Franta negociaza cu Comisia Europeana ca presa online sa poata beneficia, la fel ca cea scrisa, de un TVA redus la 2,1%, au anuntat luni trei ministri francezi, citati de AFP.

Aceasta este o pozitie aparata de presedintele Francois Hollande in numele "neutralitatii fiscale intre suporturile de informatii", potrivit unui comunicat al ministrilor Culturii, Aurelie Filippetti, Bugetului, Bernard Cazeneuve, si Economiei digitale, Fleur Pellerin.

Guvernul francez anuntase deja in iulie ca este in favoarea acestei taxe reduse, iar acum doreste sa accelereze lucrurile la Bruxelles.

Dar deocamdata nu se pronunta impotriva controalelor fiscale pe care le va lansa ministerul Finantelor impotriva mai multor site-uri de stiri, care auto-aplica aceasta taxa redusa de mai multi ani, pionierul fiind Mediapart, condus de Edwy Plenel.

Unul dintre rarele site-uri profitabile, Mediapart afiseaza un profit de aproape un milion de euro in acest an, la o cifra de afaceri de 7 milioane. La un TVA normal (19,6% in prezent, 20% de la 1 ianuarie), ar fi pe pierdere.

Cei trei ministri subliniaza ca Franta va fi ajutata in acest dosar de Germania, care s-a angajat sa sustina la nivel european un TVA redus "pentru cartile si presa online".