​​Piata de publicitate din Romania, data peste cap de ordonanta publicitatii TV emisa in primavara, ar putea sa ramana in 2014 la un nivel similar cu cel de anul acesta, de 300 de milioane de euro - "cu mare optimism 350 de milioane", cu o posibila scadere usoara a cheltuielilor pe TV si o crestere a celor din digital, spune Zoltan Szigeti, presedinte al holdingului de comunicare The Group si al Omnicom Media Group, intr-un interviu acordat HotNews.ro. El admite, insa, ca ii este imposibil sa faca predictii mai precise: "as face fericit predictii daca as intelege orice este legat de o viziune a guvernantilor asupra tarii. Nu reusesc". Si arata ca semnalele trase de evenimentele politice din ultima vreme "sunt foarte importante si nu sunt imbucuratoare" pentru companiile internationale care ruleaza grosul bugetelor de publicitate din Romania.

Zoltan Szigeti Foto: Hotnews

Zoltan Szigeti a fondat holdingul de comunicare The Group, alaturi de Mihaela Nicola, la inceputul lui 2005. The Group este unul dintre cele mai importante grupuri de comunicare din Romania, reunind numeroase agentii de media sau specializate in diverse nise de marketing, in frunte cu agentia Media Investment. In 2012, The Group a devenit actionar in agentiile operate de Omnicom Media Group in Romania, pozitie consolidata printr-o serie de afilieri si asimilari ce au continuat in 2013.

Partea I a interviului - idei principale:

  • A fost un an foarte greu din multe puncte de vedere - a fost economic greu, legislativ foarte dificil, cu foarte multe noutati pe care a trebuit sa le integram in businessul nostru. Ramanem cu efortul de a normaliza piata, cu un insucces fata de initiativele guvernului, referitor la ordonanta de urgenta (OUG 25/2013 referitoare la publicitatea TV- n.red.). Dar inca avem sperante ca lucrurile vor merge intr-o directie buna si sa rezolvam anul viitor aceasta ciudatenie legislativa care a aparut in viata noastra de publicitari.
  • Despre efectele ordonantei si ale problemelor economice asupra pietei de publicitate: In loc sa avem o crestere, am avut cel mult o stagnare. Din punct de vedere al ordonantei, s-au trecut foarte multi bani care treceau prin agentii pe relatia directa client-statie de televiziune.
  • (...) Nu rebate-ul a fost obiectivul (ordonantei - n.red.). Nu stim care a fost obiectivul, incercam sa-l intelegem si nu am reusit pana acum. Dar nu rebate-ul este o problema, acesta nu mai ajunge prin agentii la clienti, ci ajunge in mod direct. Nu a rezolvat nimic din punct de vedere al rebate-ului. Dar stam si ne uitam la monitorizari: Sunt peste 1.500 de clienti activi pe statiile TV, sunt aproape 60 de statii TV pe care acesti clienti comunica. Totul se intampla prin 20-30 de agentii de media. Acest lucru se intampla acum direct, e inuman, fizic nicio statie TV nu poate face acest lucru cu atat de multi clienti. (...) Suntem singura tara din lume unde aceasta anomalie, asa cum este ea, se intampla.
  • Pentru publicitate TV s-au cheltuit, in 2013, probabil la fel de multi bani ca in 2012, in jur de 200 de milioane de euro, dintr-o piata totala de 300, cu mare optimism 350 de milioane. Ordonanta nu a marit sau a micsorat banii cheltuiti de client in comunicare (...) nu a influentat modul de cheltuire a banilor.
  • Despre profitul agentiilor The Group in 2013, mentionat in intalnirea online cu cititorii: Veniturile de la clienti continua sa vina si dupa ordonanta. Mai mult, rolul agentiei - am spus-o si in intalnirea online - a crescut fantastic cu aceasta ordonanta. Daca pana acum eram un intermediar - cum eram vazuti de statiile de televiziune, dar un partener pentru client, acest parteneriat s-a accentuat foarte tare. Clientii au realizat mult mai mult nevoia de a avea o agentie de media partenera in business-ul lor. Astfel ca astazi suntem mult mai apropiati de clienti decat eram inainte (...) Incercam sa ajutam si statiile de televiziune sa livreze mai mult pentru clientii nostri.
  • Predictii pentru 2014: As face fericit predictii daca as intelege orice este legat de o viziune a guvernantilor asupra acestei tari. Nu reusesc. Daca am vedea ca ne indreptam catre ceva, probabil ne-am adapta din mers conform cu aceasta viziune. (...) Daca in 2014 conditiile economice in Romania vor continua sa scada, clientii nostri vor continua sa-si diminueze bugetele de publicitate. Daca vor creste, consumul creste, in acel moment si bugetele de publicitate vor creste. (...) Sper intr-o crestere a consumului - e o speranta, predictiile sunt fantastic de greu de facut.
  • In Romania, majoritatea bugetelor de publicitate sunt cheltuite de companii internationale. Fireste ca in boardul acestora - care nu e in Romania - se vorbeste despre climatul de business din Romania. (...) Aceste semnale (evenimentele politice din ultimele zile - n.red.) sunt foarte importante si nu sunt imbucuratoare. Si e firesc ca lumea sa fie precauta in momentul cand isi dramuieste investitia de anul viitor. Orice investitor se uita pe harta lumii si se gandeste: "unde sa investesc, acolo unde sunt probleme sau acolo unde nu sunt probleme?" Probabil ca la asta se referea si Ambasada americana. (...)

Partea a II-a a interviului - idei principale:

  • Televiziunea e un mediu foarte prezent in viata consumatorului din Romania, e firesc ca din punct de vedere plasament de media sa fie media preferata. [In mixul de comunicare] ramane la peste 50-55%. Dar conteaza foarte mult brandul din spatele bugetului. Daca e un brand care se axeaza pe tineret, in momentul acela televiziunea nu mai este media principala. Tinerii nu se mai uita la televizor, timpul pe care tinerii il petrec la televizor este foarte mic, comparativ cu timpul pe care si-l petrec pe Internet, de exemplu. (...) Din punct de vedere al sumei tuturor clientilor din Romania, televiziunea continua sa fie foarte importanta. Mediul digital creste, pentru ca timpul pe care si-l petrece consumatorul acolo creste.
  • Ponderile pe care le vor avea diversele medii in bugetele de publicitate in 2014 nu vor diferi foarte mult comparativ cu 2013. In timp, pe parcursul anului 2014, s-ar putea ca, din foarte multe motive, digitalul sa prinda mai mult curaj, sa fie mai folosit de catre agentii, mai bine folosit de catre clienti. (...) S-ar putea sa piarda televiziunea, dar nu din cauza audientei, ci din cauza ordonantei. S-ar putea ca clientii sa prefere sa-si comaseze bugetele catre mai putine statii de televiziune - e clar, televiziunile mici vor pierde. La fel, brandurile tinere s-ar putea sa nu mai comunice pe televizor, sa prefere digitalul. Digitalul va creste (...) el reprezinta 20% din cheltuielile actuale (evaluate la circa 300 de milioane n.red.).
  • Cum se impart cei aproximativ 60 de milioane de euro estimati pentru online, intre jucatorii locali si internationali? Destul de mult la jucatorii internationali, probabil in jur de 50%. Urias.
  • Scazand TV si online din totalul estimat la 300 de milioane de euro, raman circa 40 de milioane. Cum se impart acesti bani intre celelalte medii? Probabil 20-30 de milioane outdoor, 20 de milioane radio, foarte putin, din ce in ce mai putin print.
  • Youtube a intrat (cu oferta extinsa pe piata locala de publicitate - n.red.) in aprilie, monetizeaza, nu stiu daca la nivelul dorit, dar monetizeaza si va monetiza in continuare foarte bine. E clar ca se vor duce mai multi bani in Youtube (...)

Partea a III-a a interviului - idei principale:

  • Cum interpreteaza recenta ordonanta menita sa amane aplicarea noii legi a publicitatii stradale ? Probabil ca se incadreaza in viziunea pe termen lung a conducerii tarii. Nu-mi dau seama, e hilar. (...) [Viziunea] se manifesta sau poate nu se manifesta. Inca o data, noi nu intelegem care sunt obiectivele, incercam sa intelegem obiectivele. Poate sunt cu totul altele si ca toate lucrurile acestea se intampla bine calculat. Din punct de vedere al pietei de comunicare, vedem si ne adaptam la aceste surprize. Suntem si noi la fel de creativi, astfel incat sa ne adaptam fantastic de rapid la toate aceste schimbari. Alta metoda nu vad.
  • Alegerile (din 2014 - n.red.) nu influenteaza piata de publicitate - nu au facut-o nici data trecuta, nu o vor face nici anul viitor. Fireste, din punct de vedere al concentrarii consumatorilor pe perioada alegerilor, vorbim de o alta tema.
  • In afara de acest guvern, niciun alt guvern nu a avut o interferenta in piata de comunicare. [Initiative legislative] au mai existat, dar in acord cu industria, aceasta a fost consultata. (...) Acum, nimeni din industrie nu a cerut nimic, ci pur si simplu ne-am trezit cu o initiativa la care nimeni nu a fost consultat. A fost o surpriza.