Doi membri CNA, Narcisa Iorga si Valentin Jucan, au cerut din nou, miercuri, ca presedintele Laura Georgescu sa-si dea demisia, dupa ce forul audiovizual a revenit asupra unei decizii de saptamana trecuta si a aprobat, in cele din urma, transformarea Antena 2 in Antena Stars. "Incepand de astazi, CNA poate sa fie denumit Consiliul National al Antenelor", afirma cei doi, care au lipsit de la sedinta speciala de astazi.

Transformarea Antena 2 in Antena Stars a fost aprobata de CNA desi, in urma cu o saptamana, forul respingea cererea in acest sens a Antena Group, din cauza tabloidizarii excesive ce reiesea din grila de programe propusa. Azi, in favoarea cererii au votat sase membri - Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat si Lorand Turos, in timp ce Christian Mititelu si presedintele Laura Georgescu au votat impotriva.

  • De la sedinta de astazi a CNA au lipsit trei membri: Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea.

Votul negativ nu reprezinta, pentru Iorga si Jucan, o scuza. Ei afirma ca modificarile cerute de Antena au fost aprobate "fie doar si prin asigurarea cvorumului la ordine suspecte". Despre Laura Georgescu, ei sustin ca "daca va ramane in functie, sub pretextul straveziu ca personal a votat impotriva, mentinandu-si opinia, dar decizia apartine majoritatii C.N.A., nu va face decat sa perpetueze in a arata cum, in doar cateva luni, o autoritate publica poate fi distrusa din temelii prin minciuna, lipsa de autoritate si de obiectivitate fara precedent."

Comunicatul celor doi membri CNA:

COMUNICAT DE PRESA

18 decembrie 2013

Incepand de astazi, C.N.A. poate sa fie denumit Consiliul National al Antenelor. Avertizam vineri asupra acestui risc. Prin votul dat azi in plenul reunit in mod extraordinar, inevitabilul s-a produs. Pe ordinea de zi a sedintei de astazi erau solicitari de reanalizare a deciziilor C.N.A. cu vechime cuprinsa intre o luna si trei luni. Altele nu au vazut niciodata lumina sedintelor in plen. Solicitarea Antenei 2 avea doar o zi vechime atunci cand s-a insistat prima oara ca ea sa fie inclusa pe ordinea de zi. Am considerat ca sedinta a fost convocata sub presiune, de aceea nu am dorit sa luam parte la o astfel de intrunire. N-o voi face nici alta data.

Nu a trecut multa vreme de cand scriitorul Octavian Paler vorbea despre "servilismul ridiculos" al celor aflati, vremelnic, in fruntea sistemului de stat romanesc. Culmea, afirmatiile erau facute la unul dintre posturile trustului de presa Intact, fara ca maestrul sa poata a-si inchipui ca tocmai acest trust va aduce "servilismul" la rang de politica de stat. Astfel, astazi, in sedinta "extraordinara" a Consiliului National al Audiovizualului, ajuns sa fie condus de Laura Georgescu printr-o intamplare nefericita combinata cu credulitate naiva, membrii Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Lorand Turos si, evident, presedintele C.N.A. au "executat" ordinul politic primit de a rezolva urgent si oricum dorinta Antenei 2, aproband, fie doar si prin asigurarea cvorumului la ordine suspecte, modificarile cerute de reprezentantii postului. Votul de saptamana trecuta, cand C.N.A. a respins cererea mentionata, a fost anulat. Mai mult, presedintele C.N.A. a reusit performanta negativa de a face de rusine institutia prin penibila reprezentatie din cadrul unei emisiuni a postului Antena 1, dand explicatii jenante si continuand cu alte doua conferinte de presa pline de ridicol.

In ciuda semnalelor publicului si chiar in ciuda demonstratiilor presedintelui C.N.A. conform carora postul Antena Stars nu merita aprobarea Consiliului, cei opt membri prezenti astazi au dat unda verde tabloidizarii si perpetuarii mizeriei televizate.

"Interes public", "bun simt", "demnitate umana", "protectia minorului" au devenit cuvinte golite de valoare care, aflate in uzul domniilor voastre, sunt doar motive pentru declaratii publice ipocrite. La inceputul acestui an, presedintele C.N.A., cu sustinerea membrilor Consiliului, a lansat petitia on-line "Interesul public mai presus de interesul publicului".

Acum cateva zile, dna Laura Georgescu se impauna cu cele 100.000 de semnaturi in favoarea acestei petitii. Ce faceti cu aceste semnaturi? Daca nu mai stiti textul petitiei, vi-l reamintim:

  • C.N.A. lanseaza petitia online Interesul public mai presus de gustul publicului. Drumul de la domnia bunului plac la cea a bunului simt trece si pe la C.N.A.. Sau mai precis ar trebui sa treaca. Am vazut inmormantari in direct, momente inselatoare in emisiunile de divertisment, in dezbateri politice sau pe teme sportive. De la an la an spatiul audiovizual romanesc devine din ce in ce mai viciat. Moartea unei personalitati publice pare a fi momentul cel mai ravnit al unei televiziuni, iar cazurile recente, cum ar fi cel al lui Adrian Paunescu, al lui Serban Ionescu sau al lui Sergiu Nicolaescu confirma acest trist si nefiresc adevar. Este timpul ca riposta sa vina din doua directii: de la cetateni si de la C.N.A. Ca sa reusim, alaturati-va in numar cat mai mare si semnati petitia noastra online! Valul din ce in ce mai mare de mizerie propagat prin televiziuni poate zdrobi valorile natiunii. Incurajarea promiscuitatii, a alcoolismului si infidelitatii, a violentei si vulgaritatii, promovarea caracterelor murdare si a lipsei de incredere in oameni trebuie sa fie oprite daca vrem ca viitorul copiilor nostri sa nu fie stigmatizat irecuperabil de aceste vicii.

Ce veti raspunde celor 100.000 de cetateni care au semnat petitia C.N.A.? Cum veti justifica, doamna presedinte al C.N.A., faptul ca ati dat peste cap institutia pe care o conduceti intr-un mod abuziv, atat in relatia cu membrii Consiliului, cat si in relatia cu angajatii, ca sa rezolvati dorinta unui radiodifuzor de a se tabloidiza doar pentru ca are o influenta politica covarsitoare?

Nu mai tineti cont de nimic, treceti peste reguli ale bunului simt ca un tavalug, motivati doar de majoritatea covarsitoare pe care o aveti in interiorul C.N.A. si in Parlament. Ati negociat un cod al eticii, l-ati votat, aceiasi opt membri, doar pentru a acoperi cu "notiuni solemne" grosolaniile care se petrec in C.N.A. si implicit in audiovizual, sub obladuirea domniilor voastre. Din pacate, este evident ca nu cunoasteti seninatatea sentimentului dat de un demers corect si cinstit, aflat numai in interesul public, al celor care va platesc lunar salariile.

Ori de cate ori avem alta opinie decat majoritatea C.N.A., ne acuzati de politicianism cu sabloane depasite deja de mult de protejatii dumneavoastra din Antena 3. Va invitam sa va masurati mai atent actiunile; nu sunt demne de pozitia pe care o ocupati.

Nu cerem tuturor sa-si prezinte demisia, din contra: ramaneti cat mai mult in fata opiniei publice, sa puteti fi vazuti cum va indepliniti misiunea! Insistam insa ca Laura Georgescu sa renunte la functia de presedinte. Nu mai are motive sa ocupe aceasta functie cata vreme Consiliul a decis astazi sa contrazica demonstratiile pe care ea insasi s-a straduit sa le faca in ultima saptamana in sprijinul deciziei initiale de a refuza tabloidizarea totala a Antenei 2.

Daca va ramane in functie, sub pretextul straveziu ca personal a votat impotriva, mentinandu-si opinia, dar decizia apartine majoritatii C.N.A., nu va face decat sa perpetueze in a arata cum, in doar cateva luni, o autoritate publica poate fi distrusa din temelii prin minciuna, lipsa de autoritate si de obiectivitate fara precedent.

NARCISA IORGA - membru al Consiliului

ALENTIN-ALEXANDRU JUCAN - membru al Consiliului