    
  [...] (Marţi, 10 decembrie 2013, 14:41)

  JeSuisRoumain [utilizator]

  lasa ca e tovarasul lucaci acolo.
 • +15 (17 voturi)    
  bn (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:01)

  alip [utilizator]

  Eu sper ca si-a dat demisia de rusine dupa ce a vazut emisiunea lui Lucaci de duminica in care CTP a debitat niste enormitati incredibile si apoi l-a avut invitat pe Adrian Severin.
 • +9 (11 voturi)    
  Elvis has left the building. (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:02)

  AlisCuPar [utilizator]

  TVR building.
 • +17 (19 voturi)    
  Nicio paguba! (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:04)

  ticbis [utilizator]

  Du-te invartindu-te!
  Vezi ca-ti da Ponta un post de purtator de cuvant al guvernului...
  Cel mai cinstit guvern din istoria Romaniei...

 • +3 (7 voturi)    
  Ploiesteanu (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:15)

  Alfabetix [utilizator]

  Esti obligat sa platesti ca persoana fizica prin factura de electricitate, iar ca persoana juridica prin faptul ca existi - te verifica la Registru Comertului si primesti la adresa factura, chiar daca nu accesezi tv sau radio in timpul serviciului.
  • +3 (5 voturi)    
   Daca (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:34)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   declari ca n-ai televizor, respectiv radio, nu platesti nimic. Dar poti viziona fara probleme emisiunile TVR. Tiganii care locuiesc, vai mama lor, in mici castele cu turnulete, sunt racordati ilicit la gaze si lumina si tot asa, nu platesc nimic. Lasa ca va incinge Ponta cu taxe peste taxe si accize peste accize la anul, dar voi ganditi-va la hotia asta ! Auzi , 4 lei pe luna ! Ce mai, jaf curat !
 • +5 (7 voturi)    
  Vedeti voi, (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:25)

  ploiesteanu [utilizator]

  cand esti impartial te injura si unii si altii, mai bine tragi din toate puterile cu unii sa ai siguranta ca, chiar in cazul cand vei da cu fundul de pamant, cineva te va lua sub aripa. Mai baieti, platiti de un milion de ori mai mult televiziunilor particulare fara sa stiti. Si pe deasupra mai si va spala bine cu detergent pe creier sa nu faceti mazga.
  • +2 (2 voturi)    
   Vorba rabinului de la Buhuși (Marţi, 10 decembrie 2013, 19:59)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Aveți și dumneavoastră dreptate, așa cum au și preopinenții.
   Taxa TV este așa cum este. Pentru celelalte televiziuni plătim ... în diverse feluri.
   Problema e că tvr aduce acum cu un club al unor pensionari care trebuie răsplătiți cu un post bunicel.
   Așteptăm producții noi și bune de teatru ori film tv , așteptăm emisiuni atractive, dezbateri echilibrate, și, dacă din astea nu pot să facă, măcar să reia emisiunile lui Iosif Sava, desenele animate cu Mihaela.
   Numai că, pentru lucrurile din urmă, nu mai e nevoie zîne surpriză.
 • +2 (4 voturi)    
  propuneri pentru sefia TVR (Marţi, 10 decembrie 2013, 15:51)

  slider [utilizator]

  Rares Bogdan - apropiat USL (Antonescu i-a propus sa candideze ca deputat din partea PNL )


  Niels Schnecker- fost realizator TV la Antena 3 si actual director de campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din 2014 a presedintelui PNL, Crin Antonescu.
 • +8 (10 voturi)    
  ... (Marţi, 10 decembrie 2013, 16:02)

  ApH [utilizator]

  Nu-mi vine sa cred ce am citit: deci in Dec.2013 se discuta raportul pe 2012?!? Si ne mai miram ca intarzie trenurile cate 100 de ore... Incredibil ce se intampla in tara asta!
 • +4 (6 voturi)    
  Ha Ha Ha (Marţi, 10 decembrie 2013, 16:13)

  SantaK [utilizator]

  Era la cinematograf...probabil privea filmul "Cel mai prost manager din istoria TVR"..
 • +3 (3 voturi)    
  Nu ma mira absolut nimic ref. RO (Marţi, 10 decembrie 2013, 17:29)

  Peter OttoWolff [anonim]

  O cloaca, urat mirositoare, de ce ar fi televiziunea RO mai breaza decat societatea, politica?!
 • +3 (3 voturi)    
  Printre atîtea veşti rele... (Marţi, 10 decembrie 2013, 19:54)

  Ioana Munteanu [utilizator]

  ... în sfîrşit una bună!
 • +1 (1 vot)    
  TVR (Joi, 12 decembrie 2013, 0:28)

  Liviu-Ludovic [utilizator]

  Dl. Saftoiu a luat in mana un cartof fierbinte si acum s-a ars. TVR1 si multi dintre puii ei ar fi trebuit de multa vreme sa fie privatizate si sa urmeze logica dura a pietei. Deocamdata TVR este un amestec intre lumea veche a TVR de dinainte de 89, cu profesionisti de marca si arhive valoroase, cu studiouri si echipamente valoroase pe deo parte si o fauna postdecembrista pestrita, formata din tot felul de amante, fii si fiice, sau protejati de toate felurile aciuiati pe acolo, sindicate tafnoase, etc. pe de alta parte. Avem in acest moment suficiente televiziuni care acopera spatiul mediatic si putem renunta la o companie mult prea stufoasa care nu isi mai justifica costurile. Ea face o concurenta neloiala pentru ca este finantata din trei surse, de la buget, din abonamente si din reclame in timp ce televiziunile private supravietuiesc doar din reclame.
  Solutia se subintelege...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by