CNA a acceptat, miercuri, solicitarea Antena Group de a transforma postul Antena 2 intr-un post dedicat celebritatilor, Antena Stars, desi in urma cu o saptamana respinsese proiectul de teama ca televiziunea s-ar "tabloidiza 100%". In sedinta de azi, reprezentantii Intact, printre care Sorin Alexandrescu, CEO Antena TV Group, au schimbat tonul fata de sedinta in care a fost respinsa solicitarea lor, aratand ca Antena Stars va fi dedicat nu "mondenului", ci "celebritatii stralucite" si "pozitive". Sedinta de miercuri a CNA este una speciala si vine dupa presiuni publice ale Antenelor asupra CNA, in urma respingerii initiale a proiectului.

  • Antena 2 a inceput luni sa transmita grila Antena Stars, desi nu a avut acordul CNA, insa acest lucru nu a fost discutat de Consiliu, in prima faza a analizarii cazului Stars. UPDATE Situatia a inceput sa fie discutata de membrii CNA dupa aprobarea transformarii Antena 2 in Stars. Reprezentanta Antenelor la CNA: Grila noua include emisiuni noi, dar se respecta procentele pentru tipuri de emisiuni asa cum au fost anuntate la CNA, se pastreaza structura.

Schimbarea Antena 2 in Antena Stars a fost votata de Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea. Impotriva au votat presedintele CNA Laura Georgescu si Christian Mititelu. La sedinta nu au participat membrii care si-au exprimat dezacordul cu organizarea unei sedinte speciale in care sa fie discutat acest subiectul: Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea. Decizia a intrunit astfel numarul minim de voturi pentru a putea fi adoptata.

CNA a luat aceasta decizie dupa o noua audiere a reprezentantilor Antena Group, dupa mai multe incercari ale trustului media de a obtine acordul Consiliului pentru schimbarea grilei si numelui Antena 2 in Antena Stars. CNA a respins, in data de 10 decembrie, o prima solicitare in acest sens a grupului Antena, dar trustul a pus tunurile pe conducerea CNA, Sorin Alexandrescu a informat telespectatorii ca din ianuarie vor avea Antena Stars, iar solicitarea catre CNA a fost innoita.

CNA a reactionat, in ultimele zile, defensiv in fata emisiunilor "cu dedicatie" de la Antene: presedintele Laura Georgescu a organizat, vineri, o conferinta de presa extraordinara dedicata acestui caz si a programat pentru luni, 16 decembrie o sedinta speciala a Consiliului. Acea sedinta nu s-a mai tinut din lipsa de cvorum, desi la CNA se prezentasera Sorin Alexandrescu si responsabilii noului proiect - Cristian Ionescu (managerul Acces Direct si Un Show Pacatos) si Cristi Brancu.

Sedinta speciala a avut loc, in cele din urma, miercuri 18 decembrie. De obicei, CNA tine sedinte publice in zilele de marti si joi. La sedinta au venit, din nou, seful Antena TV Group Sorin Alexandrescu, Cristi Ionescu, Cristi Brancu, Mihai Morar si avocati ai trustului. Daca in sedinta de martea trecuta ii determinau, prin grila prezentata, pe membri CNA sa afirme ca Antena Stars ar fi un post "tabloidizat 100%", reprezentantii Antena au schimbat, acum, tonul:

  • Atunci prezentau emisiuni precum cea pe care ar urma sa o prezinte Bianca Dragusanu sau cea in care urmeaza sa fie prezentata detalii din viata asistentelor TV. Acum, ei au vorbit despre faptul ca postul nu va pune accent pe monden, ci pe "celebritati stralucitoare", puse intr-o "lumina pozitiva, emotie pozitiva" si care pot reprezenta modele si sunt relevante pentru societate.

Din discutiile de miercuri de la CNA:

Sorin Alexandrescu:

  • Nu solicitam acordarea unei licente si nici prelungirea unei licente pe care o avem in acest moment
  • Din prezentarea transmisa dvs anterior se intelege ca prin unele programe se aduce atingere protectiei minorilor si intr-o anumita masura interesului public. Structura grilei nu aduce atingere interesului public. Zona de reality show exista ca tipologie de abordare care se regaseste si la alte posturi
  • Mi-am permis sa ma uit in evidentele autorizarilor pe care le-a emis institutia dvs si am observat ca, in data de 15 octombrie, CNA a acordat licenta pentru o statie generalista, licenta care avea in compozitia ei 15 ore de reality show, nu sase ore.
  • Nu vreau sa vorbesc (postul Antena Stars - n.red.) despre monden, vreau sa vorbesc despre celebritati. (...) Trustul Intact are sub contract 120 de vedete (...), in spatele fiecarei persoane exista o istorie foarte interesanta. Sunt oameni aspirationali, despre genul asta de oameni vreau sa vorbesc. (...) Acest loc in piata nu este acoperit de absolut nimeni. (...) Vorbesc despre celebritati, nu despre mondenitati. Miscarea fundamentala care trebuie facuta de Antena Stars e de a iesi dintr-o zona in care nu mai avem ce cauta, ar insemna sa ne canibalizam.
  • Mihai Morar: Cand am inceput emisiunea eu nu aveam copii. Intre timp fetele mele au implinit cinci ani si sunt constient ca trebuie sa ofer la televizor o emisiune la care sa poata sta si copiii, sa nu fie dati afara din camera.
  • Cristi Brancu: Ceea ce va urma la Antena Stars se inscrie in dorinta noastra de a pune lucrurile la punct in privinta sanatatii societatii
  • Sorin Alexandrescu, intrebat cum vor fi alese celebritatile: Vom alege celebritatile in functie de preferintele publicului, in functie de studiile de piata.
  • Sorin Alexandrescu: Institutia dvs a facut parte dintr-o structura de continut a Antena Group - presedintele CNA a participat la o editie Acces Direct - care nu tine de mondenitate, care a fost facuta corect.
  • Mihai Morar: Suntem o televiziune care vorbeste despre celebritati, asta nu inseamna ca suntem autisti. Atunci cand le prezentam si partea mai putin frumoasa, le prezentam intr-un mod moralizator. Noi (Mihai Morar si Cristi Brancu - n.red.) luptam pentru o societate mai curata.
  • Christian Mititelu, membru CNA: Dvs vorbiti despre dezbateri, despre opinii. Eu vad aici (in propunerea de grila - n.red.) talk-show monden, talk-show monden, talk-show monden.

Cum au comentat membrii CNA solicitarea Antena Group:

  • Radu Calin Cristea, membru CNA: E un concept editorial articulat, (...) se va ataca zona mondena in care vor fi scoase in evident povestile frumoase, de succes ale unor vedete. (...)  As sprijini acest proiect editorial, cu mentiunea de a fi atenti in permanenta
  • Christian Mititelu, membru CNA: Nu sunt convins de ceea ce am auzit, am vorbit cu doi prezentatori respectabili, s-au ferit sa vina cu alti prezentatori. Nu sunt convins ca nu vom vedea aceleasi personaje pe car ele vedem in majoritatea programelor de divertisment (...) Ramane un mare semn de intrebare legat de problemele semnalizate in Cod, in Legea audiovizualului. (...) Grupul Antena avea trei posturi cu profiluri diferite, exista un pluralism, acum acest pluralism risca sa dispara