Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanta de urgenta care va permite Birourilor reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor sa numeasca o conducere interimara la TVR, a anuntat marti premierul Victor Ponta. El a aratat ca aceasta ordonanta va permite ca alegerea conducerii interimare sa fie realizata de Birourile reunite ale celor doua camere din Parlament si nu de plen.

"Nu putem lasa televiziunea publica, doua mii de oameni, intr-o stare asa de neclaritate. Voiam sa comunic faptul ca am identificat o solutie ca maine, printr-o ordonanta de urgenta, Birourile reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor sa numeasca o conducere, pe aceasta perioada de interimat", a spus Ponta la Romania TV, potrivit Mediafax.

Premierul a precizat ca a discutat deja pe aceasta tema cu vicepremierul Daniel Chitoiu, din partea PNL, si ca urmeaza sa discute si cu ministrul Justitiei.

Fostul Consiliu de Administratie al TVR, care era condus de presedintele-director general al televiziunii publice, Claudiu Saftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Marti, realizatorul de televiziune Rares Bogdan, propus de PNL pentru pozitia de presedinte director general interimar al TVR, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultura din Parlament, dar in plenul celor doua Camere ale Parlamentului nu au fost intrunite voturile necesare pentru a fi validat, el anuntand ulterior ca isi retrage candidatura pentru aceasta pozitie din cauza "razboiului politic" dintre PNL si PSD.

Referitor la votul din plen, Ponta a spus ca declaratiile "candidatului propus de PNL" au fost de natura, in mod sigur, sa duca la lipsa cvorumului, deoarece parlamentarii nu pot fi dusi cu forta sa voteze pe oricine intr-o functie importanta, de presedinte.

"Nu stiu ce au zis colegii liberali si nu vreau sa comentez, insa cred ca mai multa intelepciune si retinere in declaratii ar ajuta foarte mult. Cred ca si declaratiile candidatului propus de PNL au fost de natura, in mod sigur, sa duca la lipsa cvorumului, ca pana la urma nu poti sa duci parlamentarii cu forta sa voteze pe oricine intr-o functie importanta, cea de presedinte. Acolo este nevoie de un manager care sa aiba grija de o institutie, care are un buget foarte mare, dar are si cheltuieli si mai mari, are mii de angajati, are programe. Sunt convins ca Birourile Permanente Reunite, in intelepciunea lor, vor gasi cea mai buna solutie ca persoana", a spus Ponta la Romania TV.

El a evitat sa raspunda concret intrebat daca rezultatul din Parlament ar fi fost altul in cazul in care ar fi fost vorba despre o alta nominalizare pe care ar fi facut-o PNL pentru conducerea TVR, spunand doar ca nu a fost, marti, in Parlament si nu doreste sa comenteze mai mult.

Rares Bogdan a afirmat ca a vorbit cu presedintele PNL, Crin Antonescu, dupa votul din Parlament si acesta "era negru, era suparat, a considerat ca Victor Ponta nu a respectat intelegerea", si ca a avut o discutie si cu premierul Victor Ponta, care i-a spus ca "Romania merge inainte".

La votul din plen, parlamentarii PDL s-au retras din sala, iar din partea PSD au fost prezenti doar liderii de grup si alti cativa parlamentari.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Antena 3, ca are retineri fata de propunerea ca Rares Bogdan sa preia functia de presedinte director general al TVR, el aratand ca preocuparea sa este ca TVR sa devina un serviciu dorit de romani, dar care sa cheltuie mai putin in aceasta perioada dificila.