​Ministerul Culturii a publicat, la sfarsitul saptamanii trecute, pe site un proiect de hotarare a guvernului pentru declararea anului 2014 "Anul Brancoveanu", care sa marcheze 300 de ani de la martiriul brancovenilor, printr-o serie de actiuni si manifestari "sub inaltul patronaj al primului-ministru". Proiectul de hotarare propune infiintarea unui comitet de coordonare, din care, printre altii, fac parte si presedintii Radioului si Televiziunii publice - institutii media subordonate parlamentului, nu guvernului. Proiectul de HG nu precizeaza rolul acestora in cadrul comitetului sau o eventuala angajare editoriala a SRR si SRTv in "Anul Brancoveanu", dar Legea audiovizuala interzice orice ingerinta in continutul lor editorial.

  • Un eveniment similar petrecut in 2004, comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, a fost transformat intr-un spectacol politic ce determina atunci ziarul Ziua sa titreze: "Transferul anului: Stefan cel Mare la PSD"

Proiectul Ministerului Culturii de "Hotarare privind declararea anului 2014 "Anul Brancoveanu"" stabileste ca:

  • anul viitor se declara "Anul Brancoveanu pentru aniversarea a 300 de ani de la martiriul brancovenilor"
  • seria de actiuni si manifestari dedicate subiectului constituie "Programul national Anul 2014 - Anul Brancoveanu"
  • Actiunile si manifestarile se desfasoara "sub inaltul patronaj al primului-ministru al Guvernului Romaniei"

In acest sens, hotararea stabileste un comitet de coordonare format din:

  • premier (presedinte de onoare al comitetului)
  • ministrul culturii si presedintele Academiei Romane (presedinti executivi)
  • ministrii educatiei, de externe, de finante, al tineretului si sportului, al dezvoltarii regionale , de interne etc.
  • presedintii ICR, ai Comisiilor de Cultura din Parlament, ai Uniunii Scriitorilor, Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunii Artistilor Plastici, Uniter
  • presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene (in prezent, Marian Oprisan - n.red.)
  • presedintele Televiziunii publice (in prezent, post neocupat, avand in vedere ca Stelian Tanase a fost desemnat de Parlament doar pentru functia de director general interimar - n.red.) si presedintele Radioului public

Proiectul nu stabileste care va fi rolul presedintilor SRR si SRTv in cadrul acestui comitet, ci doar ceea ce ar trebui sa faca, in termeni generali, comitetul: sa asigure "armonizarea actiunilor si manifestarilor", sa se intruneasca in sedinte la convocarea premierului.

Includerea celor doua institutii publice intr-un proiect guvernamental vine la scurta vreme dupa cazul protocolului de colaborare semnat de Ministerul Agriculturii si TVR, protocol ce a starnit acuzatii de ingerinta guvernamentala oficializata in continutul editorial al TVR.

Legea audiovizualului prevede, intre altele, ca:

(1) Cenzura de orice fel asupra comunicarii audiovizuale este interzisa.

(2) Independenta editoriala a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscuta si garantata de prezenta lege.

(3) Sunt interzise ingerinte de orice fel in continutul, forma sau modalitatile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autoritatilor publice sau a oricaror persoane fizice sau juridice, romane ori straine.

Premierul Victor Ponta a anuntat de mai multa vreme ca 2014 va fi "anul Brancoveanu". Intr-un eveniment desfasurat in toamna la Istanbul, el facea o paralela cu anul 2004, amintind ca premierul de atunci, Adrian Nastase, a primit de la omologul sau turc o copie a sabiei lui Stefan Cel Mare.

  • Anul "Stefan cel Mare" 2004 ofera, de altfel, un bun exemplu despre ce inseamna "actiunile si manifestarile" de acest tip pentru politicieni. Inmanarea copiei sabiei lui Stefan Cel Mare a fost doar unul dintre momentele prin care s-au marcat 500 de ani de la moartea domnitorului si care au fost reflectate pe larg in presa vremii. Adrian Nastase si ministrii lui comemorau cele cinci veacuri peste tot - de la ceremonii de absolvire la Academia de Politie la desanturi masive in Suceava, alaturi de Ion Iliescu , desanturi care determinau atunci ziarul Ziua sa titreze: "Transferul anului: Stefan cel Mare la PSD".